Cauzele insomniei. De ce nu putem adormi seara și de ce ne trezim în mijlocul nopții? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cauzele insomniei sunt de natură psihică, dar și medicală, iar somnul de calitate poate fi influențat negativ atât de unele obiceiuri proaste, cât și de unele substanțe specifice sau anumiți factori biologici.

Psihoterapeutul Delia Codreanu definește insomnia ca fiind „o tulburare a iniţierii şi menţinerii somnului” (reducerea duratei și/sau profunzimii lui) sau o somnolenţă excesivă. Insomniile sunt caracterizate printr-o perturbare în cantitatea, calitatea sau reglarea somnului.

Insomnia este un termen umbrelă pentru tulburări de somn primare, datorate sau asociate unor frământări psiho-emoţionale şi de adaptare, asociate specific culturii, etăţii şi sexului, dar si condiţiilor medicale generale sau asociate cu consumul de substanţe excitabile (cafeină, tutun, alcool, băuturi energizante şi/sau medicamente psihotrope).

Insomnia este caracterizată prin: dificultate la adormire, somn agitat, întrerupt, trezirea înainte de ora normală fără posibilitatea de a adormi din nou sau lipsa totală a somnului”.


Citește și: Psihoterapeut Delia Codreanu: „Aproape 10% dintre adulţi şi 25% dintre vârstnici suferă de insomnie


Cauzele medicale ale insomniei

Există multe situații medicale (unele mai ușoare, altele mai serioase) care pot conduce către insomnie. În unele cazuri, doar situația medicală poate cauza insomnia, în timp ce în altele, simptome ale bolii pot duce la discomfort în viața unei personae, lucru care face somnul dificil.

  • Alergii nazale/sinusoidale
  • Probleme gastrointestinale precum reflux gastro esofagian
  • Probleme endocrine precum hipertiroidie
  • Artrită
  • Astm
  • Probleme neurologice precum boala Parkinson
  • Dureri cronice
  • Dureri de spate

Medicamente precum cele administrate pentru răceli, alergii, tensiune, boli de inimă, afecțiuni ale tiroidei, anticoncepționale, pastile împotriva astmului sau depresiei, pot cauza insomnie.

În plus, insomnia poate fi un simptom al tulburărilor de somn. De exemplu, sindromul picioarelor neliniștite – o situație neurologică ce face ca o persoană să aibă senzația inconfortabilă că are nevoie să-și miște tot timpul picioarele – poate duce la insomnie

Apneea este o altă tulburare a somnului ce poate conduce către insomnie. O persoană care suferă de apnee are căile respiratorii parțial obturate în timpul somnului, lucru care duce la pauze în respirație și scăderea nivelului de oxigen. Din această cauză persoana respectivă se trezește brusc și repetat în timpul nopții, lucru ce poate conduce către insomnie.

Dacă suferi de insomnie poate e o idee bună să-ți faci inițial un consult medical pentru a elimina cauzele medicale ce ar putea conduce la insomnie.

În unele cazuri sunt pași simpli ce trebuie urmați pentru a îmbunătății calitatea somnului, precum evitarea luminilor puternice în dormitor sau a anumitor factori disturbatori ca televizorul, computerul sau animalele de companie.

Cauzele insomniei: depresia

Insomnia poate fi cauzată de un factor psihic precum depresia. Luptele psihologice interioare te pot face predispus la insomnie, iar insomnia în sine poate duce la modificări ale stării tale generale, iar alunecările la nivel hormonal și psihologic pot duce la probleme psihice și insomnie în același timp.

Problemele legate de somn pot reprezenta un semn al depresiei, iar riscul de insomnie severă este mult mai mare la pacienții cu tulburări depresive majore .

Este important de știut că simptomele depresiei (precum lipsa de energie, pierderea interesului și motivația sau sentimentul de tristețe și pierderea speranței) și insomnia pot fi legate între ele și una o poate înrăutății pe cealaltă. Vestea bună este că ambele pot fi tratate.

Cauzele insomniei: anxietatea

Majoritatea adulților au probleme cu somnul din cauza faptului că sunt îngrijorați și neliniștiți. Simptomele anxietății care pot conduce la insomnie sunt:

  • Starea de tensiune
  • Neliniștea gândurilor legate de evenimente din trecut
  • Griji excesive despre evenimente din viitor
  • Senzația de epuizare din cauza responsabilităților
  • Un sentiment general de suprasolicitare

Nu e greu să ne dăm seama de ce aceste simptome ale anxietății generale pot cauza dificultăți legate de somn. Anxietatea poate fi asociată cu neputința de a adormi și imposibilitatea de a rămâne adormit, ceea ce înseamnă treziri nocturne și incapacitatea de a readormi.

Când acest lucru se întâmplă de multe nopți, vei începe să te simți anxios, temător și panicat gândindu-te că nu poți să dormi. Așa se hrănesc una pe alta, anxietatea și insomnia, într-un ciclu ce poate fi întrerupt de un tratament.

Insomnia și stilul de viață

Insomnia poate fi declanșată sau perpetuată de anumite comportamente sau obiceiuri legate de somn. Un stil de viață nesănătos și obiceiurile legate de somn pot crea insomnia sau pot înrăutăți această situație.

Iată câteva exemple specifice ale stilului de viață și obiceiurilor ce pot conduce către insomnie:

  • Lucrezi de acasă seara. Acest lucru face dificilă relaxarea și te poți simți preocupat înainte de a adormi. În plus, lumina de la computer îți va ține creierul în stare de alertă.
  • Tragi câte un pui de somn după-amiaza. Pentru unele persoane este bine, dar pentru altele poate duce la dificultăți de adormire seara.
  • Uneori te culci târziu ca să nu te mai trezești noaptea. Acest lucru creează confuzie la nivelul ceasului tău biologic, lucru ce va duce la dificultatea de a adormi noaptea următoare.
  • Muncești la ore neregulate, lucru care adesea produce confuzii la nivelul ceasului biologic, mai ales dacă încerci să dormi în timpul zilei, iar programul ți se schimbă periodic.

Unele cazuri de insomnie debutează cu un episod acut și se transformă într-o problemă pe termen lung care în loc să treacă, devine cronică.

Iar când asta se întâmplă, cel mai bine este să ceri sfatul unui specialist.

Insomnia și alimentația

Anumite substanțe și activități, inclusiv obiceiuri alimentare pot contribui la insomnie. Dacă nu poți să dormi, consultă următorii factori legați de stilul tău de viață pentru a vedea dacă vreunul poate fi vinovat.

Alcoolul este sedativ. Te poate face să adormi inițial, dar poate conduce către un somn întrerupt în timpul nopții.

Cofeina este stimulant. Majoritatea oamenilor înțeleg puterea cofeinei și o folosesc dimineața pentru a începe ziua și pentru a se simți productivi pe parcursul ei. Cofeina în cantități moderate este ok, însă în exces poate duce către insomnie.

Nicotina este de asemenea stimulant și poate cauza insomnia. A fuma înainte de culcare poate provoca dificultăți de adormire și treziri nocturne.

Mesele grele înainte de culcare îți pot tulbura somnul. Cel mai bine este să iei o gustare ușoară înainte de culcare. Dacă mănânci prea mult seara, se creează un disconfort la nivelul organismului care nu ne poate liniști și relaxa.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora