#NoiFacemUnSpital: când va fi gata spitalul care va putea trata anual peste 300 de copii diagnosticați cu cancer? - LIFE.ro
Mergi la conținut

#NoiFacemUnSpital este #-ul sub umbrela căruia se construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

1 din 2 copii bolnavi de cancer moare în România. Cancerul este a doua cauză a mortalității în lume. În România, rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer este de 50%, în timp ce în Europa este de 80%.

Toate acestea pot părea niște cifre dure și, într-adevăr sunt. Dar mai mult decât atât, sunt niște realități și mai dure. Aceste cifre apar pe homepage-ul site-ului Dăruiește Viață, asociația care a decis să le schimbe. Sună măreț, dar este foarte aproape de a deveni realitate.

Asta deoarece Dăruiește Viață s-a apucat de construcția primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. De ce? Pentru că bolnavii de cancer minori din România au de 2 ori mai puține șanse să se recupereze decât cei din țările occidentale, din cauza absenței unor servicii medicale și a unor spitale adecvate.

Povestea spitalului

România nu are în acest moment niciun centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare tratamentului: terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

Dar, tocmai ce Primăria Capitalei a anunțat că taie din bugetul administrației spitalelor și a străzilor și alocă încă 10 milioane de euro construirii catedralei neamului.

Cu 10 milioane de euro s-ar fi ridicat mai bine de jumătate din spitalul pe care Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au început să-l ridice în curtea spitalului de pediatrie Marie Curie.

În 2012 ele au înființat asociația Dăruiește Viață și de atunci tot dăruiesc. Până acum au investit peste 10 milioane de EURO în renovarea și reamenajarea spitalelor de oncologie din România.

Câțiva ani mai târziu au vrut să renoveze secția de oncologie a Spitalului Marie Curie, după ce până atunci renovaseră mai multe secții din spitale din București și din țară. Și-au dat însă seama că din cauza configurației spitalului și a instalațiilor sanitare, lucrările de renovare nu erau posibile, așa că și-au pus în cap să construiască un spital. Nu e corect spus un spital, ci PRIMUL Spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Din 2015 au început să strângă bani pentru asta. Inițial au vrut să strângă 5 milioane de euro să facă un spital cu 3 etaje, iar pentru că oamenii au înțeles exact mesajul, au înțeles exact ce vor ele să facă au strâns mai mult și de la un proiect al unui spital cu 3 etaje, au ajuns să construiască un spital cu 6 etaje, exact cât este și Spitalul Marie Curie. Pentru asta mai au nevoie de bani, iar toți cei care donează o fac pe Bursa de Fericire, locul unde ele au gândit să transforme banii investiți în acțiuni aducătoare de zâmbete.

Cum să nu vrei să ajuți o astfel de cauză? Cum să nu vrei să ai și tu niște acțiuni la zâmbetele copiilor?

Acum două zile am fost pe șantier și am stat de vorbă cu managerul de proiect și am povestit apoi cu Oana Gheorghiu.

Când a început construcția spitalului? Când s-a săpat prima groapă?

Prima groapă s-a săpat anul acesta. Am început în mai, dar practic de anul trecut am început să facem demolări de clădiri vechi pentru a pregăti terenul. Putem spune că avem un an de când tot lucrăm.

Și în ce stadiu este construcția acum?

Acum am ajuns cu construcția la nivelul etajului 1. Partea cea mai complicată a fost construirea buncărelor de radioterapie pentru că toți pereții au un metru și jumătate grosime, inclusiv plafoanele, ca să se prevină orice scurgere de radiații. Am acumulat un volum foarte mare de muncă dar de acum vom avansa puțin mai repede. Să sperăm că vremea va ține cu noi și nu ne va afecta foarte tare.

Foto: Raduly Laszlo

Dar din mai se lucrează constant, nu?

Da, de atunci se lucrează constant. Am mai avut mici întârzieri pentru că, așa cum știți am schimbat proiectul: noi inițial ne propusesem să facem trei etaje. Când am văzut cât de bine a mers campania din decembrie și când am văzut blocul operator din spital cum arată și că nu a fost renovat de la construirea spitalului, am decis să mărim proiectul. Am reluat proiectarea ceea ce a însemnat niște modificări inclusiv în partea de structură, a mai apărut încă un lift, etc.

Muncitorii sunt români?

Da, este o firmă mare de construcții din București ce a câștigat lucrarea în urma unei selecții foarte exigente. Am lansat cererea de ofertă către 11 firme mari de construcții din București, și străine și românești, iar comisia care a făcut selecția a fost formată din oameni din companiile care ne-au donat bani, dintre sponsorii noștri, a fost formată din specialiști, oameni din achiziții care cu asta se ocupă, știu să facă selecții de furnizori. Până în momentul de față suntem foarte mulțumite de felul în care colaborăm cu constructorul. E implicat cu inima și ne-a și mărturisit că oferta lui a fost cea mai bună pentru că și-a dorit mult să fie parte din proiect. Practic, el nu-și dorește profit din această lucrarea, vrea doar să-și acopere costurile.

Spune-mi, te rog, terenul cum l-ați obținut, al cui este terenul?

Terenul este al spitalului Marie Curie, avem un acord de parteneriat. Spitalul ne-a pus la dispoziție terenul, iar noi, la finalul lucrărilor vom dona spitalului noua construcție. Știu că apar multe întrebări, cine va gestiona, cum va fi, cine se va ocupa de personal, etc… Se va ocupa spitalul Marie Curie, dar noi nu vom pleca de acolo, e un proiect pe toată viața, ca să spun așa. Vom face un board internațional medical, vom aduce specialiști din afară ca să ne ajute să facem protocoale medicale și să verifice implementarea lor.

Vom avea un board administrativ formați din reprezentanți ai asociației dar și din reprezentanți ai celor mai importanți sponsori care să ne ajute să luăm decizii corecte și care să fin un fel de consilieri pentru conducerea spitalului. Oricum, e clar că acest spital va avea nevoie în permanență de ajutorul nostru pentru că, din păcate, finanțarea spitalelor din România nu e cea mai bună și vom rămâne acolo să ne asigurăm că ce se întâmplă, se întâmplă cum trebuie.

Adică după ce puneți ultima cărămidă nu plecați?

Nu. E un proiect pe toată viața.

Dar spitalul va fi al statului, nu?

Spitalul va fi al statului și eu spun mereu că noi nu trebuie să fugim de stat. Nici o țară din lumea asta nu funcționează fără stat. Noi trebuie să împingem lucrurile și să facem statul să fie mai bun. Nu putem avea școli fără stat, nu putem avea șosele fără stat, nu putem avea spitale fără stat.

Iar oncologia pediatrică este un domeniu extrem de costisitor ce nu funcționează nicăieri în lume în mediu privat. În primul rând pentru că oncologia pediatrică nu funcționează de sine stătătoare. Are nevoie de toate celelalte specializări. Așa că e o utopie să-ți imaginezi că faci un spital de oncologie care va funcționa de sine stătător și îl poți scoate în mediul privat.

Foto: Raduly Laszlo

Adică se vor completa unul pe altul, spitalul de oncologie cu spitalul Marie Curie…

Exact. Mai ales că nu mai facem doar oncologie, facem și chirurgie. Mutăm blocul operator și terapia intensivă și neurochirurgia în această clădire nouă și planul nostru este să reorganizăm întregul spital. Vrem să punem umărul la regândirea tuturor circuitelor pentru că cele două clădiri vor fi interconectate prin cinci puncte. La nivelul a cinci etaje vom avea conexiune între clădiri. Și atunci trebuie să facem ceva și pentru clădirea veche, să o regândim. Poate vine și Primăria sau Ministerul Sănătății și mai pune o cărămidă astfel încât să-l renovăm și pe acela și să aducem ambele clădiri la un nivel din zilele noastre.

Când estimați că se vor termina lucrările, când se va preda la cheie spitalul?

Planul nostru este aprilie-mai 2020. Între timp am demarat discuții cu Ministerul Sănătății pentru echipamentele de radioterapie și avem promisiuni, măcar la nivel verbal, pentru cel puțin un aparat de radioterapie.

De la anul începem să căutăm soluții și pentru personalul medical. Încercăm să atragem medici români care au plecat afară și care își doresc să revină într-un mediu normal și în condiții normale de lucru.

Legat de medici, avem nevoie de cadre în plus, nu?

Practic, o parte din cadrele medicale vor veni din clădirea veche pentru că acolo erau foarte înghesuiți, dar da, va fi nevoie de personal suplimentar. La radioterapie trebuie să aducem radioterapeut pentru că nu există deloc. La oncologie, de asemenea, ne mai trebuie medici, dar e un lucru la care lucrăm și îi asigurăm pe toți sponsorii noștri că e un proiect pe care îl vedem per ansamblu, nu e numai clădirea.

Cine îi va plăti pe acești medici, cine va plăti personalul suplimentar? Fiind un spital de stat se poate ca Primăria sau Ministerul să spună că nu au fonduri ca să suplimenteze salariile medicilor…

Nu există să nu aibă Ministerul fonduri. Asta ar fi absurd. Noi îi construim un spital, îi scutim de cheltuială și ei nu au bani de salarii? Noi vom finanța trening-uri, pregătirea medicilor la alte clinici din străinătate, psihologi… Nu există așa ceva să nu aibă bani de salarii.

Care va fi capacitatea spitalului?

Vom avea 8 săli de operații în care vor putea fi operați aproape 10 mii de pacienți anual, iar secția de oncologie va putea trata peste 300 de copii pe an din cei 500 care se estimează că sunt diagnosticați an de an.

Ultima dată când ne-am văzut spuneai că ați vrea ca secția de radioterapie să trateze și adulți, dar la momentul respectiv vă tot loveați de niște uși închide. Ați reușit să faceți asta?

Noi facem așa cum am spus. Construim două buncăre de radio terapie, unul destinat copiilor, unul adulților. Desigur, vom avea nevoie de Ministerul Sănătății pentru aprobare și la anul vom porni către el cu mai multă insistență. Vom avea o discuție aplicată cu Ministerul, dar este clar că vom putea face asta din moment ce există secții de copii în spitale de adulți și invers. Iar aici, radioterapia nu presupune internare.

Toți banii pentru spitalul acesta sunt adunați de voi. Statul nu a participat cu nici un leu. Câți de „nu” ați primit până acum, sau câte uși închise?

Ca să spunem adevărul, nu ne-am dus să-i cerem statului bani deloc pentru că ni s-a părut că dacă voia să dea bani, făcea el însuși un spital. Ne-am gândit că e un moment în care să ne mobilizăm noi și să-i arătăm statului că este posibil, dar am depins de el pentru obținerea autorizațiilor și a tuturor avizelor. Am primit multe „nu”-uri, dar pe noi nu ne sperie, ba dimpotrivă, ne dau energie.

A fost cineva din sistem cu care ați avut impresia că lucrurile au mers „ca unse”?

Avem o colaborare extrem de bună cu spitalul Marie Curie și am simțit suportul tuturor, și al medicilor și al managementului. Și cred că e primul spital în care simțim că suntem bine venite. În alte spitale nu simți mereu că ești bine venit, chiar dacă le faci condiții. Dar aici nu am avut nici un moment sentimentul acesta.

Ce zic medicii din spital?

Pe medici i-am implicat și sunt la curent cu tot ce se întâmplă, iar asta a fost un lucru bun și pentru noi și pentru ei pentru că se simt parte din proiect și așteaptă cu nerăbdare să lucreze în condiții bune. Și mi se pare că e o energie bună în spital. Cred că spitalul acesta a venit cu o energie pozitivă și asupra personalului medical.

Primăria Capitalei ia de la Administrația Spitalelor și de la Administrația Străzilor  și dă pentru Catedrala Neamului 10 milioane de euro. Tu ce părere ai?

Am un mesaj pentru doamna primar: Să-i fie rușine! Să-i fie rușine că ia bani de la spitale și de unde mai ia și îi dă la Catedrala neamului. Foarte frumos, probabil că ne trebuie o catedrală, nu am nimic cu Catedrala, dar nu e o urgență. Sunt catedrale care se construiesc în sute de ani și cred e normal așa. Cred că în primul rând avem nevoie de un management al traficului, de condiții în spitale, de copii care să aibă ce mânca… Așa că ar trebui să-i fie rușine că face asta.

Acest material face parte din campania de susținere a proiectului #NoiFacemUnSpital. Romanian Golf Association cu sprijinul life.ro organizează pe data de 10 decembrie RGA Gala 2018, un eveniment caritabil. Banii adunați din vânzarea biletelor și licitație vor fi donați Bursei de Fericire.

Donează și tu pe Bursadefericire.ro, banii tăi înseamnă șanse la viață pentru copiii diagnosticați cu cancer!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora