Căutare

Share this article

Undeva, în partea de sud-est a oraşului Cairo (Egipt) există o necropolă în care viaţa are alte dimensiuni. Se numeşte „Oraşul morţilor” sau, cum îi mai spun egiptenii, “Cimitirul” pentru că aici chiar există un vechi cimitir islamic în care îşi duc viaţa câteva sute de mii de oameni. Unii locuiesc aici pentru că vor să fie apoape de strămoşii lor, alţii pentru că au fost nevoiţi să părăsească Cairo în urma transformărilor urbane ce au avut loc în anii ’50 dar şi în urma cutremurului care a făcut prăpăd în capitala Egiptului în 1992, iar alţii au venit din zone rurale, aici devenind artizani care îşi vând produsele pe piaţa din Cairo.

Acest peisaj ireal, cu oameni muncind şi copii jucându-se printre morminte, a început să capete viaţă graţie unui proiect de artă contemporană menit să aducă culoare şi optimism necropolei.

Arhitectul polonez Agnieszka Dobrowolska este cel care a iniţiat acest minunat proiect pe care l-a botezat „Outside In: the Art of Inclusion” şi prin care provoacă artişti de pretutindeni să creeze aici.

Iniţial un proiect de conservare (după cum aflăm de pe reuters.com), finanţat de Uniunea Europeană, ce viza câteva mausolee şi o şcoală, proiectul polonezului s-a transformat într-unul de artă, în care sunt deja implicaţi artişti de diferite naţionalităţi. Picturi murale, graffiti-uri, mozaicuri, sculpturi, chiar şi spectacole live au adus deja culoare multor ziduri şi drumuri din necropolă. Grafitti-ul realizat de un artist polonez cunoscut cu pseudonimul Franek Mysza, ce reprezintă un şoricel haios cu urechi mari şi ochi verzi ce ţine în lesă un câine uriaş, este unul dintre cele care fac senzaţie.

Dacă la început artiştii veniţi aici erau priviţi de localnici cu scepticism, treptat s-au creat între ei legături incredibile. Oamenii locului le oferă artiştilor ceai şi prăjituri, în timp ce copiii le dau o mână de ajutor în realizarea proiectelor.

Un spectacol al vieţii la care poate nici nu visau localnicii, o experienţă pe care poate nici nu şi-o imaginau artiştii, proiectul lui Dobrowolska este pe cale de a transforma acest sit egiptean, nu doar într-un centru artistic, ci şi într-un loc în care viaţa îşi recapătă încet încet culoarea.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO