Locuri care scriu istoria: Cele mai vechi hoteluri din România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai vechi hoteluri din România rezistă de sute de ani, impresionând cu stilul lor architectural, păstrat intact, în ciuda renovărilor, modernizărilor sau reconstrucțiilor. Cel mai vechi hotel din Iași, Grand Hotel Traian, a fost proiectat de arhitectul care a realizat și Turnul Eiffel. Hotelul Cișmigiu, din inima Bucureștiului, a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat ulterior în paragină, dar în prezent este reconsolidat și modernizat, fiind o parte importantă din istoria României. Iată care sunt cele mai vechi hoteluri din România:

Cele mai vechi hoteluri din România: Grand Hotel Traian, Iași

Grand Hotel Traian, hotel de patru stele din Piața Unirii din Iași, este un monument istoric cu influențe neoclasice. Clădirea în care se afla hotelul a fost proiectată în 1882 de celebrul Gustave Eiffel, cel care a realizat și celebrul turn din capitala Franței. Trei ani de zile a durat construcția, iar din 2015 hotelul este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași.

Grand Hotel Traian nu este doar un hotel vechi, ci unul încărcat de istorie: aici a avut loc banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare „Junimea“ (1884) sau serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan (tot în 1884), la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă. Printre oaspeții de seamă care au stat în acest hotel se află și celebra actriță Greta Garbo, care ar fi rezervat un apartament în 1934 sub un nume fals.

Cele mai vechi hoteluri din România: Împăratul Romanilor, Sibiu

În Sibiu întâlnim unul dintre cele mai vechi hoteluri din țara noastră, “Împăratul romanilor”, care funcționează sub aceeași denumire din 1773, iar din 1895 în aceași spațiu – strada Nicolae Bălcescu. Locul era renumit mai mult pentru restaurantul său, unul dintre cele mai selecte din România.

Cele mai vechi hoteluri din România: Hotel Transilvania, Cluj

Aflat pe strada Ferdinand, Hotelul Transilvania este cel mai vechi hotel din Cluj, fiind atestat în secolul al XIX-lea, însă cel mai probabil acesta funcționează chiar de mai devreme. În anii 1800, strada pe care se afla Hotelul Transilvania era denumită “strada hotelurilor”, întrucât mai apăruseră încă trei astfel de unități de cazare. Clădirea în care se află hotelul, deși renovată și modernizată, și-a păstrat vechea structură. Nu a avut însă întotdeauna această denumire, fiind cunoscut și sub denumirile “Regina Angliei” sau “Vlădeasa”.

Cele mai vechi hoteluri din România: Hotel Capitol, București

Aflat în centrul Bucureștiului, Hotel Capitol este unul dintre cele mai vechi hoteluri din capitală. Acesta a fost construit în 1901 și a funcționat și sub denumirea Hotel Louvre, fiind, pe vremuri, un loc de întâlnire al scriitorilor, muzicienilor și artiștilor, care frecventau adesea cafeneaua și restaurantul din incinta sa.

Cele mai vechi hoteluri din România: Hotel Caraiman, Sinaia

Construit în 1881, în stil clasic românesc, Hotelul Caraiman din Sinaia este unul dintre cele mai vechi din România. Poziționat central, atrage turiști de peste o sută de ani. Clădirea care găzduiește hotelul este monument înscris în Patrimoniul Național, clasa A.

Cele mai vechi hoteluri din România: Hotel Cișmigiu

Inaugurat în 1912, Hotel Cișmigiu, care s-a lansat sub denumirea de Palace Hotel, era cea mai modernă unitate de cazare a Bucureștiului în acea perioadă. În timpul Primului Război Mondial, în sediul hotelului a fost centrul pentru cei răniți pe front. Hotelul a cunoscut o perioadă de prosperitate în perioada interbelică, când la parterul său apare Cinema Bulevard Palace, iar în 1941 locul cinematografului este luat de celebra berărie Gambrinus.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial cupola clădirii a fost complet distrusă în urma bombardamentelor, însă a fost restaurată astfel încât să arate ca cea originală. În 1965, hotelul își schimbă numele în Hotel Cișmigiu, primind denumirea după parcul din apropiere.

Cele mai vechi hoteluri din România: Grand Hotel du Boulevard

Clădirea în care se află Grand Hotel du Boulevard a început să fie construită în 1867, fiind lucrarea arhitectului Alexandru Orăscu, cel care a făcut și Universitatea din București. Hotelul a fost inaugurat în 1873, sub numele de Hotel Herdan. Aflat vizavi de Cercul Militar, Grand Hotel du Boulevard a fost primul hotel din capitală dotat cu apă curentă în camere, iar în 1904 a fost iluminat electric și dotat cu ascensor. Grand Hotel du Boulevard a primit medalii de aur la expoziția de la Milano în 1906 și la cea de la Torino în 1911.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora