Povestea din spatele vocii sau ce înseamnă să faci voice over în România. Cine este Sorin Szucsik, de la Alt Radio la Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” din Timișoara - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sorin Szucsik este „vocea”! Vocea pe care o auziți adesea atunci când vă aflați printre rafturi, indeciși, asupra produselor pe care urmează să le puneți în coșul de cumpărături. El vă îndeamnă ce să luați mai bun, mai potrivit. Vă vorbește și în campanii de promovare, despre „mai ieftin decât ieftinul obișnuit”! 

Sorin Szucsik este voice-overul  unui cunoscut brand de magazine din România. Face asta de foarte mulți ani, deja. 

Sorin Szucsik, cum ai ajuns să-ți împrumuți vocea sau să faci din voce un element de lucru?

Lucram la Radio Color Orăștie și tocmai ce sosise în oraș concernul german Kaufland, care, pentru momentul acela și localitatea aceea în care nu se întâmpla mare lucru, era ceva wow! Aveau nevoie de publicitate locală, la radio și după câteva probe, au găsit potrivită și s-au oprit la vocea mea. Acesta a fost începutul pentru că ulterior, într-un an de zile, am ajuns să fac reclamă la diverse produse ale acestui supermarket și mă auzeam la aproape toate radiourile comerciale din țară. Dar nu numai la radio, eram vocea și din interiorul magazinelor, mă auzea lumea, familia, cunoscuții. A fost o nebunie, nici mie nu-mi venea să cred ce mi se întâmplă. 

Colaborarea foarte bună a continuat și ceea ce este interesant, în cei 11 ani doar de două ori m-am vazut cu cineva din echipă, în rest interacțiunile noastre au fost telefonice și pe internet. Din acest punct de vedere am avut libertate de mișcare puteam să fiu și eu un fel de „digital  nomad”.  

Am chiar o amintire haioasă, atunci când s-a suprapus o predare a unui spot publicitar peste vacanța în Grecia. M-am dotat, mi-am cumparat cel mai mic microfon performant, ușor de ascuns în bagaje și în loc să merg la plajă, eu în camera de hotel lucram de zor la reclame Kaufland. Cel mai greu a fost cu trimiterea materialelor, internetul neavând cea mai bună viteză în zona în care eram. Cu alte cuvinte, munca aceasta înseamnă pentru mine un fel de – oricând, oriunde, oricum. Odată cu trecerea timpului, modalitatea de lucru s-a schimbat, astfel încât acum pot fi auzit mai rar, doar în anumite campanii publicitare.

Sorin Szucsik
Sorin Szucsik la Revelion

Dar acesta a fost doar începutul…

Am fost remarcat de niște producători de la București și am început să-mi împrumut vocea pentru radiouri publice: Radio Reșița, Radio Oltenia Craiova, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului și Radio Sighet. 

Și cum reușești să intri în povestea fiecărei voci?

Citesc povești cu voce tare, cânt, fac vocalize, grimase.

Citește și: Octavian Strunilă și povestea sa: de la puștiul ce a abandonat ASE-ul pentru a merge pe furiș la Teatru, la succesul telenovelelor și până la regizorul de teatru independent și producătorul celui mai reecranizat film din lume

Când ți-ai descoperit această pasiune, acest talent?

În liceu, atunci când mi s-a ivit ocazia să prezint diverse anunțuri, în pauza mare, la stația de amplificare. Așa am ajuns să-mi arăt cunoștiințele acumulate după ani întregi de colecționat muzică pe casete înregistrate la casetofonul, copie după Panasonic, primit cadou de la mama.

Sorin Szucsik
Sorin Szucsik împreună cu studenții săi

Sorin Szucsik, odată mutat în Timișoara, ți-ai făcut propriul radio. Cum și de ce s-a întâmplat asta?

Un „Radio în folosul comunității”. Astfel s-a născut absolut nesperat și în niște conjuncturi favorabile, Alt Radio, primul radio independent din Timișoara, fondat împreună cu soția mea Mona Szucsik, jurnalist cu state vechi, cu diplomă și pasiune pentru cuvântul rostit. 

Povestește-ne puțin despre Alt Radio… 

Alt Radio a fost un radio cu emisie online 24/24h, născut din plăcerea pură de a face radio și a coagulat o echipă de realizatori de emisiuni, toți voluntari, care aveau de multă vreme acest microb. Am avut semnale pozitive din comunitatea locală, din țară și nu numai, cu cifre de audiență remarcabile din America și din Europa. 

Emisia noastră se baza foarte mult pe live-uri, pe transmisia de concerte, promovam formațiile mici care se lansau ori erau în ascensiune, transmiteam de la evenimente culturale din comunitate, din mediul social, făceam campanii pentru ONG-uri, podcasturi, emisiuni și dezbateri în direct.

Sorin Szucsik
Sorin Szucsik la Alt Radio

Dar, din cauza drepturilor de autor – Alt(ernative) Radio din București a înregistrat marca la OSIM în defavoarea Alt(fel) Radio din Timișoara – povestea Alt Radio s-a încheiat. Și s-a transformat în Szalt Stream. Ce înseamnă asta? Ce este Szalt Stream? 

O platformă ce asigură servicii media de trasmitere live-video a diferitelor manifestări și evenimente organizate de către diverse entități. Iar asta înseamnă și un „next level” pentru Szalt Radio, un hibrid între radio și tv, bazat pe acel principiu de „vezi ce se aude”, asculți și vezi ce vrei, când vrei.   

Ce vă propuneți cu Szalt Stream?

Misiunea noastră e clară, și a început de acum șase ani, aceea de a crea content de calitate pentru a oferi nu doar celor din Timișoara ci și lumii întregi conectată pe internet, dovada că aici în vestul țării, se petrec lucruri grozave. Alt Radio a fost iar acum Szalt Stream este o rampă de lansare pentru studenți la jurnalism de la  Universitatea de Vest din Timișoara, care, în timpul practicii se pot implica în activități de producție a diferitelor conținuturi. Peste 60 de studenți au făcut practica la noi, iar trei dintre ei sunt acum angajații noștri, ceea ce este extraordinar.

Citește și: Marius Manole: „Mie mi-a plăcut foarte tare că teatrul te ţine viu, că e un loc în care te joci tot timpul. Asta s-a pierdut acum: curiozitatea, bucuria de a te juca şi de a risca. Oamenii nu mai riscă nici în viaţă, nici pe scenă.”

Cea mai nouă și surprinzătoare postură în care te găsim, Sorin  Szucsik, este aceea de colaborator în cadrul echipei de creație a Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” din Timișoara a piesei „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”. O piesă în limba maghiară. Cum s-a întâmplat asta?

În toamna trecută, regizorul Adrian Sitaru, sosit de la București, căuta pe cineva, avea nevoie de un cameraman. O cunoștință comună m-a recomandat și astfel ne-am întâlnit. De la o cameră video, am ajuns să constatăm că, pentru a exprima ceea ce dorește regizorul, de fapt aveam nevoie de trei camere, un mixer video, transmiter whireless, două laptopuri și „o tonă” de alte chestii de conectică, rețelistică, mufe, cabluri. 

Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” din Timișoara
Sorin Szucsik la Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely” din Timișoara

Sunt în continuare fascinat de viziunea acestui regizor care a gândit să aducă pe scenă noi opțiuni estetice, o conversie a limbajelor cinematografice în teatru, un spectacol interesant de teatru contemporan care folosește tehnologia realității virtuale, o inedită experiență de teatru-cinema live. Premiera spectacolului online a avut loc în ianuarie, dar de atunci au mai fost reprezentații și odată cu relaxarea condițiilor sanitare, la sfarșitul lunii mai au avut loc si două spectacole live. Cu cât repetăm și am contact direct cu actorii și echipa de creație, mă deprind tot mai mult și descopăr detalii importante pe care, altfel, nu le-aș fi băgat în seamă. 

E foarte interesant să lucrezi cu oameni de teatru și pentru mine e o maximă provocare pentru că nu știu limba maghiară. Dar, cu toate astea, am ajuns să recunosc replici, să rețin mimica feței actorilor înainte de a acționa, pentru că și eu fac parte din cadru, să recunosc elemente din piesa de teatru pentru a mă sincroniza. 

voice over
Sorin Szucsik împreună cu Ronță

Mă mai ajută și Ronță, cățelul nostru, care are și el un mic rol pe scenă și face deliciul momentului! Spectacolul pare un „top of the line” al Teatrului maghiar din Timișoara, se joacă cu casa închisă, următoarea reprezentație are loc în 21 iunie și nu mai sunt bilete. La toamnă, dacă totul merge bine (sanitar) se anunță reprezentații în câteva localități din Ardeal.


Acest interviu este semnat de Adriana Baghiu, un om frumos care face parte din comunitatea LIFE.ro. Atunci când Adriana ne-a scris că are o poveste pe care vrea să o împartă cu noi am răspuns imediat cu bucurie. Iar povestea Ramonei Sav este una inspirațională, un copil care a avut curaj să-și urmeze visul. Mulțumim Adriana Baghiu că ne-ai făcut cunoștință cu ea. Și ne bucurăm că ești alături de noi. 

Dacă ai și tu o poveste inspirațională care crezi că merită publicată dă-ne de veste. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora