fbpx

Căutare

Share this article

Cunoscută la începutul anilor 1990 datorită rolului din serialul The X-Files, Gillian Anderson a devenit repede Dana Scully pentru toată lumea. Iar timp de aproape zece ani (1993-2002) cuplul Scully – Fox (“Spooky”) Mulder (interpretat de David Duchovny) a fost unul dintre cele mai apreciate și mai controversate de pe micul ecran. Cu toate acestea, viața actriței nu a fost deloc una liniștită – s-a luptat cu probele de memorie, cu frica de dislexie și chiar cu lupta de a ieși din casă.

Astăzi, Gillian Anderson revine pe prima scenă, jucând în două producții Netflix foarte apreciate – Sex Education și The Crown, interpretând-o pe Margaret Thatcher. Dar cum a fost experiența The Crown pentru Gillian Anderson? Și cum a reușit să o interpretreze pe Margaret Thatcher?

De la succesul incredibil cu serialul The X-Files de la începutul anilor ’90, la lupta pentru egalitate

Gillian Anderson s-a născut în Chicago, iar în liceu voia să devină biolog marin. Foarte repede, însă, scena a cucerit-o. A început să joace teatru. Și-a luat diploma de actorie de la Goodman Theatre School, din cadrul DePaul University, din Chicago. Apoi a început să fie cooptată în producții Off-Broadway în New York și New Haven, Connecticut. Și, în cele din urmă, se mută în Los Angeles. După câteva apariții în producții de televiziune, prinde cel mai important contract – rolul principal în serialul The X-Files, un adevărat fenomen al începutului anilor ’90, cu o medie de 20 de milioane de telespectatori în fiecare săptămână.

Cu toate acestea, succesul lui Gillian Anderson a pornit cu o mare nedreptate: deși atât ea, cât și David Duchovny erau actori principali în serial, Anderson a fost plătită cu mult mai puțin decât el, ba mai mult, a fost rugată să stea în spatele lui în cadrele de prin plan. Actrița povestește pentru The Daily Beast cum la început lucrurile nu i s-au părut atât de greu de acceptat – Duchovny apăruse deja în Twin Peaks și alte câteva filme, pe când ea era o debutantă. Însă, după câteva sezoane, lucrurile au început să se schimbe, iar pentru cele două sezoane din 2016 și 2018 cei doi au primit aceeași remunerație.

Probleme de memorie, frica de dislexie și chiar lupta de a ieși din casă

Succesul nu a însemnat și o viață liniștită sau fericită. Într-un interviu acordat pentru The Guardian, Gillian Anderson dezvăluie că se duce la terapie încă de la 14 ani și că au fost perioade în care se simțea atât de rău încât nu putea nici să iasă din casă: „There were times when it was really bad.There have been times in my life where I haven’t wanted to leave the house / Au fost momente când mi-a fost foarte greu, momente în care nu am vrut să ies din casă”. Lupta cu demonii a fost, însă, mereu ținută departe de presă sau de public, spunând în același interviu „I would have put them in the book if I wanted to talk about them out loud / Aș fi scris despre toate acestea într-o carte, dacă aș fi vrut să vorbesc despre asta”.

Actrița, însă a scris o carte „We: A Manifesto For Women Everywhere” în care vorbește despre well-being, încercând să îi ajute pe cei care, asemenea ei, se luptă cu probleme de încredere în sine.

Gillian Anderson
Gillian Anderson ca Margaret Thatcher, în serialul The Crown

În același interviu pentru The Guardian, Gillian Anderson povestește și despre probleme de memorie cu care se confruntă. Ba chiar spune că, la un moment dat, un prieten i-a spus că este posibil să sufere de dislexie, însă recunoaște că „I’d always been afraid to look into it, because I was afraid that if I found something out, I would think that I couldn’t do anything that I wanted to do. I have this impression that I can do whatever I make up my mind to / Mi-a fost întotdeauna teamă să investighez acest lucru, dacă am într-adevăr ceva? Atunci aș crede că nu voi mai putea face lucrurile pe care mi le propun, ori eu trăiesc mereu cu gândul că pot face tot ceea ce îmi pun în minte”.

De la Sex Education la The Crown

Gillian Anderson joacă acum în două producții Netflix: Sex Education și The Crown. Ambele foarte apreciate atât de critici, cât și de public. Însă, în cele ce urmează o să vorbim despre noul sezon din The Crown, în care Gillian Anderson o interpretează pe Margaret Thatcher.

Ce se întâmplă în noul sezon The Crown? Anii 1970 se apropie de final și Regina Elisabeta (Olivia Colman), alături de restul familiei, caută să păstreze linia succesiunii prin găsirea unei mirese adecvate pentru prințul Charles (Josh O’Connor) care încă nu este căsătorit la 30 de ani. Pe măsură ce națiunea începe să simtă impactul politicilor controversate propuse de prima femeie Prim Ministru al Marii Britanii Margaret Thatcher (Gillian Anderson) apar tensiuni între ea și regină. În timp ce Thatcher conduce țara către războiul Falklands, generând un conflict în cadrul Commonwealth-ului, confictul dintre ea și Regină începe să crească exponențial. Și, tot în aceeași perioadă, relația lui Charles cu o tânără Lady Diana Spencer (Emma Corrin) oferă o poveste romantică necesară pentru a uni poporul britanic, familia regală devine din ce în ce mai divizată în spatele ușilor închise.

Gillian Anderson
Gillian Anderson ca Margaret Thatcher, în serialul The Crown

Cum a fost experiența The Crown pentru Gillian Anderson? Și cum a reușit să o interpretreze pe Margaret Thatcher? Aflăm din interviul de mai jos:

Gillian Anderson, cum a fost să faci parte din echipa The Crown?

Extraordinar. A fost o experiență foarte, foarte frumoasă. Am simțit un profund respect pe platourile de filmare și, poate că experiența a fost mai degrabă de film decât de un serial de televiziune. Întreaga echipă se înțelege foarte bine și se simte foarte mult că faci parte dintr-o familie. Mi-e dor deja.

Margaret Thatcher a fost, desigur, o figură foarte polarizantă din istorie. În schimb, serialul ne deschide ușile vieții sale private, una aparent foarte diferită de imaginea rece pe care o vedea pe scena politică din Regat. În plus, o vedem și în postura de mamă. Cum ai navigat între fața publică și cea privată a lui Thatcher?

Este adevărat, există un episod care prezintă latura maternă a lui Margaret Thatcher – un episod care pătrunde în starea ei de spirit când fiul ei Mark a dispărut câteva zile în timp ce se întrecea în raliul auto Paris-Dakar și care dezvăluie diferențele de apreciere pe care le are față de fiul său în comparație cu fiica sa Carol. Pe de altă parte, o vedem făcând plăcintă pentru miniștrii cabinetului sau îi putem admira relația foarte strânsă pe care o are cu soțul ei Dennis.

Toate aceste laturi ale lui Margaret Thatcher nu au fost abordate până acum (poate doar în cel mai recent documentar BBC realizat despre ea). Iar lucrul acesta este cu atât mai important. Cred că serialul ne ajută să înțelegem mai bine un personaj atât de important pentru scena mondială, așa cum a fost Margaret Thatcher.

Cum ți s-a schimbat părerea despre Margaret Thatcher după ce ai interpretat-o în noul serial The Crown?

Știam atât de puțin despre ea înainte de a-mi începe cercetările, așa că acum am, în sfârșit, o imagine de ansamblu. În acest moment, Margaret Thatcher nu mai este pentru mine doar femeia care a marcat atât de mult istoria Regatului Unit din postura sa de prim-ministru. După această experiență aș spune că o cunosc și o înțeleg.

Gillian Anderson ca Margaret Thatcher, în serialul The Crown

Ai simțit vreo presiune că urma să interpretezi o personalitate iconică a istoriei mondiale?

Cu siguranță. Recunosc, interpretarea acestui personaj a însemnat o presiune mai mare decât orice am jucat înainte. Avea un mod atât de specific de a vorbi, de a se mișca și a se raporta la oamenii din jurul său, încât este o provocare să poți reuși să surprinzi toate aceste lucruri.

Cum te-ai pregătit pentru acest rol?

Cred că am văzut cam tot ce era de urmărit despre ea. Fiecare document – multe interviuri. Am citit câteva cărți, inclusiv o bună parte din biografiile lui Charles Moore. The Crown are o echipă de cercetare minunată care te ajută să găsești orice ai nevoie. Am primit informații despre fiecare membru al cabinetului său – care au fost rolurile și înclinațiile lor specifice. Am avut acces la imagini de arhivă. A fost o bucurie să o descopăr pe Margaret Thatcher.

Gillian Anderson ca Margaret Thatcher, în serialul The Crown

Și, ultima întrebare, la ce să se aștepte fanii de la noul sezon din serialul The Crown, ne poți ajuta cu o privire de ansamblu asupra sezonului al IV-lea?

În episodul unu o vedem pe Margaret Thatcher câștigând alegerile și în episodul zece o vedem părăsind funcția. Între timp, serialul prezintă relația pe care Thatcher o are cu Regina, trecând prin diferite evenimente de referință din istoria Marii Britanii, inclusiv remanierea cabinetului, războiul din Falkland și sancțiunile asupra Africii de Sud.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO