Femeie. La mulți ani, indiferent cine ești! - LIFE.ro
Mergi la conținut

8 martie este ziua femeilor, tuturor femeilor, ziua în care celebrăm drepturile femeilor: Femeilor trans, femeilor queer, femeilor cis, femeilor trans rome, femeilor queer rome. Femeilor.

De aici a pornit Campania Femeie. Inițiată de asociația ACCEPT.

La final de zi credem că ceea ce ne face femei este felul în care ne simțim, dincolo de rasă, orientare sexuala, de prejudecăți. Femeie. este despre suroritate, despre împreună, despre: învățăm una de la alta.

Și e important pentru noi, ca femei, să ne cunoaștem și să ne recunoaștem între noi.

Citește și Psiholog Miruna Stănculescu: „ Neeacceptarea și intoleranța traumatizează pe viața. (punct) Asta nu are legătură cu sexul ci cu negarea identității individului”

Ascoiația ACCEPT împreună cu o mână de oameni creative, în special femei, dar toți voluntari, au lansat cu această ocazie și un proiect video ce își propune să aducă în față categorii mai puțin promovate de femei, oferindu-le vizibilitate pozitivă.

Femeile din acest proiect sunt femei cu povești extraordinare, femei generoase, femei puternice. Cei care au lucrat la campanie au spus că au vrut să le arate așa cum sunt: frumoase, încrezătoare, fresh pentru că ei au credința că aceste femei reprezintă o gură de aer proaspăt și autentic în peisajul actual.

Așa cum spuneam, proiectul a fost lucrat în mare parte de femei, de la concept la project management, regizoare și directoare de imagine, pentru că este o campanie cu și despre femei, dar și pentru a arăta că nu mai există meserii specific doar bărbaților.

Femeile care apar în clip sunt:

Antonella VIP – prima femeie care a înființat un ONG pentru drepturile lucrătoarelor sexuale:

Mihaela Drăgan- femeie quer de etnie romă, regizoare și actriță ce lucrează atât în România cât și în Berlin și de-a lungul carierei ei a primit o mulțime de premii internaționale în dramaturgie;

Alexa Valianatos – femeie transgender, vice presedinte a asociație MozaiQ, activistă pentru drepturile persoanelor trans, mamă transgender și cea mai bună prietenă a fiicelor ei.

Billie Rose – femeie quer, workshop organiser, artistic performers, pasionată de japonese rope bondage

Ioana Chitu– actriță, absolvență de UNATC.

Ioana Pelehatăi – femeie quer, reporter Snena 9, Decât o Revistă.

În secțiunea #DreoturileNUseVotează de pe life.ro, poți citi multe povești impresionante spuse de membrii comunității LGBTI

Muzica a fost special compusă pentru campanie, iar toți oamenii implicați au lucrat pro-bono pentru proiect.

Am stat de vorbă cu Miruna Dumitrescu, copywriter al campaniei, cea care a vrut să ajute la realizarea acestui proiect, deși nu face parte din comunitatea LGBTI. 

Cum ți-a venit ideea de campanie?

Cred că au fost mai mulți factori în „coacerea” ideii. A început de la lecția mea despre feminitate. În liceu și chiar și în generală au fost colegi care-mi spuneau: „Da’, ești drăguțică, de ce nu pui și tu o rochița, ceva, să fii mai feminină”, „de ce-ți dai cu tot negrul ăla la ochi, ăla e machiaj de fată?” Și chiar dacă acasă nu mi-a spus nimeni că nu sunt destul de fată, cumva, am început să mă întreb dacă e despre asta. Am decis că e mai important să mă simt bine cu blugii târșâiți, spre disperarea maică-mii, care le tot făcea tiv, dar subiectul asta a rămas să roadă undeva în spate. S-a oprit din ros cu un film și cu un personaj trans. O femeie trans în care am descoperit atâta grație, atâta eleganță, atâta delicatețe, că mi-a fost instant clar că ceea ce ne face să fim femei e felul în care noi ne simțim în interior. Și fiecare femeie se simte altfel în interior, chiar dacă avem atât de multe în comun. Asta a fost primul ingredient. Apoi, a fost un proiect la care am lucrat, care mi-a demonstrat că oamenii pot să mute munții din loc cu un gând puternic și cu mult suflet. Cred că atunci a fost momentul în care am simțit din toți rărunchii că se poate și că pot și eu. Și m-am întors la primul ingredient și mi-am spus că pot să fac ceva pentru comunitatea LGBTI. Așa a apărut: “La mulți ani tuturor femeilor!”. Numai că de la gândul asta până la a-l face să devină realitate a mai fost un ingredient, ăla secret și cel mai important: oamenii.

Ce resurse au fost implicate în realizarea proiectului?

Așa cum spuneam și mai devreme, fără oameni ar fi rămas un gând și atât. Proiectul a fost făcut de oameni și prieteni care au crezut în ideea asta. Că toate femeile merită celebrate de 8 martie, fără diferențe. Pentru că 8 martie este despre drepturile lor, ale tuturor. Toată lumea a lucrat cu suflet și din suflet și au făcut-o pro-bono.

Primul a fost Patrick Brăila care nu mă cunoștea până să îi scriu un text kilometric pe Facebook. A pus pe masă toată încrederea, răbdarea, blândețea și suportul. Fără el, proiectul ăsta nu cred că ar fi existat. Apoi a intrat pe fir Bianca Negre – project manager-ul campaniei, care s-a entuziasmat și a tras atât de tare să facem asta, încât, iată că s-a întâmplat. Gabriel Miu, art director care s-a ocupat de posterele și layout-urile de campanie astfel încât ideea să prindă contur. Sarra Tsorakidis care a acceptat să regizeze clipul înainte să termin de povestit ideea împreună cu Boroka Biro și cu scenograful Mihai Baltac. Saga film, cărora cred că nu le voi putea mulțumi vreodată destul. Andreas Aron care s-a ocupat de piesă (muzică și versuri) împreună cu Ana Bancescu (voce)  și au zis: „all in!” fără să stea pe gânduri. Codrin Lazăr de la StartRec Studios care s-a ocupat de producția muzicală. Teodora Ion-Rotaru, care ne-a ajutat cu orice am avut nevoie: de la contracte, până la postările de social media. Asociațiile: Accept, Transform, MozaiQ, E-romja și Filia care s-au unit ca să putem transmite un mesaj mai puternic. Și le-am păstrat pentru final pe cele care ne-au inspirat să mergem până la capăt: Antonella Lerca Dudă, Alexa Valianatos, Billie Rose, Ioana Chițu, Ioana Pelehatăi și Mihaela Drăgan. Despre ele o să spun atât: Femei.

Ce înseamnă pentru tine 8 martie? Ce înseamnă feminitatea?

Pentru mine 8 martie este despre drepturile femeii. E o sărbătoare în care le celebrăm pentru puterea lor, pentru suportul lor în societate, pentru curaj. Ceea ce ne-am dorit cu acest proiect a fost să lărgim spectrul. Fiecare femeie din video are o poveste de viață extraordinară de la care alte femei pot învăța. Însă că să le auzim poveștile trebuie mai întâi să le recunoaștem. Iar o formă de recunoaștere se poate manifestă atât de simplu, cu un „La mulți ani!” E un gest mic, dar care înseamnă mult. E doar o cărămidă, undeva la baza unei fundații, dar e important.

Feminitatea pentru mine e diferită de la femeie la femeie. Nu am o definiție a feminității și nici nu vreau să am sau să creez una. Adevărul meu e că fiecare femeie își manifestă feminitatea în felul ei propriu – poate fi un gest, un tic, o privire, un colier care pică frumos pe claviculă, poate fi și un parfum și o rochie, poate fi orice simțim înăuntrul nostru că este.

De ce crezi că e important ca persoanele hetero, sau cis, să își exprime suportul față de comunitatea LGBTI? Ce datorie are majoritatea față de minoritate?

Deși scopul meu a fost să ofer ceva comunității, în final, am ajuns să primesc de fapt, și încă mult mai mult decât am dat. Am descoperit caractere fabuloase și femei care nu știu ce înseamnă limite, femei pentru care nimic nu e imposibil. Avem atâtea de învățat încă. De asta cred că e important ca persoanele hetero sau cis să-și exprime suportul față de comunitatea LGBTI. Pentru că informarea, n-a făcut niciodată nimic altceva decât bine. Nu îmi doresc ca lumea să le privească așa cum le privesc eu, îmi doresc doar ca lumea să le privească.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora