Dustin Hoffman, simbol al cinematografiei, exmatriculat de la școala de actorie și refuzat ani la rând la audiții pe motiv că nu are nicio șansă în industrie. Debutul în film i-a adus și prima nominalizare la Oscar - LIFE.ro

Căutare

Share this article

„Apariția ta nu este tocmai pitorească” i s-a spus de multe ori lui Dustin Hoffman după audiții, primind refuz după refuz, însă el a continuat să meargă spre visul său. A fost numit în mod repetat nepromițător și a fost sfătuit să-și găsească o altă profesie. Astăzi Dustin Hoffman are peste 60 de roluri în trecut și fiecare dintre ele este întruchiparea celor mai înalte abilități și a talentului unic.

Dustin Hoffman

Copilăria și adolescența lui Dustin Hoffman

Pe 8 august 1939, s-a născut al doilea copil în familia lui Lillian Gold și Harry Hoffman. Familia locuia în Los Angeles; Lillian a fost pianistă, iar Harry a lucrat ca supraveghetor de recuzită la Columbia Pictures înainte de a deveni vânzător de mobilă, domeniu în care a reușit.

Atât Lillian, cât și Harry erau descendenți ai imigranților evrei, dar se considerau americani. Copiii au auzit idiș doar de la bunica lor, care a vorbit astfel cu mama lor, ori de câte ori voia să spună ceva ce nu era destinat copiilor. Băieții nu au primit nicio educație religioasă, nici tradițională evreiască, părinții lor i-au crescut ca cetățeni americani liberi, care sunt liberi să facă propriile alegeri. Fiului cel mic i s-a dat numele Dustin. Fratele său mai mare a fost primul elev din clasă și a visat să devină politician. Atât părinții, cât și fratele său au râs de Dustin, care visa la scenă. Cu toate acestea, era un elev mediocru, era timid și suferea de dislexie.

Pentru ca Dustin să-și dea seama că înfățișarea lui nu era potrivită pentru scenă, tatăl său l-a înscris la o școală de actori debutanți, unde a fost recunoscut ca nepromițător de către profesori și a fost în scurt timp exmatriculat.

Mama sa l-a convins pe Dustin că muzica este și creație! Pe parcursul unui an, băiatul a participat în mod regulat la cursuri de muzică, dar nu a suportat asta, a părăsit școala și a plecat la New York în 1959.

Dustin Hoffman
Dustin Hoffman în copilărie, împreună cu mama sa

Începutul carierei cu o nominalizare la Oscar pentru Dustin Hoffman

Există legende despre cum Dustin Hoffman și-a făcut drumul către faimă la Hollywood. La New York, tânărul a reușit să intre în clasa de actorie a lui Lee Strasberg din a patra încercare și după ce și-a terminat studiile a început să treacă prin numeroase încercări și castinguri la studiouri, dar nu a reușit să obțină un singur rol timp de mulți ani. A lucrat ca ospătar, dactilograf în tipografie și sampler de mărfuri într-un magazin universal, casier, barman de noapte și chiar asistent într-un azil de nebuni pentru a plăti chiria.

În anii petrecuți la New York, Dustin a reușit să-și dezvolte propriul stil: a început să poarte blugi din piele, și-a lăsat părul să crească și și-a cumpărat o motocicletă second hand.

Dustin Hoffman

În 1967, a reușit să obțină un loc într-un mic teatru. Debutul tânărului actor a fost în piesa The Journey of the Fifth Horse, iar pentru acest rol i s-a acordat premiul Obie, care este extras anual printre actorii din teatrele off-Broadway. Acesta a fost urmat de primul său rol în film. Regizorul Mike Nichols căuta un blond sportiv, de douăzeci de ani pentru rolul lui Ben din drama sa, The Graduate. Se presupunea că Robert Redford, cel mai potrivit pentru rol, va interpreta personajul principal, un tânăr pe nume Ben, care a început o aventură cu o doamnă mult mai în vârstă decât el. Dar când l-a văzut pe Dustin scund, în vârstă de aproape treizeci de ani, Nichols și-a dat seama că și-a găsit eroul.

Costeliv și slab, având un farmec rar care a atras atenția femeilor de orice vârstă, Dustin părea neobișnuit de sexy pe ecran. Rolul doamnei mature care l-a sedus pe fiul prietenilor ei, Ben a fost interpretat de Anne Bancroft, iar Catherine Ross a jucat-o pe fiica ei, de care Ben s-a îndrăgostit. În epoca revoluției sexuale de început, The Graduate a produs efectul potrivit, iar faima a căzut asupra lui Dustin Hoffman. Actorul a primit Globul de Aur, BAFTA britanic și a fost nominalizat la premiul principal al academiei de film pentru rolul său.

Fiecare rol a fost unul de top

În următorii câțiva ani, Hoffman a jucat în mai multe filme și fiecare rol l-a condus în vârful Olimpului de la Hollywood.

În drama sinceră din 1969, John și Mary actorul a jucat într-un duet cu Mia Farrow, spunând telespectatorilor povestea veșnică despre cât de ușor este să ratezi soarta.

În drama socială Midnight Cowboy, Dustin s-a reîncarnat într-un avar fără adăpost, Rico, care suferă de tuberculoză. După ce a decis să devină managerul cowboy-ului Joe, extrem de naiv, interpretat de John Voight, Rico îl incită să ofere servicii sexuale pentru bani.

Următorul succes al lui Dustin a fost rolul său din western-ul dramă Little Big Man, bazat pe romanul lui Thomas Berger, care povestește despre relația dintre albi și indieni, despre istoria vieții și despre toate dificultățile pe care Jack Crabbe a trebuit să le depășească. Narațiunea este condusă în numele personajului principal, un bărbat de 120 de ani, în care Dustin a trebuit să se reîncarneze. Actorul, care a surprins încă o dată publicul cu talentul său unic, a fost asociat cu Faye Dunaway, Richard Mulligan și adevăratul șef amerindian, Dan George.

Din 1971 până în 1978 Dustin Hoffman, care și-a câștigat deja un loc special printre vedetele de cinema, datorită aptitudinilor sale, nu a aspectului, a jucat în filme impresionante, fiecare dintre ele intrate în fondul de aur al artei cinematografice.

Citește și: Viața lui Meryl Streep: cum a reușit “acest porc” să devină cea mai apreciată actriță de la Hollywood?

În thrillerul Straw Dogs, actorul a interpretat un matematician inteligent care a fost nevoit să-și apere viața cu o armă în mână. Cu toate acestea, după ce a ucis unul dintre huliganii locali, provocat de fusta prea scurtă a iubitei sale, David nu s-a mai putut opri și s-a transformat într-o fiară.

În istoria cinematografiei mondiale, 1973 este marcat ca anul lansării dramei Papillon. În imaginea care glorifica victoria spiritului asupra circumstanțelor, Dustin Hoffman a avut șansa de a juca alături de legendarul Steve McQueen, pentru care rolul a fost unul dintre ultimele.

În producția biografică, actorul Lenny a recreat imaginea celebrului comedian Lenny Bruce, care a adus publicul la râs isteric cu spectacolele sale și care a murit în circumstanțe neclare. Lucrând la imaginea artistului cult al anilor 70, Dustin a obținut o asemănare incredibilă cu personajul său.

În thrillerul politic All the President’s Men bazat pe ancheta scandalului Watergate, care a fost urmat de demisia președintelui Nixon, Dustin l-a jucat pe jurnalistul Carl Bernstein, alături de Robert Redford.

În 1979, filmul profund și pătrunzător Kramer vs. Kramer, în care actorul a jucat în duet cu Meryl Streep, a asigurat faima celui mai bun actor al deceniului și i-a adus un Oscar și un Glob de Aur pentru rolul unui tată ce luptă pentru dreptul său de a-și crește fiul. Jane Alexander, George Coe și Justin Henry au jucat și ei în film.

Cele mai bune roluri ale lui Dustin Hoffman

În comedia din 1982, Tootsie, Dustin a jucat un actor ghinionist care a fost forțat să îmbrace o rochie de femeie de dragul unui rol. Situația este complicată de dragostea actorului pentru partenera sa, care a fost interpretată de Jessica Lange. Teri Garr, Bill Murray și Geena Davis, care au apărut pentru prima dată pe ecran, au jucat și ei în comedie, care a fost populară în rândul publicului și a câștigat numeroase premii.

„Nu m-am gândit niciodată că voi ieși a fi o femeie atât de urâtă”, a glumit actorul după premieră.

Rolul lui Raymond în drama din 1989 The Rain Man i-a adus lui Dustin al doilea Oscar. Ghinionistul om de afaceri Charlie, care a fost interpretat de Tom Cruise, a aflat că tatăl său i-a lăsat o moștenire lui Raymond autist și l-a răpit din orfelinat. În timpul călătoriei, Charlie află secretele trecutului, ceea ce îl ajută să se apropie de fratele său și să înceapă să navigheze prin lume. Imaginea subtilă a auto descoperirii și măreția sufletului, care poate face chiar imposibilul, i-a câștigat statutul de film cult imediat după ce a fost lansat.

Dintre rolurile jucate de genialul actor în următorii câțiva ani, unul dintre cele mai izbitoare este rolul colonelului Daniels din thrillerul Outbreak, unde actorul a jucat în compania lui Rene Russo și Kevin Spacey, precum și rolul lui Danny Snyder în thrillerul Sleepers, unde au jucat și Brad Pitt, Kevin Bacon, Robert De Niro și Jason Patrick.

Citește și: Brad Pitt, de la puștiul din Missouri care visa să lucreze în publicitate, la tânărul care devine șofer de limuzină sau mascotă pentru restaurantul El Pollo Loco pentru visul de a deveni actor

Anii 2000 au oferit lumii câteva imagini comice întruchipate de actor în cele două părți ale Meet the Fockers, unde Dustin s-a alăturat echipei stelare formate din Robert De Niro, Barbra Streisand, Ben Stiller și Blythe Danner, precum și în I Heart, filmul comedie-dramă a lui Huckabee, unde a jucat alături de Isabelle Huppert și Jude Lowe.

Între 2010 și 2016, actorul a jucat în Barney’s Version, The Chef și The Cobbler. În plus, Dustin a dat vocea maestrului Shifu în seria de desene animate Kung Fu Panda și pe șobolanul lui Roscuro în Povestea lui Despereaux. În 2016, Dustin a început să lucreze la un rol în proiectul Medici: Masters of Florence, al cărui prim sezon a avut premiera cu succes în America și Europa. În anul următor, actorul l-a jucat pe artistul Harold, care este capul unei extravagante familii evreiești, în drama The Meyerowitz Stories. În film au apărut și Adam Sandler, Emma Thompson, Ben Stiller și Sigourney Weaver.

Viața personală a lui Dustin Hoffman

Printre multe articole biografice dedicate creativității și vieții personale ale celebrului actor, se poate afla că înainte ca Dustin Hoffman să devină vedetă de cinema, el nu a avut succes nici cu fetele. Cu toate acestea, nu este adevărat și actorul însuși a spus într-un interviu că l-a costat să citească câteva rânduri dintr-o poezie pentru a lua fata de mână, deoarece ea era imediat gata să se căsătorească cu el.

Confirmând acest lucru, actorii Robert Duval și Gene Hackman, care au fost colegi de cameră ai lui Dustin, spun că au fost mereu uimiți de efectul cu adevărat hipnotic pe care acest tip scund și antisportiv l-a avut asupra femeilor. La începutul carierei, Dustin a avut o relație cu cântăreața Betty Kelly și modelul și actrița Vera von Lehndorff, dar ambele aventuri nu au durat mult.

Dustin Hoffman
Dustin Hoffman alături de copiii săi

Dustin s-a căsătorit pentru prima dată în 1969 cu dansatoarea Anne Byrne, care avea deja o fiică din prima căsătorie. Un an mai târziu, Anne a născut-o pe Jenna, care a devenit primul copil al actorului. Căsătoria a durat până în 1980 și s-a destrămat din cauza pasiunii actorului pentru o altă femeie.

La o săptămână după divorțul său de Anne, s-a căsătorit cu Lisa Gottsegen. Lisa este avocat și antreprenor de succes și sunt împreună din 1980. Dustin numește căsătoria una dintre principalele sale realizări. Lisa și Dustin au șase copii, dintre care o fiică este adoptată. Căsătoria lor este considerată una dintre cele mai fericite de la Hollywood.

Dustin Hoffman
Dustin Hoffman și soția sa

Foto: Pinterest.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO