Fenomenul Beverly Hills 90210 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fenomenul Beverly Hills 90210

Când educaţia sexuală era un subiect tabu în cea mai mare parte a societăţii, mulţi dintre adulţii de azi învăţau despre pericolele sexului neprotejat din serialul american. La fel şi despre...
Share this article

Sunt mai bine de 30 de ani de când a fost lansat serialul ce avea să devină unul dintre cele mai urmărite şi mai reprezentative ale anilor `90, Beverly Hills 90210, iar pentru mulţi din generaţia născută la finalul anilor `70, începutul anilor `80 amintirile despre emoţiile şi sentimentele pe care le-au trezit acesta sunt la fel de vii. Fenomenul Beverly Hills 90210 a transformat tinerii actori în vedete mondiale, iar pe copiii şi adolescenţii care priveau cu sufletul la gură episoadele, în tineri care au început şi ei să viseze la libertate, la dreptul de a face propriile alegeri şi de a lupta pentru lucrurile în care credeau.

Fenomenul Beverly Hills 90210, serialul emblemă al adolescenţilor anilor `90

Lansat pe 4 octombrie 1990, în Statele Unite, Beverly Hills 90210 s-a transformat rapid într-un fenomen internaţional. Milioane de tineri din întreaga lume urmăreau fascinaţi aventurile tinerilor liceeni, care aduceau pe micile ecrane cele mai frecvente probleme ale adolescenţilor despre care se vorbea prea puţin la acel moment, de la prietenii la bârfe, de la relaţii de dragoste şi sex la dezamăgiri şi trădări, dependenţe, homofobie, tulburări de alimentaţie, rasism, sarcini nedorite, depresie sau boli cu transmitere sexuală.

Lucruri care acum sunt prezente în multe dintre filmele şi serialele ce văd lumina zilei erau atunci puse pe tapet într-o producţie care părea cu un pas înaintea vremurilor. Când educaţia sexuală era un subiect tabu în cea mai mare parte a societăţii, mulţi dintre adulţii de azi învăţau despre pericolele sexului neprotejat din serialul american. La fel şi despre problemele cauzate de consumul de droguri şi alcool sau despre faptul că munca în timpul liceului poate fi o soluţie atunci când părinţii nu au bani pentru lucruri pe care ţi le doreşti sau de care ai nevoie.

Zece ani a rulat Beverly Hills 90210 în SUA, din 1990 până în anul 2000, timp în care au fost difuzate 293 de episoade. Milioane de oameni din întreaga lume au urmărit poveştile prietenilor care trăiau în Beverly Hills, California, trecând prin diferite etape ale vieţii, de la liceu la colegiu şi până în viaţa de adult. 90210 este unul dintre cele 5 coduri poştale ale oraşului şi a devenit chiar, prin intermediul serialului, o emblemă a acestuia.

Vedetele celui mai popular serial pentru adolescenţi din acele vremuri

Jason Priestley a devenit un idol pentru tinerii de la acea vreme după ce a intrat în pielea lui Brandon Walsh. A fost nominalizat de 2 ori la Globurile de Aur, a regizat 15 dintre episoadele serialului, iar după ce personajul său a ieşit de pe post, în 1998, el a rămas în echipă ca producător executiv. A continuat să apară în seriale şi filme de lungmetraj, însă cu niciunul dintre următoarele roluri nu a reuşit să se apropie de popularitatea din Beverly Hills 90210.

Shannen Doherty a jucat rolul surorii lui Brandon în serial, Brenda Walsh, acesta fiind, de altfel, rolul ei de referinţă din carieră. A avut multiple apariţii în filme şi seriale, dar viaţa privată din tinereţe se pare că şi-a pus amprenta şi asupra carierei sale. A emis cecuri fără acoperire şi a rămas fără o mare parte din avere, a fost trimisă la cursuri de autocontrol după ce a spart geamul unei maşini, a fost prinsă băută la volan, iar viaţa sentimentală a fost marcată de multe relaţii eşuate rapid. Iar la câţiva ani după ce a decis să pună capătul comportamentelor rebele a primit o veste tulburătoare. Shannen Doherty a fost diagnosticată în 2015 cu cancer mamar. A intrat în remisie 2 ani mai târziu, însă în februarie 2020 medicii i-au spus că boala a revenit şi este în stadiu terminal. De atunci îşi dozează energia astfel încât să supravieţuiască cât mai mult cu boala care în acest stadiu nu mai poate fi tratată.

Luke Perry, interpretul rebelului Dylan McKay, a fost idolul adolescentelor din întreaga lume timp de mulţi ani. Dar pe cât de rebel a fost în serial, pe atât de serios a fost în viaţa reală, cariera lui fiind poate cea mai intensă dintre actorii deveniţi celebri în acest serial. S-a stins însă prematur din viaţă, la numai 52 de ani, ca urmare a unui accident cerebral.

Citeşte şi: Cine a fost Luke Perry, celebrul Dylan McKay din Beverly Hills, 90210 – LIFE.ro

Jennie Garth a fost un adevărat fashion icon pentru adolescentele din acea perioadă. A intrat în rolul lui Kelly Taylor atât de bine încât de la puştoaica răsfăţată şi răutăcioasă producătorii au decis să îl facă din ce în ce mai complex, ajungând să joace până la finalul serialul şi să fie unul dintre actorii de bază ai spin-off-ului Melrose Place. A fost extrem de constantă în carieră şi a avut inclusiv un reality show ce i-a purtat numele.

Ian Ziering este cel care a intrat în pielea puştiului de bani gata, Steve Sanders şi, deşi nu a mai făcut vreun un rol care să-i aducă un asemenea nivel de celebritate, şi-a pus numele pe producţii cu priză la public, inclusiv în seria animată Godzilla. A găzduit şi emisiuni de televiziune, a participat la Dancing with the Stars şi a fost invitat de onoare în spectacolele celebrei trupe de stripperi Chippendales.

Torri Spelling, interpreta Donnei Martin, a fost nevoită să suporte multe critici din partea celor care considerau că a primit rolul doar pentru că era fiica lui Aaron Spelling, producătorul serialului. Şi deşi a primit roluri bune şi nu doar în fimele tatălui, actriţa s-a arătat mult mai pasionată de scris, având în palmares mai multe cărţi publicate.

Gabrielle Carteris, actriţa care a interpretat-o pe Andrea Zuckerman, cea mai matură dintre cei care au interpretat personajele din Beverly Hills 90210 (avea 29 de ani când juca o puştoaică de 15 ani), este la fel de serioasă în viaţa reală precum era şi personajul său din serial. Conduce unul dintre cele mai importante sindicate ale actorilor din Statele Unite, este căsătorită cu acelaşi bărbat de 3 decenii şi are 2 copii deja adulţi.

Brian Austin Green, interpretul lui David Silver, a primit un rol după chipul şi asemănarea sa, iar evoluţia personajului a ţinut cont de interesele personale ale actorului, inclusiv dorinţa acestuia de a cânta hip-hop. A jucat într-o mulţime de seriale şi filme, dar s-a vorbit mai mult despre el ca fiind cel care a reuşit să o ia de nevastă pe Megan Fox, considerată una dintre cele mai frumoase femei de la Hollywood.

BH90210, o continuare inspirată din realitate

La 19 ani de la difuzarea ultimului episod Jennie Garth şi Tori Spelling au decis că ar fi momentul să readucă la viaţă povestea care a făcut furori vreme de 10 ani şi să readucă pe micile ecrane actorii de odinioară. Moartea lui Luke Perry în acelaşi an nu a făcut decât să grăbească lucrurile, toţi dorind să îi aducă în acest fel un ultim omagiu.

Şi pentru că era un pic ciudat să revină în rolurile de odinioară, Jason Priestley, Jennie Garth, Torri Spelling, Ian Ziering, Shannen Doherty, Gabrielle Carteris şi Brian Austin Green au filmat 6 episoade, o miniserie sub numele de BH90210 ce se apropie mai degrabă de un reality show decât de un serial propriu-zis, având în vedere că multe dintre noile poveşti au fost inspirate din vieţile reale ale celor 7. Shannen Doherty a refuzat, în primă fază, să revină în proiect, însă moartea prietenului său din tinereţe, Luke Perry, a făcut-o să revină asupra deciziei. Actriţa americană Denise Dowse, cea care a interpretat-o pe Yvonne Teasley în acelaşi serial, s-a stins şi ea din viaţă în urmă cu câteva zile din cauza unei meningite severe.

Citeşte şi: Viața lui Megan Fox, preferata adolescenților și a regizorilor soap opera și protagonista știrilor despre logodne și despărțiri – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora