fbpx

Căutare

Share this article

Cine nu iubește desenele animate probabil că nu s-a întrebat niciodată cine a fost fondatoarea postului Cartoon Network. Indiferent că ai doi ani, 16 sau 70 de ani, este aproape imposibil să nu-ți placă desenele animate.

Dacă te-ai născut în anii ’80 sau ’90 mai mult ca sigur că ești familiar cu postul de televiziune cel mai îndrăgit de copii. Da, despre acel post de televiziune vorbesc, despre Cartoon Network1

Cartoon Network ne lasă pe majoritatea dintre noi cu o nostalgie profundă. Cine nu-și mai amintește perioada comunistă cu o oră de desene animate pe săptămână, iar apoi trecerea bruscă la bogăția de imagini desenate vii de la Cartoon Network? Cine nu-și mai amintește de Johny Bravo, Laboratorul lui Dexter, Fetițele powerpuff, Scooby Doo sau Courage the Cowardly dog?

Din păcate Cartoon Network de azi nu mai este la fel. De la logo la conținut, toul s-a schimbat. Majoritatea simțim lipsa vechiului post de desene animate și sincer, unii dintre noi am ajuns să-l scoatem din grila de programe deoarece poate avea un efect negativ asupra dezvoltării copiilor noștri, din cauza conținutului.

Însă nu acesta este subiectul nostru de discuție, ci fondatoarea postului Cartoon Network, femeia care a avut viziunea acestui canal de televiziune și care prin munca ei a schimbat în bine copilăria majorității dintre noi.

Cine a fost fondatoarea postului Cartoon Network?

Fondatoarea postului Cartoon Network este nimeni alta decât Betty Cohen, președintele canalului de televiziune din 1992 și până în 2001.

În acea perioadă de timp, aproape zece ani, Cartoon Network a devenit un adevărat fenomen, ajungând la o valoare de 3 miliarde de dolari. În 2001, fondatoarea postului Cartoon Network s-a retras. Însă ea a rămas femeia responsabilă pentru modelarea lumii imaginare în care am crescut. Dar să aruncăm o privire asupra unor fapte, detalii și povești din viața lui Betty Cohen:

Povestea inspirațională a vieții lui Betty Cohen

Betty s-a născut în 1950, însă data exactă nu este cunoscută nici până azi. A crescut în Wisconsin, într-un orășel micuț, de provincie. A fost extrem de pasionată și implicată în teatru încă din liceu, pasiunea care avea să-i schimbe întreaga viață.

Tot în liceu avea să scrie o lucrare impresionantă la Atelierul de televiziune pentru copii. În timpul adolescenței, Betty era fascinată de industria de entertainment, iar pentru a-și urma visurile a absolvit facultatea de Comunicare de la Standford.

Cum s-a născut Cartoon Network?

După absolvire, primul ei job a fost de manager de producție pentru Public Media Center în San Francisco. Mai târziu, în 1982, a fost manager de marketing pentru Cable Health Network. Între 1984 și 1988 a lucrat pentru canalul de televiziune Nickelodeon.

Toată experiența acumulată în acești ani au ajutat-o să dezvolte ideea viitorului Cartoon Network.

S-a alăturat echipei TNT în 1988, iar acolo a devenit fondatoarea postului Cartoon Network.

Canalul s-a lansat în 1992. Ideea lui Betty era aceea de a folosi desenele animate vechi în combinație cu niște programe moderne. Laboratorul lui Dexter a fost desenul animat preferat al lui Cohen.

În momentul în care fondatoarea postului Cartoon Netwok a primit conducerea acestui canal, imediat și-a început lupta pentru drepturile femeilor și pentru spargerea stereotipurilor.

În acele timpuri, vârsta publicului ce forma audiența nu depășea 49 de ani. Cohen s-a luptat să spargă acest stereotip și a ajuns să extindă vârsta spectatorului la peste 50 de ani. Multe companii și canale de televiziune foloseau sintagma: „Televiziune pentru femei”, iar aceasta a fost printre primele înlăturate de Betty, argumentând: „femeilor nu le place să li se spună ce să gândească; ele nu au nevoie să le vindem noi o televiziune pentru femei. Ele vor să decidă singure și noi vrem să fim acolo pentru ele”.

Nu a numit niciodată Cartoon Network ca fiind „rețea pentru copii” sau „rețea prin cablu”. Mai degrabă ea a numit-o „rețea mondială” și „marcă”.

Fondatoarea postului Cartoon Network a adus o transformare uriașă în industria televiziunii și a desenelor animate. În 2001 când a decis să se retragă, a fost succedată de Jim Stamples. La anunțul de retragere, ea a declarat: „Mi-a fost frică să nu mor fiind regina desenelor animate”.

Cohen a fost CEo al Lifetime Entertainment, liderul de piață în cadrul televiziunilor pentru femei.

Betty Cohen azi

Betty Cohen a devenit una dintre cele mai faimoase și influente persoane din industria televiziunii, iar moștenirea ei a fost amintită în top 50 cele mai puternice femei din business, în anul 2000, top realizat de publicația Fortune Magazine.

Betty a știut cum să-și transforme visurile și pasiunile în realitate. Iată unul dintre cele mai puternice citate ale ei: „Vei deveni la fel de mare sau de mic precum îți definești viitorul”.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO