Rihanna, latura mai puţin cunoscută a uneia dintre cele mai apreciate artiste. Cântăreaţa se implică activ în campanii sociale şi umanitare şi participă la proteste de stradă
Este unul dintre cei mai bine vânduţi artişti din istorie. Este prima femeie de culoare care a creat un brand de lux pentru celebrul grup Louis Vuitton. Are 9 premii Grammy, 13 American Music Awards, 12 premii Billboard şi 6 premii Guiness. Cu o avere estimată la 600 de milioane de dolari, Rihanna este şi cea mai bogată cântăreață din lume.
Rihanna, artista care nu se teme să ia atitudine
Deloc rău, dacă stăm să ne uităm de unde a plecat: din cea mai săracă zonă dintr-una dintre cele mai sărace ţări, Barbados, dintr-o casă de chirpici unde era martora şi victima abuzurilor unui tată alcoolic şi drogat şi o şcoală unde colegii o puneau mereu la zid pentru culoarea pielii, prea deschisă faţă de majoritatea populaţiei. Şi poate tocmai anii aceştia şi suferinţele îndurate o păstrează atentă la inechităţile şi problemele sociale din jur şi o determină să ia atitudine, atât pe reţelele sociale, cât şi la proteste de stradă.
În urmă cu doar câteva zile Rihanna a fost surprinsă în timp ce participa la un protest în New York, organizat în sprijinul comunităţii asiatice care se confruntă cu un val de violenţă teribil în ultimul an. Îmbrăcată cu haine negre, cu şapcă şi mască, artista era de nerecunoscut dacă asistenta ei nu ar fi postat pe Instagram fotografii de acolo. Rihana a purtat o pancartă pe care, pe o parte era scris mesajul „Opriţi ura împotriva asiaticilor”, iar pe cealaltă parte: ”Ura = Rasism față de Dumnezeu”.
View this post on Instagram
Participarea Rihannei la protest nu este nici pe departe o surpriză pentru cei care îi urmăresc activitatea. Nu este prima dată când artista ia atitudine faţă de probleme sociale importante. Cu numai o lună în urmă a atras, cu o singură postare pe Twitter, atenţia presei mondiale asupra protestelor fermierilor din India, nemulţumiţi de reformele agricole decise de Guvern. Ce-i drept, artista este cea de-a patra cea mai urmărită persoană pe Twitter, după Barack Obama, Justin Bieber şi Katy Perry, iar postarea ei despre problemele din India a fost preluată de sute de mii de utilizatori. După ce artista şi-a declarat sprijinul pentru fermierii din India o mulţime de personalităţi din întreaga lume, inclusiv Greta Thunberg, Meena Harris – nepoata vicepreşedintei american, Kamala Harris, cântăreţul Jay Sean şi actorul John Cusack, au preluat mesajul şi au anunţat că trebuie luate măsuri pentru sprijinirea acestora.
Interesată de politică, cauze sociale şi ajutorarea celor în nevoie
Rihanna n-a rămas indiferentă nici la lovitura de stat din Myanmar şi revenirea ţării sub dictatură militară. Tot Twitter-ul a fost platforma pe care artista a ţinut să-şi arate solidaritatea cu oamenii din mica ţară învecinată cu Thailanda.
Dar de-a lungul anilor cântăreaţa nu a ezitat să îşi arate suportul în multe cauze, de la drepturile LGBTQIA+ la dreptul copiilor la educaţie şi rasism.
Avea numai 18 ani când a pus bazele Fundaţiei Believe, menită să ajute copiii bolnavi, aflaţi în stadii terminale. La 24 de ani a fondat o nouă organizaţie, Fundaţia Clara Lionel, care sprijină programe de educaţie şi sănătate de pe întreg globul. Este şi primul ambasador mondial al Parteneriatului Global pentru Educaţie, o platformă care luptă pentru consolidarea sistemelor de învăţământ din ţările în curs de dezvoltare.
Cântăreaţa nu respectă trendul corectitudinii politice, despre care crede că a luat o turnură nepotrivită în multe dintre situaţii. Tocmai de aceea nu s-a ferit să critice companiile de modă care angajează modele din grupuri minoritare ca gesturi simbolice sau ca instrumente de marketing.
„Respect toate femeile.” – Rihanna
A fost una dintre cele mai vocale personalităţi în timpul protestelor ce au urmat uciderii lui George Floyd anul trecut, în Minneapolis. A făcut apel la fanii săi să respecte regulile de după declararea pandemiei de coronavirus, anunţând în acelaşi timp că opreşte munca la noul album tocmai pentru că sunt alte priorităţi în această perioadă. În acelaşi timp a donat peste 2,1 milioane de dolari pentru ajutorarea victimelor violenţei domestice din Los Angeles, aflate în pericol şi mai mare după intrarea în lockdown. A donat în aceeaşi perioadă alte 2 milioane de dolari pentru ajutorarea muncitorilor fără rezidenţă sau cetăţenie în SUA, a persoanelor fără adăpost, persoanelor în vârstă şi copiilor lucrătorilor din sănătate.
De-a lungul anilor şi-a mai oferit ajutorul în campanii de conştientizare a pericolului adus de încălzirea globală, a participat în campanii de strângere de fonduri pentru persoanele infectate cu HIV, pentru copiii din ţările sărace, pentru copiii bolnavi de leucemie şi femeile diagnosticate cu cancer de sân, dar şi pentru oamenii afectaţi de diverse dezastre naturale.
La numai 33 de ani, artista este una dintre cele mai implicate personalităţi în cauze sociale şi umanitare.