„În ochii unora sunt o hahaleră, o secătură, o paţachină de om”. Valentin Uritescu, o viață încărcată de pasiune, iubire și foarte multă durere - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lumea teatrului și a cinematografiei este în doliu după ce zilele trecute, a apărut știrea că s-a stins din viață actorul Valentin Uritescu.

Absent de pe scena teatrului de mai bine de 10 ani, ultimele zile din viață și le-a petrecut într-un centru special unde primea îngrijiri medicale pentru boala de care suferea de aproape 50 de ani.

Valentin Uritescu
Valentin Uritescu și soția sa

O suferință cumplită menită parcă să-l șteargă din conștiința spectatorilor

Avea 33 de ani când actorul Valentin Uritescu a aflat că suferă de o boală degenerativă cumplită, cu simptome asemănătoare bolii Parkinson.

„Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. «Ai Sindrom Extrapiramidal!» Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: «Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!».

Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: «Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!». Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”,  povestea Valentin pentru ziarullumina.ro.

Valentin Uritescu

Citește și: Viaţa lui Jean Constantin, geniul teatrului de revistă

30 și ceva de ani de scenă, pentru că a murit la vârsta de 81 de ani, când chiar nu a mai putut ține boala sub control.

„Toată viaţa mea a fost un hazard. Acum, boala mea s-a agravat. Aşa e sindromul extrapiramidal. Nu e Parkinsonul ăla care te zvântă, pentru că niciodată capul şi mâinile nu mi s-au mişcat necontrolat. Picioarele, în schimb, îngrozitor mă afectează. Fac ce fac şi pic în genunchi”.

Valentin Uritescu și-a înșelat soția de trei ori, deși o adora

Valentin Uritescu era căsătorit cu Valeria Uritescu de aproape 60 de ani. A fost o iubire nebună care i-a ținut împreună la bine și la rău, așa cum și-au jurat atunci când s-au cunoscut.

El o adora, ea ar fi făcut totul pentru el. Și a făcut. Mai ales după ce a aflat de cele trei aventuri extraconjugale ale soțului ei și a făcut eforturi inimaginabile de a-l ierta și de a-și salva familia. Pentru că în familia lor era și Bogdan, azi un bărbat în vârstă de peste 50 de ani, unul dintre cei mai buni cascadori din România.

Despre aventurile sale extraconjugale, Valentin Uritescu a scris în cele două cărți ale sale, „Așa sunt eu, prost!” și în volumul de memorii, dedicat tatălui său „Să ai grijă de cel bun din tine”, carte apărută în anul 2013. În 2016, Valentin Uritescu a lansat și volumul „Bântuit de viețile altora”, tot o carte de memorii, apărută la editura Ars Docendi.

„Între mine şi soţia mea n-a existat pasiune. Pasiune a fost ceea ce am simţit pentru cele trei femei picate ca un trăsnet, ca un cutremur devastator asupra mea, fără să doresc asta, în timp ce-mi adoram soţia. Cum cea mai mare parte a oamenilor nu poate înţelege asta, nu mă mai chinuiesc să explic”, povestea actorul într-un amplu interviu.

Citește și: Viaţa lui Mihai Constantinescu, artistul îndrăgostit de viaţă, copilărie, muzică şi femei frumoase

Valentin Uritescu
Fotografie de familie

„În dragoste, până a ajunge la spasmul de dincolo de conştiinţă, am căutat înnămolirea în zemurile acelei iubite, cotrobăirea prin toate cotloanele ei, explorarea şi punerea în practică a tot ce venea în sprijinul acelui extaz şi agonii finale. De toate astea n-am avut parte cu nevasta mea, care şi astăzi nu poate dormi fără chiloţi”.

„Am găsit ce voiam să trăiesc cu ea la cele trei, numai că totul s-a transformat într-o stare copleşitoare, distructivă, de orbire, patimă aproape imposibil de depăşit, mergând până acolo încât i-am propus celui mai bun prieten, bărbat frumos după care mureau femeile, să-mi seducă soţia.
Cu alte cuvinte, l-am împins în patul ei… al nostru. N-am ajuns la nici un rezultat, pentru că, vezi Doamne, nu-l iubea. Ştiu, în ochii unora sunt o hahaleră, o secătură, o paţachină de om…”

Cu toate acestea soția i-a fost alături până la final.

Valentin Uritescu

Cine a fost Valentin Uritescu?

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul „M. Filotti” din Brăila (1963-1968). A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990).

În cariera artistică, Valentin Uritescu a numărat peste cinci decenii de teatru și film, dând viață unor roluri ofertante precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV „Lumini şi umbre” semnat de Andrei Blaier, un personaj continuat ulterior în „Noi, cei din linia întâi” în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora