Marilyn Monroe în imagini. Expoziţie în Provence - LIFE.ro

Căutare

Share this article

O expoziţie dedicată actriţei Marylin Monroe, care include 120 de fotografii şi filme documentare, va fi prezentată în Franţa, la centrul Caumont din Aix-en-Provence, în perioada 2 octombrie 2016 – 1 mai 2017.

Zeci de filme documentare şi cântece interpretate de Marylin Monroe vor însoţi cele 120 de fotografii ale expoziţiei, anunţă „Le Figaro” preluat de news.ro.

André de Dienes, Milton Greene, Philippe Halsman, Eve Arnold, Cecil Beaton, Sam Shaw, Ed Feingersh, George Barris, Bert Stern sunt fotografii care au imortalizat-o pe actriţă.  Expoziţia „prezintă felul în care Marylin s-a folosit de relaţiile sale cu fotografii” pentru „a-şi construi imaginea de legendă”, a spus Sylvie Lécailler, curatorul expoziţiei. „Am construit expoziţia bazată pe raporturile sale cu fotografia şi cum a folosit-o ea”, a adăugat aceasta. 

Expoziţia are, de altfel, ambiţia „de a retrasa istoria Statelor Unite prin viaţa actriţei”. Imaginile arată o „tânără destul de naturală care, puţin câte puţin, se transformă pentru a răspunde standardelor epocii”, devenind „Marylin – modelul”, apoi, transformată la Hollywood, în „blonda platinată în poziţii stereotipe”. 

În expoziţie vor fi incluse şi fotografii cu vedeta americană  realizate de unii dintre cei mai mari fotografi ai lumii, precum Cecil Beaton şi Bern Stern, care au făcut ultimele fotografii ale vedetei cu puţin timp înainte să moară, în 1962. În aceste ultime şedinţe foto, apare o Marylin care încearcă să-şi controleze tot timpul imaginea, notează Le Figaro.  

Norma Jeane Baker, pe numele ei de botez, s-a născut pe 1 iunie 1926. La recomandarea managerilor de la studioul 20th Century Fox, a devenit Marylin Monroe, iar actriţa, modelul, cântăreaţa şi sex-simbolul anilor 1950 a avut o ascensiune fulminantă după ce a pozat în câteva reviste. 

După un debut modest, Marylin Monroe a jucat în filme precum „Totul despre Eva”, alături de Bette Davis, „Niagara”, în 1953, „Domnii preferă blondele”, devenită una dintre comediile muzicale cele mai îndrăzneţe pentru acele vremuri. În filmul „Cum să te măriţi cum un milionar” a făcut echipă cu Lauren Bacall şi Betty Grable. Au urmat „Şapte ani de căsnicie”, în 1955, iar în 1959 a turnat filmul care a devenit cel mai mare succes al carierei sale, „Unora le place jazzul”, alături de Tony Curtis şi Jack Lemmon. În 1961, a jucat alături de Clark Gable şi Montgomery Cliff în „Inadaptaţii”. Scenariul filmului îi aparţine celui de-al treilea soţ al actriţei, scriitorul Arthur Miller. 

Unele dintre cele mai faimoase fotografii ale sale au fost realizate de Douglas Kirkland în 1961, ca bonus pentru revista Look, ediţia aniversară – 25 de ani. În mai 1962, Marylin Monroe şi-a făcut ultima apariţie publică importantă, cântând „Happy Birthday, Mr. President” în cadrul unei petreceri televizate, organizată în cinstea preşedintelui american John F. Kennedy.

 

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO