Ridicarea restricţiilor de circulaţie – când şi cum putem ieşi din casă şi când se deschid frizeriile - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ridicarea restricţiilor de circulaţie – când şi cum putem ieşi din casă şi când se deschid frizeriile

Relaxarea restricţiilor se va face treptat şi doar dacă numărul cazurilor nu va creşte. Ce înseamnă treptat? Înseamnă că fiecare calup de norme noi de relaxare va veni la fiecare...
Share this article

Sunt aproape 2 luni de când România a intrat în stare de urgenţă, de când multe dintre afaceri au pus lacătele pe uşi şi au trimis angajaţii acasă, în şomaj tehnic sau chiar i-au concediat. Deşi cei mai mulţi oameni au respectat interdicţiile impuse de această situaţie, nu puţini au fost cei care s-au întrebat când vor putea vorbi din nou despre ridicarea restricţiilor de circulaţie, despre momentul când se deschid frizeriile sau cabinetele stomatologice.

După o perioadă lungă de incertitudini şi multă nesiguranţă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că starea de urgenţă instalată din cauza epidemiei de coronavirus nu va mai fi prelungită şi din 15 mai va fi înlocuită cu starea de alertă. Asta înseamnă că restricţiile se vor mai relaxa, dar vor rămâne în vigoare o mulţime de interdicţii şi de norme obligatorii ce trebuie respectate.

Ridicarea restricţiilor de circulaţie – ce se schimbă, ce rămâne în vigoare

Legat de ridicarea restricţiilor de circulaţie, cele din interiorul localităţilor vor fi ridicate din data de 15 mai, acest lucru însemnând că nu mai suntem nevoiţi să declarăm în prealabil scopul şi locul în care dorim să ajungem. Totuşi, este important să ne rezumăm la drumurile necesare şi să respectăm regulile de protecţie: este obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise, precum şi în mijloacele de transport în comun.

Măsurile de relaxare nu vor fi aplicate însă în localităţile aflate în carantină, precum Suceava sau Ţăndărei, care continuă să rămână închise şi să se supună restricţiilor din prezent.

Rămân restricţionate, deasemenea, călătoriile între localităţi. Nu se va putea ieşi din ele decât în cazuri excepţionale legate de serviciu sau probleme medicale, precum şi în cazul efectuării unor activităţi sportive individuale precum este mersul pe bicicletă. Aşadar, nu vă grăbiţi încă să vă faceţi planuri pentru vacanţe, fie ele la mare sau la munte. Momentan nu s-au ridicat restricţiile în acest sens şi nici nu s-au anunţat măsurile pe care le pot lua hotelierii sau proprietarii de pensiuni astfel încât să păstreze normele de siguranţă impuse de pandemia de coronavirus.

Când se deschid frizeriile, saloanele de înfrumuseţare sau cabinetele stomatologice

Data de 15 mai aduce veşti bune şi pentru cei care au suferit în această perioadă după o tunsoare sau un epilat, şi nu numai. Saloanele de înfrumuseţare, cabinetele stomatologice, dar şi muzeele se redeschid, cu condiţia să îndeplinească toate regulile de protecţie deja cunoscute, condiţiile de distanţare socială şi de igienă.

Rămâne în vigoare însă interdicţia adunărilor de mai mult de 3 persoane, aceasta aplicându-se şi în cazul activităţilor fizice în aer liber. În continuare nu se ştie încă ce se va întâmpla cu manifestările sportive, concertele sau spectacolele ce erau programate să aibă loc în acest an. Există o mare probabilitate ca acestea să rămână suspendate pe termen nederminat.

Bazele sportive se redeschid şi ele, dar numai pentru sportivii profesionişti, nu şi pentru cei care practică sporturi în regim de amatori. În acelaşi timp autorităţile recomandă în continuare munca de acasă acolo unde este posibil pentru a proteja cât mai mult posibil angajaţii şi familiile lor. Pentru cei care trebuie să revină la muncă se recomandă ca birourile să nu mai fie aşezate faţă în faţă sau să se monteze panouri între ele.

Este important de ştiut că toate aceste măsuri sunt provizorii şi totul ţine de modul în care evoluează pandemia de coronavirus în România. Pericolul nu este nici pe departe îndepărtat, prin urmare este esenţial să respectăm normele de protecţie şi de igienă, precum şi să continuăm să păstrăm cât mai mult distanţarea socială. Asta înseamnă să nu facem drumuri inutile, să nu stăm cu prietenii la şuete şi să evităm locurile aglomerate.

Relaxarea restricţiilor se va face treptat şi doar dacă numărul cazurilor nu va creşte. Ce înseamnă treptat? Înseamnă că fiecare calup de norme noi de relaxare va veni la fiecare 2 săptămâni, în funcţie de evoluţia cazurilor de pacienţi infectaţi. Practic, pentru cei care visează la o plimbare pe malul mării, acest lucru rămâne imposibil până cel puţin la începutul verii.

Ce presupune starea de alertă

Mulţi se întreabă care este diferenţa dintre starea de urgenţă şi cea de alertă. Legea spune că pe timpul stării de alertă se pot dispune orice tip de măsuri ce sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Mai exact, starea de alertă presupune realizarea şi punerea în aplicare a unor planuri de acţiuni şi măsuri de prevenire şi de avertizare a populaţiei, de limitare, dar şi de înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. Hotărârea care precede starea de alertă trebuie să conţină baza legală, perioada pentru care este emisă, măsurile ce o însoţesc, obligaţiile populaţiei, dar şi ale operatorilor economici. Dispar ordonanţele militare, iar locul lor va fi luat de acte normative de tipul legilor organice.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora