Gabriel Muscalu: „dăruire înseamnă să oferi fără a cere ceva la schimb” Cum se trăiește experiența Burning Man? Și cine este românul care a adus acest concept în țară - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum se trăiește experiența Burning Man? Am vrut să aflu de la românul care nu doar că a trăit asta pe propria piele, dar, în 2019, a și adus festivalul în țară. Atunci a cunscut-o pe Marian Goodell, CEO Burning Man și astfel România a devenit parte din comunitatea regională.

Când am vorbit prima dată cu Gabriel Muscalu era în Zanzibar. A aflat că trebuie să plece în ziua respectivă. Când am vorbit a doua oră era în Cipru, la Festivalului Sunrise, într-un loc perfect pentru kiteboarding.

Gabriel Muscalu a fost de două ori la Burning Man, în 2018 și în 2019. Și ne-a povestit că aici „cea mai intensă experiență a fost să primesc un pahar de apă și am înțeles ce înseamnă giftingul, principiul dăruirii printr-un singur gest simplu”. Dar ce înseamnă să trăiești experiența Burning Man? Cum te schimbă? Și ce te învață?

Cine este Gabriel Muscalu? Povestește-ne puțin despre tine…

Știu că în esență cu toții suntem zei, dar și nimic în același timp. Existența noastră efemeră este aproape nesemificativă și, în același timp, vitală pentru întreaga natură. Suntem din același aluat frământat milioane de ani și însuflețit cu energia comună a universului. Singura diferență dintre noi o reprezintă experiențele trăite și reacția rezultată în urma acestor experiențe trăite, ignorate sau acceptate. Eu sunt un om simplu, liber. Iubesc oamenii, primesc plăcere atunci când împart din experiența mea cu ceilalți. 

Atunci când am vorbit prima dată erai în Zanzibar… ce făceai acolo? 

A fost o experiență spontantă în care am fost primit cu multă dragoste. Spun spontană pentru că am aflat de plecare fix în ziua cu pricina, trezit din somn de această veste minunată. Experiența mea în Zanzibar a gravitat în jurul Sunwaves Festival unde m-am bucurat de muzica pe care o iubesc. Artiștii mei preferați sunt Herodot și Andrei Ciubuc, i-am ascultat de la început până la sfârșit. 

Acum, ești în Cipru, ce faci aici?

Am avut șansa să întâlnesc un om minunat ce ne primește în fiecare an în casa sa numită Heaven SurfHouse cu ocazia Festivalului Sunrise în zona de Nord a Ciprului. Un loc perfect pentru kiteboarding în care ești primit așa cum îi spune numele.

Burning Man

Poveștește-ne puțin despre RoBurn…

Comunitatea Burning Man din România a luat naștere în 2019 și un an mai târziu a avut loc primul eveniment regional RoBurn. De atunci construim o comunitate inclusivă. 

Citește și: Burning Man – festivalul nebunilor sau al vizionarilor

La Burning Man, tu ești cel care arde, la propriu și la figurat

Ce înseamnă filosofia Burning Man? 

Totul gravitează în jurul conceptului de dăruire. Asta înseamnă să oferi fără a cere ceva la schimb. În acest fel se creează un univers în care primești tot ce îți dorești.

Când și în ce fel ai fost la festivalul Burning Man? Sau de câte ori 🙂

Burning Man este un oraș care se construiește anual în mijlocul deșertului Nevada din anii ‘80. El există timp de șapte zile și aici se creează o nouă societate bazată pe un set de valori comune. Am ajuns prima dată în 2018 și apoi în 2019. 

Și cum l-ai trăit? 

Din plin! ooooh… Pentru mine a fost o experiență transformativă. Prima lecție a fost aceea de a observa fără a judeca, am cunoscut oameni minunați și am simțit din plin arta Burning Man. Cea mai intensă experiență a fost să primesc un pahar de apă și am înțeles ce înseamnă giftingul, principiul dăruirii printr-un singur gest simplu.

Burning Man

Ce înveți despre tine în toată experiența Burning Man?

Tu ești cel care arde, la propriu și la figurat, de la explozia de artă, la furtunile de nisip, la căldura extremă. Fiecare experiență Burning Man este unică, iar frumusețea este mereu în ochii privitorului.

Și cum te schimbă ca om și ca artist? 

Realizezi că cel din fața ta ești tot tu și în acest fel îi oferi ce îți oferi ție. Comunicarea și relaționarea devin mai simple și mult mai intense. 

Care este gândirea din spatele celor zece principii care stau și la baza RoBurn?

Burning Man
Instalație prezentă la Burning Man România

Oricine gândește și trăiește aceste principii poate face parte din comunitate. Vorbim despre lucruri de bun simț, nimic ieșit din comun și anume, participare, efort comun, incluziune și autonomie și libertate radicală de expresie.

Unul dintre scopurile comune este cel de a dărui. Căutăm să creăm medii sociale care nu sunt comerciale, independente de sponsorizări, tranzacții sau publicitate. Încurajăm individul să se descopere și să se bazeze pe resursele interioare. Expresia de sine apare prin darurile unice pe care individul le are de oferit. Încurajăm cooperarea și colaboararea creativă. Apreciem societatea civilă, ne respectăm vecinii, ținem cont de bunăstarea publică și strângem după noi.

Credem că schimbarea vine din fiecare, doar prin participare activă și efort comun

Ce înseamnă că România face parte din comunitatea Burning Man? Și cum ați ajuns în acest moment?

În 2019 am avut șansa de a o cunoaște pe Marian Goodell, CEO Burning Man și astfel România a devenit parte din comunitatea regională.

Festivalul de peste ocean are loc în Black Rock City. La noi cum se întâmplă?

Anul trecut a avut loc prima ediție RoBurn în Transilvania unde au fost construite șase Campuri de către participanți. Campurile sunt spații în care grupurile de participanți se organizează pentru a locui timp de o săptămână și pentru a împărtăși experiențe și a oferi daruri celor prezenți. 

Alături de activitățile desfășurate simultan în toate aceste locuri a existat și zona pentru ceremonii ce a fost construită sub formă de templu. Anul acesta experiența RoBurn va avea loc în perioada 30 iulie – 2 august pe malul Mării Negre. În prezent poți aplica pentru constuirea unui Camp și poți finanța bugetul RoBurn prin donație și membership anual pe pagina noastră online.

Care este conceptul din spatele evenimentului? Și cui i se adresează? 

Omul va arde și anul acesta. Conceptul din spatele acestui eveniment are la bază respectarea principiilor și este dictat în totalitate de către participanți. Organizarea se va face ca și anul trecut sub formă de Camps (tabere). Fiecare Camp are posibilitatea de a oferi o experiență unică celorlalți.

Burning Man înseamnă, pe lângă creativitate, și o legătură foarte strânsă și specială cu natura. Ce înseamnă acest concept de „leaving No Trace”? Și cum îl puneți în practică în contextul evenimentelor organizate la noi?

Un pas simplu și important l-a reprezentat trecerea de la folosirea paharelor de unică folosință la a aduce propria cană de acasă. Evenimentele noastre încurajează participanții să îmbrățișeze un stil de viață mai prietenos cu natura. Am ales mereu să strângem după noi fără a apela la o companie specializată pentru a conștientiza cantitatea de deșeuri rezultată din acțiunile noastre. Am găsit o soluție de reciclare a sticlelor din sticlă prin folosirea acestora la izolarea exterioară a Burners Hub.

Ce înseamnă Burners Hub? Și cum a apărut acest loc?

Spațiul are o dinamică fantastică ce este ghidată în totalitate de către participanți. 

Din dorința de a avea un spațiu de interacțiune și exprimare a apărut Burners Hub în București. A fost construit de către 30 de prieteni ce au înțeles că transformarea are loc doar prin participare și dăruire. Tot noi am finanțat bugetul pentru a cumpăra materialele necesare și am achitat prima chirie. Sustenabilitatea spațiului cade în seama participanților ce donează lunar atât cât își permit pentru a strânge bugetul lunar necesar. În acest moment suntem 111 de participanți interesați de participarea în acest proiect. 

Gabriel Muscalu: „În comunitatea RoBurn darul este prezent de la început atâta timp cât ești pregătit să îl primești”

Cine face parte din comunitatea voastră?

Comunitatea este deschisă tuturor. Un mix cultural ce merită simțit din plin.

comunitatea RoBurn
comunitatea RoBurn

Și ce vă doriți de la Burners Hub?

Ne dorim să creștem frumos acest proiect tânăr cu mindset inovativ, dar și cu entuziasmul și viziunea de copil. Au fost atrase energii complementare și s-a creat un grup de bază responsabil, dar în același timp playful.

Citește și: Cum ți se poate schimba viața după ce petreci nouă zile într-un oraș construit în deșert? Radu Caraion, fotograful român care a trăit nebunia de la Burning Man

Aveți și un loc de întâlnire și discuție în mediul virtual, grupul de Facebook Romanian Burners. Cum a apărut el? 

Pagina de Facebook Burning Man România a apărut în 2015 cu rolul de a strânge persoane din România interesate de conceptul Burning Man din USA. Cu ajutorul acestui mediu virtual am reușit să ne conectăm cu comunitatea din toată lumea. Apoi a apărut Grupul de Facebook: Romanian Burners ce numără în prezent 2000 de memberii. În prezent avem și un grup dedicat celor interesați de Burners Hub pe platforma Whatsapp (mai multe informații găsiți pe ro-burn.com/hub).

comunitatea RoBurn
comunitatea RoBurn

Spuneți, în descrierea grupului, că aici este un loc pentru „self-expression and authenticity”. Ce discuții au loc aici?

În cadrul evenimentului de inaugurare au avut loc workshopuri de socializare și artistice. Expunere de instalații interactive și decor de teatru și film. Au urmat apoi workshopuri de yoga, muzică, balet, human design și poezie. Nopți în care am rămas în jurul șemineului și am ascultat experiențe și am cunoscut suflete noi. Am avut și un campionat de șah pentru amatori, iar în prezent ne bucurăm de o piscină interioară instalată spontan noaptea trecută.

Și, ultima întrebare, ce ai vrea să știe oamenii despre comunitatea RoBurn? Și cum pot să vi se alăture cei interesați?

În societatea actuală acumulăm până în momentul în care considerăm că avem suficient și apoi urmează actele de dăruire și caritate. În comunitatea RoBurn darul este prezent de la început atâta timp cât ești pregătit să îl primești. Ne găsești zilnic la Burners Hub și pe ro-burn.com 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora