fbpx

Căutare

Share this article

Problemele de somn par să fi ajuns la o însemnătate puternică în rândul societății moderne, iar mulți se întreabă care sunt efectele pe termen lung ale insomniei.

Într-o lume în care totul se mișcă parcă cu viteza luminii, în care suntem tot mai angrenați, de multe ori simțim că nu mai avem timp nici să respirăm, darămite să dormim.

În ciuda multor decenii de cercetare, încă nu suntem pe deplin conștienți despre motivele pentru care corpul nostru are nevoie de somn. Cu toate acestea, dacă nu dormim cele 8 ore recomandate pe noapte, știm sigur că impactul asupra sănătății noastre poate fi devastator.

De ce nu dormim și cum să facem să nu mai suferim din această cauză? Pentru aceste întrebări putem căuta răspunsuri la specialiști, cum ar fi psihologul. Însă avem nevoie de o motivație foarte bună pentru a apela la unul, așa că am căutat care sunt efectele pe termen lung ale insomniei. Iată o listă cu posibile 10 afecțiuni ce pot degenera din lipsa somnului și personal consider că fiecare dintre ele ar trebui să ne pună pe gânduri.

Citește și: Psihoterapeut Delia Codreanu: „Aproape 10% dintre adulţi şi 25% dintre vârstnici suferă de insomnie”

Efectele pe termen lung ale insomniei: Hipertensiunea

Un somn mai scurt de 5-6 ore pe noapte a fost relaționat de către specialiști cu un risc crescut de hipertensiune. Deoarece somnul ne ajută corpul să regleze hormonii care provoacă stresul, lipsa de odihnă poate amplifica efectele stresului asupra organismului. Privarea de somn pe termen lung a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a inflamației la nivel circulator. Toate acestea provoacă o tensiune inutilă pe inimă.

Efectele pe termen lung ale insomniei: Infarct și accident vascular cerebral

Deficitul de somn cauzează o mare varietate de probleme cardiovasculare fatale, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. Medicii și cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că lipsa somnului poate perturba părțile creierului care controlează sistemul circulator sau pot provoca inflamații, lucru ce face probabil dezvoltarea unui cheag de sânge.

Efectele pe termen lung ale insomniei: creșterea în greutate și obezitatea

Efectele pe termen lung ale insomniei includ și creșterea rapidă în greutate. Lipsa somnului este relaționată cu apariția unor cantități mai mari de cortizol, un hormon al stresului; anxietatea, stresul și frustrarea rezultate contribuie adesea la mâncatul emoțional și la obiceiurile nutriționale proaste. Un alt hormon, numit grelină, este produs în stomac și a fost asociat cu lipsa de somn pe termen lung; un exces de grelină îi poate face pe oameni să se simtă mai flămânzi.

În timp, privarea de somn are un impact negativ asupra metabolismului organismului și asupra obiceiurilor alimentare. Oboseala duce adesea la pofte nesănătoase și la exces, însoțite de o scădere a rezistenței și a activității fizice. Cercetările au arătat că persoanele care se simt neliniștite au mai multe șanse să aleagă alimente bogate în carbohidrați și zahăr.

Matematica ne spune că o scădere a exercițiilor fizice, combinată cu o creștere a cantității de mâncare plus o creștere a valorii calorice a alimentelor ingerate, este egală cu creșterea în greutate. Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru insomniaci.

Diabetul

A dormi până la 5 ore pe noapte nu este suficient. Cercetările au arătat că privarea de somn poate perturba metoda organismului de procesare a glucozei pe care celulele o folosesc pentru combustibil și cantitatea de insulină pe care o produce corpul. Acesta este motivul pentru care insomnia este considerată un factor de risc semnificativ în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Depresia și anxietatea

Majoritatea oamenilor au o stare de iritare dacă nu au dormit bine, dar privarea de somn pe termen lung a fost relaționată cu depresia clinică și cu o pierdere generală a motivației. Pacienții cu depresie au deseori un somn neregulat. Ciclurile de somn și reglarea dispoziției sunt ambele reglate de hormonul melatonină. De fapt, nivelurile mai scăzute de melatonină se găsesc adesea la persoanele care suferă de depresie și la cei afectați de insomnie.

Anxietatea și atacurile de panică pot fi, de asemenea, o reacție obișnuită pentru persoanele care se luptă cu deficit cronic de somn; s-a demonstrat că aceștia au o toleranță mai mică chiar și pentru factorii de stres zilnic, ușori. La fel ca depresia, uneori poate fi dificil să înțelegem ce a venit mai întâi: anxietatea sau tulburarea de somn.

Citește și: Ce este coronasomnia, insomnia adusă de pandemia de coronavirus

Efectele pe termen lung ale insomniei: Funcționarea defectuoasă a creierului

După doar o noapte agitată, cu toții am experimentat o stare de ceață mentală, oboseală și probleme de concentrare. Când creierul nu este capabil să se odihnească suficient pe o perioadă mai lungă de timp, facultățile mentale pot scădea drastic. Știm că un somn adecvat este necesar pentru ca oamenii să se concentreze și să învețe, dar are și impact asupra abilităților noastre de rezolvare a problemelor și asupra capacității de a ne regla emoțiile și de a lua decizii. Persoanele lipsite de somn au, de asemenea, probleme cu echilibrul, reflexele și abilitățile motorii; prin urmare, este mult mai probabil să se rănească. Somnolența este un factor major în accidentele auto.

Efectele pe termen lung ale insomniei
Efectele pe termen lung ale insomniei. Foto: Shutterstock

Efectele pe termen lung ale insomniei: Pierderea memoriei

Mulți oameni de știință consideră că somnul este important pentru a oferi creierului timp pentru a se organiza și, în mod specific, pentru a transfera informații din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung. Somnul adecvat este crucial pentru memorie. Studiile arată îmbunătățirea memoriei după doar o noapte de somn odihnitor.

Deficiențe ale sistemului imunitar

La fel ca restul corpului nostru, sistemul imunitar se comportă cel mai bine atunci când dormim suficient. O lipsă prelungită de somn provoacă o reacție similară la nivelurile ridicate de stres; poate reduce răspunsul anticorpilor și te poate face mai vulnerabil atunci când ești expus la viruși, sau chiar la răceala obișnuită sau gripă.

Efectele pe termen lung ale insomniei: Scăderea fertilității

Tulburările de somn nu numai că pot reduce libidoul, ci pot avea un impact devastator asupra oricui încearcă să conceapă un copil – atât bărbați, cât și femei. Aceeași parte a creierului care controlează ritmurile circadiene reglează, de asemenea, eliberarea hormonilor de reproducere. A dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, în mod regulat, poate duce la niveluri mai scăzute de testosteron și hormonii care declanșează ovulația, ceea ce face concepția și mai dificilă.

Tulburări psihiatrice

O lipsă extremă și pe termen lung de somn poate duce la o serie de tulburări psihiatrice. Unele persoane care suferă de perioade prelungite de privare a somnului au prezentat simptome precum dezorientare, paranoia și halucinații. Aceste tipuri de simptome pot fi uneori confundate sau asociate cu schizofrenia.

Ultima descoperire a cercetătorilor arată că insomnia poate avea ca efect pe termen lung instaurarea demenței mai devreme, în jurul vârstei de 70 de ani.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO