Primele obiecte produse de IKEA: ce a vândut compania suedeză înainte să producă mobilă - LIFE.ro

Căutare

Share this article

De la o mică afacere a unui puștan de 17 ani care își livra cele câteva produse prin poștă, Ikea a devenit o companie celebră în toată lumea. Fondatorul ei, suedezul Ingvar Kamprad, care a încetat din viață în 2018, a fost listat în 2015 de către revista Forbes în topul celor mai bogați oameni din lume. Primele obiecte produse de Ikea, culmea, nu au fost cele de mobilier. Compania înființată în 1943 a început să producă mobilă de abia cinci ani mai târziu. Începând cu noiembrie 2018, în lume există 424 magazine Ikea, în 52 de țări.

Foto: Ingvar Kamprad, 1961

Primele obiecte produse de Ikea – obiecte de decor și papetărie

Născut în Smaland, Suedia, Ingvar Kamprad și-a început afacerea de succes vânzând, mai întâi, decorațiuni de Crăciun, rame foto și produse de papetărie.

Primele produse vândute de Ikea au fost expuse începând cu 2016 la muzeul dedicat companiei, care se găsește în Älmhult, localitatea în care au apărut, de altfel, și primul showroom și magazin Ikea din istorie. Astfel, la expoziție putem admira stilouri, pipe sau vederi vândute, la început, de Ikea.

Sursa foto: IKEA via Business Insider

Foto: Primele obiecte produse de IKEA

Kamprad a primit banii pentru micul său business de la tatăl său, pentru notele bune de la școală. Astfel, la numai 17 ani suedezul a pus bazele companiei IKEA – acronim de la inițialele sale, numele fermei unde a crescut (Elmtaryd) și cel mai apropiat sat (Agunnaryd).

Foto: Primele obiecte produse de IKEA/ piesă de mobilier din anii ’50

În 1945, deja afacerea era înfloritoare și Kamprad nu se mai putea ocupa singur de vânzarea produselor. Și-a luat reclama în magazinele locale și a început să folosească o mașină de livrat lapte pentru a-și duce produsele până la cea mai apropiată gară.

Sursa foto: IKEA

Foto: Primele obiecte produse de IKEA/ piesE de mobilier din anii ’60

1948 este anul în care apar primele obiecte produse de Ikea în materie de mobilier. Acestea erau realizate de producători locali și au avut un real succes. În 1951, a apărut și primul catalog Ikea, iar în 1953 s-a deschis și primul showroom în Älmhult, Småland, urmat de primul magazin în 1958. Pe plan internațional brandul suedez s-a extins mai întâi în Norvegia (1963) și apoi Danemarca (1969). Din anii ’70, Ikea a ajuns și în alte țări europene.

Foto: Primele obiecte produse de IKEA/ piesă de mobilier din anii ’60

Compania lui Kamprad a început să fie boicotată de alți producători de mobilă, așa că suedezul a fost nevoit să înceapă să își producă singur marfa.

Un adept al funcționalității produselor de mobilier, Kamprad își dorea ca mobila să să ajungă la toate categoriile de persoane. Designul său simplu și revoluționar i-a asigurat succesul pe piața de mobilă. Pachetele plate în care erau livrate produsele au reprezentat un alt atu pentru retailerul suedez: acestea erau ușor de împachetat, livrat sau cărat cu mașina personală.

Sursa foto: Ikea vis Business Insider

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO