Căutare

Share this article

Dieta Montignac a fost inventată de francezul Michel Montignac, el și familia lui având mari probleme cu greutatea, motiv pentru care s-a gândit pentru prima dată la a folosi indexul glicemic al alimentelor pentru o slăbire sănătoasă.

Dieta Montignac se bazează pe principiul consumului de carbohidrați cu un indice glicemic scăzut. Aceasta dietă subliniază în special carbohidrații cu indice glicemic foarte scăzut ce au efect asupra reducerii nivelului de zahăr din sânge și al insulinei. Rezultatul este pierderea în greutate și multiple beneficii legate de sănătate.

Prin planul său de dietă, Michel Montignac ne învață cum să ne ajustăm obiceiurile alimentare pentru a atinge următoarele obiective:

Michel Montignac, Foto: time.co.uk
  • Pierderea în greutate
  • Prevenirea efectului de yo-yo
  • Prevenirea diabetului de tip II
  • Reducerea riscului de afecțiuni cardiace

Dieta Montignac – principiul de bază

Metoda Montignac nu-ți cere să limitezi cantitatea de mâncare pe care o consumi, ci să selectezi cu atenție alimentele pe baza valorii lor nutriționale și a potențialului lor de a păstra sănătatea organismului și greutatea lui ideală.

Alimentele indicate in aceasta dietă sunt alese pe baza următoarelor caracteristici:

  • Cei mai buni carbohidrați sunt aceia cu cel mai mic index glicemic
  • Grăsimile de cea mai bună calitate sunt cele care conțin omega 3 și acizi grași mononesaturați (pește și ulei de măsline)
  • Grăsimile saturate precum untul și grăsimile din carne trebuiesc evitate.
  • Proteinele vor fi alese pe baza modului în care afectează metabolismul insulinei.

Cele două faze ale dietei Montignac

Faza I – planul de slăbit

Principalul țel al acestei faze este să alegi carbohidrații cu indice glicemic sub valoarea de 50. Scopul este acela de a te asigura că mesele tale nu provoacă creșterea nivelului zahărului din sânge.

Dacă îți alegi alimentele înțelept, ajuți la prevenirea acumulării de grăsime în organism, la activarea arderilor depozitelor de grăsime și la sporirea nivelului de energie.

Dacă ai mai puțin de 5 kilograme în plus de care vrei să scapi, ar trebui să stai în faza I a acestei diete cel puțin trei luni. Metabolismul tău are nevoie de timp suficient pentru a se reface. Dacă ai mai multe kilograme de pierdut, se recomandă să rămâi în această fază încă o lună după ce ai atins greutatea la care doreai să ajungi.

Faza a II-a: Faza de stabilizare și prevenție

Vei continua să alegi carbohidrații pe baza indicelui lor glicemic. Însă, în timpul acestei faze, ai o mare varietate din care să alegi.

Separarea carbohidraților și grăsimilor

Cu dieta Montignac poți alege din două feluri de mâncăruri: fie o masă proteică lipidică, fie o masă proteică cu carbohidrați.

Prima înseamnă să combini proteinele cu grăsimile. La această masă poți să consumi carbohidrați care au indicele glicemic sub valoarea de 35.

Mesele proteice cu carbohidrați presupun carbohidrați cu indice glicemic între 35 și 50. La această masă trebuie să eviți grăsimile, mai puțin cele ce conțin omega 3 sau porțiile foarte mici de grăsimi mononesaturate. Trebuie să aștepți cel puțin două ore după o masă cu carbohidrați până la următoarea la care poți consuma grăsimi.

Alimente recomandate în dieta Montignac

Iată câteva dintre alimentele recomandate în această dietă:

Păstrăv, biban de mare, somon, șuncă, friptură de vită, pui, ouă, iaurt de soia, brânză cottage fără grăsime, linte, pâine integrală Montignac, ovăz, orez basmati, migdale, nuci, grapefruit, portocale, mere, pere, anghinare, varză, rucola, spanac, zuccchini, sfeclă roșie, ciocolată neagră, ulei de măsline.

Model de plan de dietă Montignac:

Mic dejun:

Suc de lămâie

5-6 prune

Pîine integrală Montignac

Gem Montignac

Ceai verde

Prânz:

Avocado cu vinegreta

Piept de pui cu tarhon

Morcovi copți

Ananas

Gustarea de după amiază:

1 măr

20 de alune de pădure crude

Cină:

Supă de varză

Tagliatelle Montignac cu sos pesto

Mango

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO