Lucruri neștiute din viața lui Rafael Nadal, „Regele zgurii” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lucruri neștiute din viața lui Rafael Nadal, „Regele zgurii”

La numai 12 ani, Rafael Nadal și-a valorificat aceste aptitudini de joc câștigând titlul spaniol și european la tenis, la categoria lui de vârstă. Acest lucru se întâmpla la 4 ani după ce câștigase un campionat regional de tenis pentru copii sub 12 ani.
Share this article

Toată lumea știe că este probabil cel mai bun jucător de tenis la ora actuală, însă sunt câteva lucruri din viața lui  Rafael Nadal ce nu au fost făcute publice, lucruri care atrag și mai mult admirația asupra lui.

Rafael Nadal s-a născut pe data de 3 iunie 1986, la Manacor, al treilea oraș ca mărime al insulei Mallorca, din arhipelagul spaniol.

Tatăl lui, Sebastian Nadal, este un om de afaceri cu investiții în domeniul asigurărilor, producției și restaurantelor, iar mama sa, Maria Parera era comerciantă și la momentul nașterii lui, vindea parfumuri.

În copilărie, Rafael Nadal, nu s-a bucurat doar de iubirea părinților, ci a crescut în mijlocul familiei extinse, mai ales alături de cei doi unchi sportivi ai lui. Miguel Angel, unchiul lui Rafael, fratele mamei sale) a fost jucător profesionist de fotbal și a reprezentat Spania la unul din campionatele mondiale. Fratele tatălui său, Antonio Nadal, zis Tony, era antrenor de tenis. Ambii unchi au avut o mare influență asupra copilăriei lui Rafael care, încă de mic, a dorit să fie cât mai mult în preajma lor, pe teren. A câștigat cel de-al doilea, Tony.

Rafael Nadal în copilărie, Foto: childhoodbiography.com

Pe lângă sport, cei doi unchi s-au asigurat că micuțul Rafael va avea multe amintiri frumoase din copilărie, așa că își petreceau mult timp cu el, luându-l la pescuit sau făcând tot felul de activități împreună, mai ales că tatăl lui era ocupat cu afacerile, iar mama cu treburile casnice necesare pentru a asigura tot confortul copiilor ei, al lui Rafael și al surorii sale.

Citește și:

Viața lui Roger Federer. Copilăria marelui campion și amănunte picante nedezvăluite

Viața lui Rafael Nadal: începutul carierei de sportiv

La vârsta de patru ani, Rafael a primit cadou de la unchiul Tony, o rachetă potrivită dimensiunilor lui, ce avea și culorile sale preferate. Încântat de rachetă, Rafael a început să acorde tot mai multă atenție tenisului, motiv pentru care unchiul său a început cu el un antrenament intensiv, dar extrem de amuzant pentru un copil atât de mic.

Din cauza faptului că-și consuma energia între antrenamentele la tenis și cele la fotbal, notele lui Nadal nu erau prea bune la școală și nici nu promiteau să devină, lucru ce a devenit o îngrijorare pentru tatăl său, a cărui valoare în business era obținerea rezultatelor bune.

Printre numeroasele soluții pe care tatăl le-a propus fiului pentru a se asigura că are rezultate bune la școală, a fost și aceea de a se concentra pe un singur sport. Puștiul a ales tenisul, iar dacă ar fi să derulăm pe repede înainte, se pare că a fost cea mai fericită alegere.

Rafael Nadal în copilărie, Foto: childhoodbiography.com

După câțiva ani de antrenament intensiv, supervizat de unchiul și antrenorul lui, Tony, Rafael, care nu avea nici 10 ani atunci, a început să demonstreze niște aptitudini de joc impresionante caracterizate de rapiditatea mișcării și de loviturile excelente cu mâna stângă.

La numai 12 ani, Rafael Nadal și-a valorificat aceste aptitudini de joc câștigând titlul spaniol și european la tenis, la categoria lui de vârstă. Acest lucru se întâmpla la 4 ani după ce câștigase un campionat regional de tenis pentru copii sub 12 ani.

Rezultatele sale nu au rămas neobservate de Federația spaniolă de tenis ce a solicitat ca Rafael Nadal să se mute la Barcelona cu scopul de a beneficia de un antrenament mai avansat. Această solicitate nu le-a picat deloc bine părinților care s-au temut că fiul lor ar putea fi distras de la studii.

În plus, ei credeau că antrenamentele pot fi făcute oriunde, nu neapărat într-o locație specifică, lucru susținut și de unchiul Tony: „Nu vreau să cred că trebuie să mergi în America sau în oricare altă parte pentru a fi un bun sportiv. Poți face asta și de acasă”.

Punctul de vedere al unchiului Tony a fost justificat de evenimentele ce au urmat trecerii la profesioniști a lui Rafael Nadal, lucru ce s-a întâmplat la vârsta de 15 ani. Astfel, la vârsta de 16 ani, Rafael Nadal a ajuns în semifinala de juniori a turneului de la Wimbledon, iar la 18 ani a obținut victoria pentru naționala de tenis a Spaniei la Cupa Davis.

Iar participările ulterioare la turnee mondiale, l-au făcut pe Nadal să adune tot mai multe trofee, să urce în clasamente și să devină un formidabil oponent pentru genii ale tenisului precum Guillermo Corio, Juan Carlos Ferrero sau Roger Federer a cărui rivalitate cu Nadal pare să fie fără sfârșit. Restul este istorie.

Rafael împreunpă cu unchiul Tony, Foto: Youtube

Viața amoroasă a lui Rafael Nadal

Rafael Nadal se află într-o relație amoroasă cu Xisca Perello (Maria Francisca Perello) de foarte mult timp. Se spune că s-au cunoscut cu vreo doi ani înainte să declare oficial că au o relație. Deși sunt împreună din anul 2015, la începutul acestui an s-au logodit și toată lumea așteaptă nunta.

Xisca care are 30 de ani, este specialistă în asigurări, cu o diplomă în managementul afacerilor. Ea a decis ca viața ei privată să rămână privată, motiv pentru care și-a închis toate canalele de social media, concluzionând că e mai bine să-și investească concentrarea și energia în relația ei, în carieră și în cauzele caritabile în care se implică.

Xisca Perello, Foto: Shutterstock

Xisca ocupă funcția de director de proiect în cadrul Rafa Nadal Foundation, o organizație caritabilă pe care starul tenisului a înființat-o în urmă cu mai bine de 10 ani.

Rafael Nadal a fost întrebat odată care este secretul pentru a avea o relație de lungă durată, având în vedere vârsta lui și lumea în care trăiește. Răspunsul lui a fost unul succint: „Vă voi spune cum facem: înțelegere, respect și, în mod special, independență”.

Coroborând spusele lui, Xisca a declarat: „El are nevoie de spațiul lui atunci când concurează, iar pe mine, ideea de a fi pe acolo așteptând toată ziua să-i satisfac nevoile, mă obosește. M-aș asfixia. Iar apoi el și-ar face griji pentru mine…Nu. Dacă l-aș urma peste tot, cred că am risca să nu mai fim împreună”.

Rafael Nadal și Xisca Perello

Viața de familie a lui Rafael Nadal

Cum spuneam, tatăl lui Rafael, Sebastian Nadal, este un om de afaceri de succes, proprietarul unei companii de asigurări, al unei fabrici de sticlă și geam și al unui restaurant.

În 2009 s-a vorbit că s-a separat de soția lui. În același an, Nadal a pierdut finala turneului francez de tenis, iar zvonurile au speculat faptul că separarea părinților i-a afectat performanța.

Rafael alături de părinții lui. Foto: Rafaholics.com

Comentând despre acest eveniment, Nadal a spus: „Ei reprezintă punctul de sprijin al vieții mele, iar acest stâlp s-a prăbușit. Am fost deprimat, mi-am pierdut entuziasmul și dragostea pentru viață”.

Din fericire, părinții lui Rafael Nadal s-au împăcat în anul 2011.

Mama lui Nadal, casnică, ocupă funcția de președinte al Rafa Nadal Foundation. Ea și-a susținut mereu fiul, atât în cariera sportivă, cât și în educație.

Sora sa, Maria Isabel, este cu cinci ani mai mică decât Rafael, și este probabil cea mai mare susținătoare a lui pentru că nu lipsește de la nici un meci.

Unchiul Tony i-a rămas antrenor până în anul 2018, demonstrând încă o dată că munca și talentul pot face performanță din orice loc.

Iubita (stânga) și sora (dreapta) lui Rafael Nadal, Foto: rafaelnadalfans.com

Rivalitatea cu Roger Federer

Rivalitatea profesională dintre Roger Federer și Rafael Nadal este de mult subiect de discuție în lumea tenisului pentru că amândoi sunt foarte buni și sunt tot timpul în competiție pentru locul 1 mondial.

Amândoi sunt câștigătorii a 38 de turnee de mare slam, iar despre această rivalitate, Nadal a spus: „A fost tot timpul o relație pozitivă, foarte mult respect și am împărțit o mulțime de momente importante pentru amândoi. Este ceva de care sunt mândru”.

Foto: Shutterstock

Ce nu s-a mai spus despre Rafael Nadal?

  • În afara lumii tenisului, Rafael Nadal iubește să joace fotbal, golf sau poker. În aprilie 2014, el a jucat împotriva numărului 1 mondial la poker feminin, Vanesa Selbst, la Monaco.
  • Este mare susținător al cluburilor de fotbal Real Madrid și RCD Mallorca
  • Există un asteroid ce-i poartă numele. 128036 Rafaelnadal este un asteroid descoperit în 2013 la Observatorul Astronomic din Mallorca.
  • Îi este frică de câini și într-o autobiografie a declarat: „Mă îndoiesc de intențiile lor”.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora