Căutare

Share this article

“Sana vs chefir: ce alegi pentru micul dejun?” Aceasta este o adevărată dilemă pentru unii dintre noi, atunci când vrem să facem alegerea cea mai bună la prima masă a zilei. Adevărul este că atât sana, cât și chefirul sunt băuturi sănătoase, iar alegerea unuia sau altuia este mai mult o chestiune de gust. Totuși, mulți consideră chefirul ca fiind cel mai sănătos dintre băuturile lactate.

Sana vs chefir: care este diferența dintre ele?

Atât sana, cât și chefirul sunt obținute prin fermentarea laptelui, însă într-un mod diferit.

Cum se obține sana

Sana se prepară asemenea laptelui bătut, prin fermentarea acidă a laptelui nefiert cu culturi de bacterii lactice (mezofile),  prin scăderea Ph-ului, rezultând coagularea proteinelor. Ca gust, sana este un pic mai acidă decât restul băuturilor lactate, iar procentul de grăsime pe care îl conține este, de obicei, 3.6 %. Sana poate fi preparată foarte ușor și în casă.

Cum se obține chefirul

Ca să prepari această băutură, trebuie să introduci granule de chefir în lapte.  Se lasă să fermenteze peste noapte. Aceste granule de chefir reprezintă o combinație de drojdii (ciuperci) și bacterii, într-un amestec de lipide, zaharuri și proteine. Din această combinație, rezultă niște granule asemănătoare cu conopida.

Gustul chefirului este acrișor, un pic carbogazos, asemănător cu al unui iaurt mai diluat.

Sana vs chefir: ce proprietăți au fiecare

Atât sana, cât și chefirul sunt lactate sănătoase, ideale pentru micul dejun, dar și pe post de gustare în timpul zilei.

Ambele sunt bogate în calciu și minerale, ajutând metabolismul osos.

Fiind produse fermentate, ajută la îmbunătățirea florei intestinale, ne mențin sistemul digestiv sănătos și ne ajută atunci când trebuie să luăm medicamente puternice, gen antibiotice, având rolul de probiotice.

Dacă sana este cunoscută și apreciată mai mult pe plan local, chefirul este celebru și dincolo de granițele României, fiind consumat cu plăcere și în alte țări.

Chefirul este bogat în calciu, proteine și complexul de vitamine B.  Mai conține și magneziu, vitamina K2, enzime și probiotice.

sursa foto: iStock

Biotina și acidul folic, care se regăsesc în chefir, ajută la întărirea sistemului imunitar. Conține și o mare cantitate de probiotice, mai multe decât iaurtul. Unul dintre ele, specific chefirului, se numește Lactobacillus Kefiri și apără organismul de salmonella și E. coli.

Un alt compus care se găsește doar în chefir – kefiranul, o polizaharidă insolubilă – s-a dovedit a fi antimicrobian, ajutând împotriva candidei. De asemenea, s-a demonstrat că acest kefiran are capacitatea de a scădea colesterolul și tensiunea arterială.

Kefiranul ajută și la vindecarea rănilor pielii, fiind un protector al țesutului conjunctiv.

Chefirul este de ajutor și persoanelor care au probleme cu pielea, gen acnee, psoriazis, erupții cutanate sau eczeme. Bacteriile bune din chefir au rolul de a reechilibra organismul.

Chefirul este unul dintre puținele produse lactate pe care le pot consuma și persoanele cu intoleranță la lactoză. Acesta conține un anumit  tip de bacterii care descompune lactoza din stomacul persoanelor care au o deficiență a enzimei lactice.

De asemenea, chefirul le-ar putea fi de ajutor și persoanelor care suferă de alergii și astm.

Sana vs chefir: până la urmă ce alegi pentru micul dejun?

După cum se vede, balanța înclină mai mult spre chefir, acesta având o mulțime de proprietăți benefice organismului. Însă nici sana nu este o alegere rea, dimpotrivă. Așa că, dacă îți plac la gust amândouă, le poți consuma cu încredere alternativ.

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO