fbpx

Căutare

Share this article

A fost unul dintre primele nume mari intrate pe piaţa carburanţilor din România, apoi a făcut investiţii majore pe piaţa de gaz petrol lichefiat. Compania Shell a înregistrat însă pierderi imense în fiecare an, aşa că a vândut treptat tot, până când în 2007 a închis toate operaţiunile la noi. Faptul că nu a funcţionat la noi nu a însemnat însă mare lucru pentru a cincea cea mai mare companie din lume după veniturile obţinute. Compania revine totuşi anul acesta în ţara noastră prin divizia ei de transporturi, ocazie numai bună să aflăm mai multe despre fondatorii Shell.

Fondatorii Shell – Ce naşte din businessman, business face

The Royal Dutch Shell Group a luat naştere în 1907 din fuziunea a două companii rivale: the Royal Dutch Petroleum Company şi Shell Transport and Trading Company Limited. Cea de-a doua parte a noului grup, Shell, era o companie britanică cu o vechime de numai 10 ani, dar cu cifră de afaceri impresionantă şi 2 oameni cu experienţă considerabilă în lumea afacerilor.

Fraţii Marcus Samuel şi Samuel Samuel au crescut cu business-ul în sânge. Tatăl lor avea un magazin de antichităţi în Londra pe care în 1833 a început să îl dezvolte importând scoici, folosite în mod deosebit în designul de interior. De aici vine şi numele companiei construită de cei doi fraţi, Shell.

Fondatorii Shell – Marcus Samuel, născut pentru afaceri şi administraţie

Marcus Samuel s-a născut pe 5 noiembrie 1853 la Londra, într-o familie de evrei cu origini irakiene. Şi-a văzut tatăl trecând de la un mic magazin de antichităţi la o afacere de import-export de succes, cu legături puternice în Japonia. A studiat la Londra şi Bruxelles, apoi a călătorit mult în Asia, studiind pieţele din acea zonă şi lucrurile care ar putea fi transformate în business-uri mari.

În aceste călătorii şi-a dat seama de potenţialul extraordinar pe care îl are piaţa de combustibil, aşa că în 1891 semna un contract exclusiv pe 9 ani cu familia Rothchid pentru a vinde kerosen la est de Suez. A comandat apoi construcţia unui petrolier de nouă generaţie mai sigur decât orice exista la acea vreme.

Murex, primul petrolier care a transportat kerosen în Asia, foto: shell.com

După ce primul a trecut cu bine prin Canalul Suez şi a ajuns la depozitele din Singapore şi Bangkok, Marcus Samuel a comandat alte 10 petroliere de acelaşi tip, astfel încât să eficientizeze transportul de kerosen. În 1895 a primit drept de concesiune asupra unui teritoriu din Borneo unde, 2 ani mai târziu, descoperea un zăcământ important de petrol. Tot atunci punea bazele companiei Shell Transport and Trading, păstrând în numele noii firme partea de comerţ în onoarea tatălui său şi a afacerii pe care o condusese zeci de ani.

Dar Marcus Samuel creştea nu doar ca om de afaceri, ci şi pe scara socială. A fost numit judecător de pace în Kent, a primit o funcţie importantă în Primăria Londrei, precum şi titlul de cavaler după ce a ajutat o navă britanică de război care avea probleme în Portul Said, în Egipt. În 1891 devenea consilier în Primăria Londrei, iar 3 ani mai târziu era numit şerif al oraşului, funcţie din care a condus operaţiunile de unificare a capitalei şi a zonei metropolitane într-o entitate cu conducere unică. Eforturile i-au fost răsplătite în 1902, când este ales Primarul Londrei şi primeşte titlul de baronet, un titlu inferior în ierarhia nobiliară britanică. Ceva mai târziu i-au fost recunoscute şi eforturile depuse în sprijinul Marii Britanii în timpul Primului Război Mondial, fiind făcut primul baron de Bearsted, iar în 1925 a primit titlul de primul viconte de Bearsted.

Marcus Samuel, foto: wikipedia.org

Fondatorii Shell – Samuel Samuel, afacerist talentat, politician dedicat

Samuel Samuel s-a născut la un an şi jumătate după Marcus Samuel, pe 7 aprilie 1855. Ca şi fratele său, a crescut respirând aerul afacerilor şi al negocierilor şi, la rândul lui, a fost atras de piaţa asiatică, mai precis de cea japoneză. Aici a pus bazele companiei Samuel Samuel & Co, firmă ce a pavat drumul către industrializarea Japoniei şi aplecarea acesteia către utilizarea combustibilului la scară largă şi în domenii tot mai variate.

Spre deosebire însă de fratele său, care a fost mai atras de zona administrativă, Samuel Samuel a fost fascinat de politică aproape la fel de mult ca de afaceri. În 1913 a fost ales membru al Parlamentului britanic şi a rămas acolo vreme de 21 de ani.

Samuel Samuel, foto: wikipedia.org

Fondatorii Shell – Drumul către una dintre cea mai mari companii din lume

În 1901 a fost descoperit petrol în Texas, iar Marcus Samuel a reuşit să încheie un contract excelent: a câştigat drepturile de transport şi distribuţie în faţa principalului său competitor, Standard Oil. Doar că supraproducţia din Texas s-a dovedit în mai puţin de un an a nu fi de bun augur pentru că oferta disponibilă a afectat grav preţurile. În acelaşi timp, un competitor de calibru mai mic, Royal Dutch, începea să construiască propriile petroliere şi încheia afaceri în aceeaşi Asie pe care activau şi fraţii Samuel. Jumătate din flota Shell ajunsese să stea degeaba, iar afacerile mergeau tot în pierdere, aşa că în 1907 cele 2 companii au decis să-şi unească forţele şi astfel a apărut The Royal Dutch Shell Group.

Foto: shell.com

Grupul s-a extins rapid şi şi-a extins operaţiunile atât în Asia, cât şi în Europa. Rusia, România, Venezuela, Mexic şi SUA au fost ţările în care compania a dezvoltat atât partea de exploatare, cât şi pe cea de producţie. Au urmat ani în care Shell a demonstrat nu doar că poate ajunge oriunde în lume, dar şi că poate face produse de calitate, care au ajutat inclusiv la doborârea de recorduri în cursele de maşini. Shell a fost apoi un partener important al Aliaţilor în ambele războaie mondiale. În primul a fost principalul furnizor de combustibil al armatei britanice şi şi-a oferit şi navele acesteia. În perioada interbelică cererea de petrol a crescut şi odată cu ea, şi afacerile grupului. În 1929 a fost fondată Shell Chemicals astfel încât produsele obţinute din petrol să fie tot mai calitative. În prezent compania este cea mai mare din Europa şi pe locul 5 în lume.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO