Povestea medicului stomatolog admis pe primul loc la Facultate și care a luat Rezidențiatul cu nota 10. Cine este Dr. Denisa Zaharia - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dr. Denisa Zaharia este medic stomatolog. A intrat prima la Facultatea de Stomatologie. Și a luat Rezidențiatul cu nota 10. A știut dintotdeauna că acesta este drumul său, dar cum a ajuns să fie prima?

După Rezidențiat a făcut credit la bancă și și-a deschis propria clinică dentară. Cum a reușit în antreprenoriat? Și cum poate să combine succesul profesional cu cel personal, dar și ce își dorește pentru cei doi băieți ai săi, aflăm din interviul de mai jos. Și tot de la Dr. Denisa Zaharia aflăm și cum să scăpăm de frica de a merge la medicul stomatolog:

Dr. Denisa Zaharia, ce înseamnă a fi un doctor bun?

Dr. Denisa Zaharia: Cred că un doctor bun nu înseamnă doar un bun profesionist, acesta trebuie să îmbine mai multe calități: să fie o persoană comunicativă, un bun ascultător și să empatizeze cu pacientul, să trateze cu răbdare și seriozitate fiecare caz în parte. Un doctor bun tratează de fapt fiecare pacient așa cum și-ar dori el să fie tratat.

Când ți-ai dat seama că acesta este drumul pe care ți-l dorești în viață?

De când mă știu mi-am dorit să devin medic, însă decizia de a urma Facultatea de Stomatologie am luat-o în ultimul an de liceu. De fiecare dată când mă gândesc la meseria mea, mă simt foarte norocoasă. Mă împlinește, mă provoacă, îmi aduce satisfacții foarte mari pentru că ajut oamenii și îi fac să zâmbească la propriu cu toată încrederea.

Denisa Zaharia

Cât de greu a fost acest drum pentru tine?

Am învățat întotdeauana cu ușurință, aveam înclinații pentru științele exacte și cred că acest lucru m-a ajutat mult. Drumul parcurs mi s-a părut unul natural, nu l-am perceput ca pe ceva dificil. Cred că așa se întâmplă când alegi drumul potrivit, etapele ți se par firești, iar tot ce poate părea greu înseamnă de fapt șanse de a descoperi lucruri noi și interesante despre domeniul studiat.

Cât învățai în liceu 🙂 mai aveai timp de ieșiri prin Cișmigiu?

Mi-a plăcut foarte mult să învăț… mi-a plăcut școala, în general. Perioada liceului a fost una foarte frumoasă, am legat prietenii care durează și astăzi, am îmbinat învățatul cu plimbările pe Calea Victoriei și Cișmigiu, vizionarea de filme la matineu la Scala și Studio, experiențe care sunt la ani distanță de modul în care se relaxează adolescenții din zilele noastre.

Câți dintre colegii de liceu au dat la Medicină și câți au o carieră în acest domeniu?

Am urmat o clasă cu profil Fizică-Chimie la Liceul Sfântul Sava, unul dintre cele mai bune licee din Bucureșți și peste trei sferturi dintre noi am urmat Facultatea de Medicină, Stomatologie sau Farmacie. Iar astăzi profesăm în domeniul medical.

Ai mai rămas în legătură cu ei?

Sigur că am păstrat legătura, ne ajutăm la nevoie, colaborăm și, chiar dacă se întâmplă rareori, ne revedem cu bucurie de câte ori avem ocazia.

Ce înseamnă să intri prima pe listă la Facultatea de Stomatologie?

În spatele acestui rezultat a fost o ambiție mare și o muncă imensă, fiind motivată de dorința de a reuși, de a intra într-o nouă etapă. Doar că în acest domeniu fiecare etapă înseamnă un nou început, așa că nu m-am oprit niciodată din învățat și perfecționat. Mereu mi-am dorit să fiu cea mai bună în ce făceam, nu îmi plăcea să am mustrări de conștiință sau regrete că aș fi putut mai mult sau mai bine.

Cum a fost facultatea pentru tine? Și ce trebuie să faci pentru a lua Rezidențiatul cu nota 10 🙂

Mi-a plăcut întotdeauna să învăț, eram motivată să fiu printre cei mai buni și această muncă a mea a fost recompensată prin rezultatul obținut la examen. Cred că dorința permanentă de perfecționare și de a învața și experimenta tehnici noi sunt calități indispensabile pentru a fi un bun profesionist. Mai dificil este după ce termini studiile și îți cauți un loc de muncă potrivit idealurilor, pasiunii și felului în care știi tu că trebuie să-ți faci meseria. La mine în acest punct a apărut un scurt circuit, dar m-am descurcat încercând să-mi fac eu un loc în care să-mi pot practica meseria așa cum am învățat în școală și cum știam că este cel mai bine pentru pacienți.

Denisa Zaharia

Nu te-ai gândit niciodată să pleci din țară?

Nu, nu am luat în calcul această variantă, poate pentru că munca, realizările mele de aici, familia și prietenii din jurul meu îmi oferă împlinirea de care am nevoie. Am încercat să creez aici, în țara mea, contextul ideal atât personal, cât și profesional, nu am căutat unul ideal creat deja de alții. Am știut că depinde de mine să trăiesc cum îmi place și să fac lucrurile bine, nu depinde de locul în care trăiesc care ajunge să capete, în timp, nuanțele, pricipiile și valorile celui care îl locuiește.

Cum au fost cele câteva luni în care ai fost angajată?

A fost o experiență definitorie, am înțeles că un tratament de succes depinde nu doar de profesionalismul medicului, ci și de dotările, aparatura și ajutorul unei echipe interdisciplinare. Am înțeles foarte clar că obiectivul meu este să fac o clinică primitoare în care să se regăsească tehnologie de ultimă generație, condiții medicale și de siguranță impecabile, echipă interdisciplinară în stomatologie, respect pentru fiecare pacient și multă pasiune pentru domeniul acesta.

De unde ți-ai găsit curajul de a-ți deschide propria clinică?

Spiritul de antreprenoriat mi-a fost insuflat din mediul familial, de la părinții mei mi-am însușit dorința de a dezvolta o afacere proprie. În plus, îmi doream să fac meseria studiată așa cum știam eu că trebuie făcută, fără cusur, cu tehnologie, echipă, condiții, materiale de ultima generație și respect pentru oameni. Și asta m-a motivat să încerc cu pași mici să întru într-o lume mare.

Ai făcut credit pentru această aventură… dacă nu reușeai?

Nu m-am gândit niciun moment că nu voi reuși, aveam entuziasmul și optimismul vârstei și nu am luat în calcul eșecul. În plus, aveam ceva ce nu a trebuit să împrumut de la bancă și ce nu depindea neapărat de altcineva: meseria pe care o învățasem foarte bine și pe care o iubeam.

Cum este să lucrezi cu soțul tău, cât te ajută?

Având studii de busines și marketing, soțul meu este cel care a gândit tot procesul de dezvoltare, extindere și investiții. Fără el probabil nu aș fi reușit să ajung la acest nivel, lucru pentru care îi mulțumesc și pe această cale.

Denisa Zaharia

Ce înseamnă și cât de greu este să fii antreprenor în România, în domeniul sănătății? 

Este foarte frumos să fii antreprenor, mai ales dacă meseria aleasă îți permite acest lucru. Este motivant pentru că ai libertatea de a pune în practică lucrurile în care crezi, pe care le consideri importante, valoroase și care te ajută să te dezvolți.

Doctor, mamă, soție, fondator al unei clinici de stomatologie, manager. Cum reușești să le faci pe toate?

Cred că toate rolurile acestea îmi plac la nebunie și fac parte din mine, se completează și mă fac să mă simt împlinită atât personal, cât și profesional. Faptul că am ajuns să le fac pe toate înseamnă că am simțit nevoia aceasta și fără unul dintre ele, nu aș fi nici mulțumită, nici completă.

Băieții tăi ce spun despre meseria ta… când au fost prima dată la stomatolog? La tine sau la altcineva?

I-am adus de mici, ca să se familiarizeze cu mediul unui cabinet stomatologic, le lucrez eu bineînțeles. Sunt bucuroasă să-i văd curioși în privința acestei meserii, dar sper să reușesc să nu îi influențez și dacă vor vrea să urmeze această cale, să fie propria lor decizie.

Ce înseamnă o dantură perfectă pentru tine?

O dantură perfectă înseamnă să te simți încrezător cu zâmbetul pe care îl ai, să vorbești, să râzi și să zâmbești fără grija vreunui disconfort și să ai dinți și gingii sănătoase.

Din ce în ce mai mulți adulți poartă aparate dentare, părinții nu se mai feresc să le pună copiiilor. Simți că s-a schimbat comportamentul românilor în fața grijii dentare?

Sunt bucuroasă să constat că tot mai mulți pacienți sunt deschiși și acceptă tratamentele orientate către prevenție sau cele abordate multidisciplinar, deși mai sunt mulți pași de făcut în acest sens. Dar este adevărat, purtarea unui aparat dentar a devenit o alegere tot mai naturală în rândul copiilor și chiar a adulților, un rol important având și evoluția și digitalizarea tehnologiilor aparatelor dentare, există acum aparate aproape invizibile care produc disconfort mic și sunt extrem de eficiente.

Cum trecem de frica de mers la stomatolog – ce le-ai recomanda părinților? Și, poate chiar mai ales, ce le-ai recomanda adulților?

Le recomand să înțeleagă importanța prevenției, să vină cu încredere într-un cabinet /clinică la un simplu control, fără să aștepte un disconfort sau o durere. Acum clinica stomatologică este un mediu prietenos în care va întâlni oameni dedicați și tehnologia și dotările necesare, încât fiecare tratament să fie efectuat precis și fără durere.

Ce înseamnă succesul pentru tine? Și cât ai luptat pentru a-l atinge?

Cred că succesul presupune să te simți împlinit cu ceea ce faci și ceea ce ești, să ajungi acolo unde ai visat.

Și, ultima întrebare, Dr. Denisa Zaharia, ce îți dorești de la viitor?

Dr. Denisa Zaharia: Îmi doresc să îmi păstrez aceeași dorință de muncă, energia și bucuria de a-mi practica meseria, pentru că cea mai mare împlinire o am atunci când efectuez tratamente cu succes și am pacienți fericiți care mă recomandă. Sunt pasionată cu adevărat de meseria mea și mă consider extrem de norocoasă că pot trăi din ce iubesc cel mai mult și că pot munci zilnic la standardele în care cred.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora