„Mă consider o tânără debutantă pentru anii care vin”. Viața actriței Ioana Crăciunescu, frumoasa Ana lui Ion - LIFE.ro
Mergi la conținut

„Mă consider o tânără debutantă pentru anii care vin”. Viața actriței Ioana Crăciunescu, frumoasa Ana lui Ion

Ioana Crăciunescu are în palmares peste 50 de filme și mai bine 60 de spectacole de teatru, dar poartă în suflet un mare regret, pe care l-a dezvăluit la Premiile Gopo. În cadrul galei a fost onorată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. A mulțumit, emoționată, pentru omagiu, însă a tras o concluzie dură în ceea ce îi privește cariera.
Share this article

Ioana Crăciunescu are în palmares peste 50 de filme și mai bine 60 de spectacole de teatru, dar poartă în suflet un mare regret, pe care l-a dezvăluit la Premiile Gopo. În cadrul galei a fost onorată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. A mulțumit, emoționată, pentru omagiu, însă a tras o concluzie dură în ceea ce îi privește cariera.

Ioana Crăciunescu, concluzie dură la Premiile Gopo. Ana din filmul Ion are un mare regret

Ioana Crăciunescu, în vârstă de 73 de ani, are în spate o carieră impresionantă. A jucat în mai mult de 60 de spectacole de teatru și peste 50 de producții cinematografice. Pe ecran s-a remarcat pentru rolul Adei din Ediție specială, în 1978.

Citește și: Toma Caragiu, marele actor care a scris istorie pentru România și-a prezis sfârșitul tragic: «Eu, cu avionul? Nu, lasă că-mi aranjez cu vaporul. Mi-a prezis cineva că o să mor într-o prăbușire»

Pe covorul roșu, în fața Amaliei Enache, actrița din Ion a mărturisit că se simte onorată. Le-a mulțumit tuturor, fie ei critici de film sau oameni care au urmărit-o și iubit-o în tot acest timp

„Eu o consider o cinste din partea tuturor creatorilor care contribuie la această artă. Le mulțumesc celor care mi-au oferit nu numai premiul, ci încrederea, de-a lungul anilor muncii mele.

De asemenea, mă consider, pentru că astăzi iau pentru toată cariera, o tânără debutantă pentru anii care vin”, a declarat Ioana Crăciunescu la Premiile Gopo.

„Pe mine mă cunoaște mai mult generația veche”

„Povestea este că pe mine mă cunoaște mai mult generația veche și așa cum e în cer și pe pământ, nu toți mai sunt printre noi. Însă contez că există tineri care văzând filmele, pot să aibă încredere că sunt un bun conducător de căldură umană.

Necazul este că suntem puțin handicapați de faptul că datorită vârstei și altor preocupări, nu am atins puterea tehnologică care există astăzi de online-uri, de făcut de unul singur.

Citește și: Sebastian Lupu, vocea desenelor animate din copilăria românilor :„Au fost peste 2200 de personaje. Pe rând, s-au adunat”

Eu m-am învățat să muncesc cu o colectivitate artistică și probabil că nu m-am făcut destul de vizibilă în anii ăștia, deși muncesc în continuu”, a dezvăluit, vizibil afectată, Ioana Crăciunescu la Premiile Gopo în 2023.

Marele Regret al Ioanei Crăciunescu, dezvăluit la Premiile Gopo: „România știe foarte puțin”

O realitate dură constatată de Ioana Crăciunescu este că puțini români îi cunosc și apreciază activitatea din Franța, spre deosebire de cei din țara care a „adoptat-o”. „Din păcate, România știe foarte puțin. Există un site destul de important în Franța, asemănător cu Cinemaratonul de aici.

În care sunt activități multe. Spectacole, fotografii, secvențe, articole care îmi poartă numele când caută cineva cu numele meu. De care nici eu măcar nu am habar. Pentru că am muncit foarte mult și n-am stat să urmăresc cariera. Cariera m-a urmărit pe mine”, a concluzionat Ioana Crăciunescu – Ana din filmul Ion.

Citește și: Ştefan Iordache, actorul „Cel mai iubit dintre pământeni” se visa medic și a ajuns să moară în Viena pentru că România nu îi respecta confidențialitatea diagnosticului

A emigrat în Franța

După Revoluție, în 1990, Ioana Crăciunescu a ales să emigreze în Franța, unde și-a petrecut o bună parte a vieții, păstrând totuși legături cu România. A avut o contribuție continuă la teatrul românesc, jucând și la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și restaurând case și biserici uitate în Ardeal. Într-un interviu mai recent, actrița a exprimat unele critici față de București, numindu-l „primul focar negativ al acestei țări“, o „celulă canceroasă“ și „o piață de silicoane“, scriu cei de la Adevărul.

Citește și: Bogdan Mirică: Din inima României rurale pe podiumul de la Cannes. Cum a ajuns un rebel al naturii să cucerească lumea filmului și cum a trecut de la publicitate la cinematografie

Cu toate acestea, nu s-a rupt definitiv de România. A revenit periodic în țară și a continuat să joace la București și la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, a susținut recitaluri de poezie. A jucat în țară în spectacolul „Hamlet“ în 2004. Mai mult decât atât, a restaurat case și biserici uitate în Ardeal.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora