fbpx

Căutare

Share this article
Articol susținut de

Paella a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate mâncăruri din lume. Dar a-i spune cu precizie rețeta sau modul de preparare este aproape imposibil. Există atâtea rețete de paella, pe câți bucătari o prepară. Și evident, toți pretind că rețeta lor este cea mai bună sau mai aproape de cea originală. Cu adevărat, însă, paella nu a fost niciodată vreo mâncare specială sau pretențioasă. Iar povestea ei ne va explica de ce fiecare bucătar ar putea să aibă dreptate. 

Valencia este locul în care a apărut paella. Aici e singura bătălie pe care nu o mai duce nimeni. Valencia, unul dintre cele mai importante porturi la Marea Mediterană, a fost un important producător de orez, de când acesta a fost adus în zonă de mauri acum 1200 de ani. De altfel, cuvântul „arroz / orez” provine din arabă, nu din latină, de unde își are originea castiliana, așa cum i se spune spaniolei vorbite în nordul și în centrul Spaniei. 

Cum a ajuns paella din mâncarea fermierilor una dintre cele mai apreciate farfurii din Spania

Paella a fost la început mâncarea fermierilor și a agricultorilor, preparată de aceștia la foc de lemne pentru masa de prânz. Era făcută din orez peste care puneau ce aveau în casă: roșii, ceapă, fasole sau melci și ceva condimente pentru gust. În loc de melci (acum fructe de mare) puteau să pună iepure sau rață, iar pentru ocazii speciale, pui. În plus, pentru culoare și aromă adăugau șofran. În mod tradițional, paella era mâncată direct din tigaia în care era gătită, fiecare persoană folosind propria-i lingură de lemn.

Odată ce acest „orez valencian” a devenit din ce în ce mai ușor de exportat, paella a început să fie preparată în mai multe locuri și așa au apărut mai multe rețete ale sale. Având în vedere că Valencia se află pe coastă, nu este deloc surprinzător faptul că diverse tipuri de fructe de mare s-au strecurat în rețete de-a lungul generațiilor. 

Acum, aceasta este denumirea generică a aproximativ 200 de feluri de mâncare doar în regiunea Valencia. Însă, o „adevărată” paella valenciană nu are fructe de mare, ci un amestec de pui, iepure și melci cu fasole verde și albă.

Citește și: Franța, Portugalia, nordul și sudul Spaniei: câteva opriri pe care trebuie să le faci în drumul către cea mai bună cafea de specialitate

De unde i-a venit numele și care îi sunt originile

Deși poate surprizător, numele de „paella” sau mai exact „la paella” vine de la tigaia folosită pentru a se face acest tip de mâncare. Cuvântul provine, cel mai probabil, din valenciana veche (limba vorbită în această zonă, asemenea catalanei din zona Barcelona) și probabil își are rădăcinile în latinescul „patella” care înseamnă tigaie.

Pe de altă parte, se spune și că acesta derivă din arăbescul „baqiyah” care înseamnă „rămășițe”. Iar teoria aceasta ar explica nu doar începutul umil al mâncării, dar și influența arăbească a sa.

Există evident și alte teorii despre originile numelui. Cea mai romantică explicație este aceea că paella a fost o mâncare pe care un iubit i-a făcut-o logodnicii sale și că numele vine de la expresia „para ella” („pentru ea” în spaniolă). Ca toate miturile, există un mic sâmbure de adevăr și în aici. Tradițional, prepararea paella era lăsată în seama bărbaților, asemenea grătarului la noi.

Citește și: Viața pe Insula Ons: cum ajungi aici, de ce ai nevoie de viză, ce să mănânci și cum să treci de la un traseu de câteva ore direct la o baie în ocean

Mâncarea care aduce oamenii împreună. Tu știi cum se pronunță?

În Spania, paella este încă unică. Nu este doar o mâncare, ci un eveniment culturalo-social. Iar Valencia tocmai a declarat-o moștenire culturală. De altfel, aceasta reprezintă ospitalitatea și cultura din regiunea Valencia, plus un simbol al uniunii și al identității acestei zone. 

Și astăzi, paella este mâncarea în jurul căreia se adună familiile. Acasă sau la restaurante, aceasta este motivul pentru care se strâng pentru a fi împreună la masă. În plus, paella este adesea gătită la sfârșit de săptămână la casele de vacanță, în „bodegas” sau „txokos” (zone mari de luat masa în care se adună familiile) sau la locurile de picnic pe plajă sau la munte. 

Există multe competiții de paella în toată Spania și foarte adesea o paella uriașă este piesa centrală pentru multe festivități. Și este normal să fie așa, paella poate crea o petrecere, dar și o dezbatere, adesea despre cea mai bună rețetă de paella. 

Până astăzi, paella este văzută drept una dintre cele mai sociabile și mai plăcute dintre toate ocaziile culinare din Spania. Iar numele ei se pronunță „pa-e-ya”.

Dacă ajungi în Valencia, îți recomandăm să mânânci paella într-unul dintre restaurantele de mai jos: 

  1. Bon Aire (Carrer de Cabdet, 41)
  2. Casa Granero (Calle Canto Torre, 9)
  3. Alquería del Brosquil (Entrada Casa El Llarc, 1, 46026 – Castellar)
  4. Casa Carmela (Carrer d’Isabel de Villena, 155)
  5. La Cigrona (Carrer dels Serrans, 22)
  6. La Ferradura (Mare Nostrum, 42 – Alboraya)
  7. Toni Montoliu (Partida de l’Ermita, 25 – între Meliana y Foios)
  8. El Racó de la paella (Carrer de Mossèn Rausell, 17)
  9. Alquería del Pou (Entrada Rico, 6)
  10. El Racó de Meliana (Carrer Glòries Valencianes, 4 – Meliana)
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO