Phoenix & friends, la Timişoara: concert la 55 de ani de la înfiinţarea trupei - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Trupa Phoenix aniversează 55 de ani de existenţă printr-un concert extraordinar la Timişoara, pe 2 iunie, de la ora 19:00 în Piaţa Libertăţii. Invitaţi speciali, alături de celebra trupă românească, vor fi Moni Bordeianu, Bogdan Bradu, Bogdan Munteniţă, Valeriu Sepi şi Titi Dragomir. Vor mai urca pe scenă şi A. L.L. Friends Band, Vest Phoenix Cover.

Anul 2017 marchează pentru Nicu Covaci şi pentru trupa Phoenix două evenimente majore: 70 de ani de viaţă, pe care liderul trupei i-a împlinit în data de 19 aprilie 2017 şi 55 de ani pe scenă alături de Phoenix, precizează News.ro.

Compozitor, cântăreţ, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci este cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix. Încă din copilărie a învăţat să cânte la pian, acordeon, muzicuţă şi chitară.

În 1961, Nicu Covaci şi Bela Kamocsa au pus bazele unei formaţii după „modelul” The Shadows. Un an mai târziu, înfiinţează trupa „Sfinţii”, în cadrul brigăzii artistice de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Timişoara. Titulatura iniţială a fost schimbată în „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autorităţile vremii. Prima compoziţie proprie a fost piesa „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări: „Bun e vinul ghiurghiuliu” şi „Pădure, pădure”, care au fost primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor. Peste 40 de muzicieni au făcut parte din formaţia Phoenix de-a lungul anilor.

Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock, ajungând la etno – rock. Piese celebre au fost şi încă sunt fredonate de generaţii întregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta” sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO