Căutare

Share this article

Atunci când ești un copil de culoare din Brooklyn-ul anilor ‘70 oamenii nu prea au mari așteptări de la tine. Iar dacă copilăria ta este marcată de un tată care te părăsește sau de un frate pe care îl împuști pentru că vrea să te fure, atunci viitorul tău pare să nu fie prea fericit. Iar Jay-Z le-a avut pe toate. O copilărie grea. O educație complicată. Droguri. Probleme cu legea. Dar și o mare pasiune pentru muzică. Și un talent care a reușit să îl salveze. Iar astăzi, artistul este considerat cel mai bun rapper al tuturor timpurilor. Cum a reușit? Și care este povestea vieții lui? Aflăm în articolul de mai jos – a se citi împreună cu un playlist semnat Jay-Z.

Copilăria grea, subiect pentru piesele de mai târziu semnate Jay-Z

Shawn Corey Carter era unul dintre cei patru copii ai cuplului Adnis Reeves și Gloria Carter. Atunci când tatăl lor i-a părăsit, copii au fost lăsați doar în grija mamei, ajungând, în cele din urmă, să fie crescuți într-un Marcy Houses, un cămin de copii din cartierul Bedford-Stuyvesant. Toată această copilărie grea a fost inspirația pe care s-au bazat primele piese compuse de tânărul Shawn, alias Jay-Z. Relația cu tată său nu prea a existat, cei doi împăcându-se abia în 2003, la puțin timp înainte ca Reeves să moară. La fel de complicată a fost și relația cu frații săi, de altfel, în piesele compuse de el, Jay-Z povestește cum în 1982, atunci când avea doar 12 ani, l-a împușcat pe fratele său mai mare în umăr pentru că acesta încerca să îi fure bijuteriile.

Jay-Z împreună cu soția sa, cântăreața Beyoncé

Interesul pentru muzică l-a avut de mic. Mama sa povestește că în copilărie, micuțul Shawn trezea toată casa în miez de noapte atunci când încerca să își compună muzica, folosindu-se de obiectele din bucătărie. Atunci, încurajându-i pasiunea, mama sa i-a cumpărat de ziua lui un casetofon. Iar din acel moment, micuțul Shawn a început să viseze la o viața în lumina reflectoarelor. Compunea versuri. Și făcea freestyling. Iar acesta era doar începutul unei cariere incredibile.


Citește și: Cum a ajuns Beyonce Knowles diva supremă a showbizului internațional


De la Jazzy la Jay-Z: cum a ajuns un copil problemă, vedetă mondială

Cunoscut ca Jazzy prin cartier, atunci când tânărul Shawn a trebuit să își aleagă numele de scenă, a ajuns repede la Jay-Z. Mai ales că voia să îi aducă și un omagiu mentorului său, Jaz-O (Jonathan Burks, un rapper cunoscut în anii ’80-’90, cu care Jay-Z a scos piesa „The Originators” în 1990).

Însă, legăturile cu lumea muzicii rap le-a avut încă din școală. Născut în Brooklyn, a mers la Eli Whitney High School împreună cu un alt viitor rapper, AZ. Școala aceasta a fost închisă, așa că Shawn s-a mutat la George Westinghouse Career and Technical Education High School, unde a învățat cu alte două nume cunoscute din muzica rap – The Notorious B.I.G. și Busta Rhymes.

Jay-Z are nu mai puțin de 22 Premii Grammy, cel mai premiat artist rap al tuturor timpurilor

A mers apoi la Trenton Central High School din Trenton, New Jersey pe care nu a reușit să o termine. Iar această perioada a fost una și mai complicată pentru el. În versurile sale, artistul vorbește că atunci vindea cocaină și a fost împușcat de nu mai puțin de trei ori.

A devenit cunoscut odată cu piesa „Show and Prove” de pe albumul „Daddy’s Home” al lui Big Daddy Kane, scos în 1994. Și apoi datorită colaborărilor cu Big L – „Da Graveyard” și Mic Geronimo –  „Time to Build” (proiect în care mai erau implicații DMX și Ja Rule). Însă primul său hit a fost „In My Lifetime” pentru care a lansat un videoclip în 1995:

De atunci i-au urmat 13 albume de studio, peste 100 de milioane de discuri vândute în toată lumea, 9 apariții cinematografice, o carte (Decoded by Jay-Z) și 22 de Premii Grammy câștigate (cele mai multe obținute vreodată de vreun artist de muzică rap).

Jay-Z este astăzi unul dintre cel mai bine vândut artist din toate timpurile, deținând recordul pentru cele mai multe albume în Billboard 200 (13 albume). De altfel, Rolling Stone l-a inclus, la rândul său, în top 100 al celor mai mari artiști. În 2017, a devenit primul rapper care să intre în Songwriters Hall of Fame. Iar anul trecut a primit titlul „Salute to Industry Icons” la ediția 60 a Premiilor Grammy.

O carieră imensă și o viață de familie admirată și râvnită de mulți

Nu cred că există cineva care să nu știe de cuplul Jay-Z și Beyoncé. Până atunci, însă, controversatul rapper a trebuit să se lupte cu o problemă legală și cu o reputație cel puțin periculoasă. În decembrie 1999, prezent fiind în clubul Kit Kat Klub pentru lansarea albumul „Amplified”, al artistului Q-Tip, Jay-Z a fost acuzat că l-a atacat pe producătorul Lance „Un” Rivera în stomac cu un cuțit de 127 de milimetri. A doua zi, rapperul s-a predat poliției și a fost pus sub arest. A reușit să iasă plătind o cauțiune de 50,000 de dolari. Dar în ianuarie 2000, în fața tribunalului din Manhattan a pledat nevinovat. Împreună cu avocații săi, acesta a pus la dispoziție dovezi și înregistrări video încercând să demonstreze că nu se afla în preajma lui Rivera în timpul incidentului. Cu toate acestea, într-un final și-a acceptat vinovăția și a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Însă, în 2002 viața acestui artist teribilist s-a schimbat radical. Atunci a cunsocut-o pe Beyoncé în timp ce colaborau pentru piesa „’03 Bonnie & Clyde”. De altfel, Jay-Z mai apare și în hit-urile „Crazy in Love” și „That’s How You Like It” de pe albumul de debut al artistei, „Dangerously in Love”. Deși au încercat să păstreze relația lor în liniște, cei doi erau mult prea cunoscuți pentru a nu trezi interesul tuturor. Așa că, nunta lor din aprilie 2008 a devenit un adevărat hit mediatic. Ca să vă faceți o idee, Beyoncé a avut un inel de logodnă realizat de Lorraine Schwartz în valoare de 5 milioane de dolari pe care l-a prezentat abia la concertul Fashion Rocks din 5 septembrie 2008, de la New York City.

Beyoncé și Jay-Z la nunta lor din 2008

Cei doi formează unul dintre cele mai apreciate și mai iubite cupluri din lume. Revista TIME i-a numit cel mai puternic cuplu în 2006. Forbes i-a clasat pe primul loc în ceea ce privesc veniturile oamenilor de la Hollywood cu un profit de 162 de milioane de dolari. Iar astăzi, cei doi au trei copii împreună. Fetiță Blue Ivy Carter, născută în 2012, a devenit cel mai tânăr copil care să fi ajuns vreodată în topul Billboard, datorită piesei „Glory” pe care Jay-Z a compuns-o special pentru ea și în care, la final, se aude plânsetul ei. Iar pe 18 iunie 2017 s-au născut gemenii Rumi și Sir.

Beyoncé și Jay-Z împreună cu fetița lor Blue Ivy
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO