Scandalul care a inflamat sportul românesc în vremea Olimpiadei. Ana Maria Popescu şi Ministrul Sportului au schimbat replici dure după ce sportiva a luat argintul - LIFE.ro
Mergi la conținut

Scandalul care a inflamat sportul românesc în vremea Olimpiadei. Ana Maria Popescu şi Ministrul Sportului au schimbat replici dure după ce sportiva a luat argintul

Anul trecut o accidentare la genunchi şi limitele impuse de pandemie i-au redus însă dramatic şansele pentru o nouă calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. A muncit enorm şi nu doar că a ajuns la Olimpiadă, dar a ajuns în finală.
Share this article

Prima medalie pentru România la Olimpiada de la Tokyo a fost adusă de scrimera Ana Maria Popescu. Sportiva a câştigat medalia de argint după ce a pierdut în faţa chinezoaicei Sun Yiwen la un singur punct diferenţă, la tuşa de aur. Fericirea medaliei obţinută cu multă muncă şi sacrificii a fost umbrită însă de un şir lung de declaraţii acuzatoare între Ana Maria Popescu şi Ministrul Sportului, Eduard Novak.

Ana Maria Popescu şi Ministrul Sportului. De la ce a pornit scandalul

Ana Maria Popescu este, fără îndoială, una dintre cele mai valoroase spadasine din istoria României. Este triplă campioană mondială, de 7 ori campioană europeană, medaliată cu aur, la competiţia pe echipe, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Beijing. De 3 ori a fost desemnată cea mai bună spadasină din lume.

Anul trecut o accidentare la genunchi şi limitele impuse de pandemie i-au redus însă dramatic şansele pentru o nouă calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. A muncit enorm şi nu doar că a ajuns la Olimpiadă, dar a ajuns în finală, pe care a pierdut-o la un singur punct diferenţă. În timp ce presa din România titra cu litere de-o şchioapă, ca şi în urmă cu 5 ani, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, că a pierdut aurul, ea le arăta tuturor cât de preţios este argintul de la gâtul ei, dar nu se ferea nici să vorbească de lipsurile pe care le resimt sportivii români.

Mă dor toate. E cea mai chinuită şi cea mai muncită medalie din toată cariera mea. Nu îmi pasă de aurul de la gâtul lui Sun. Îmi pasă de bucăţica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Şi o am! Dacă la Beijing nu am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulţumită de ce am reuşit să fac.

Şi e maximum din ce puteam să fac la ce pregătire am avut, la ce chin şi la cât contează sportul în România, trebuie s-o spunem şi pe asta. A fost maximum ce puteam face.

Sper ca de data aceasta să fie suficient. Sper să fie ceva mai bine decât data trecută, când <<Brânză a pierdut aurul.>> Iar medalia, să cântărească suficient cât să asigure un buget bun pentru viitorul scrimei româneşti.

Declaraţia ei nu i-a picat deloc bine Ministrului Sportului, Eduard Novak, care a avut un răspuns deloc inspirat.

După părerea mea, şi dacă bugetul Federaţiei de Scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana Maria nu putea să câştige ieri sau nu câştiga medalia de aur. Problema este că din spate nu vin încă tineri.

Foto: hotnews.ro

A fost suficient pentru ca, la întoarcerea în ţară, scrimera să se dezlănţuie.

Am rămas cu acelaşi gust de la Rio, din 2016, înainte să luăm aurul. Nu e OK oameni buni pentru că indiferent că ne întoarcem de acolo cu medalii sau fără, noi muncim la fel.

Am în spatele meu 4 oameni. Atât am avut la Jocuri. Pe lângă ei, apropo de finanţare, domnule ministru, am avut ca sparring partners sportivi de 43 de ani, care s-au retras din activitate, pentru că nu mai am alţii.

Citeşte şi: Robert Glinţă, campionul european la nataţie: „Cred că în spatele acestui titlu şi în spatele acestor medalii stau anii de muncă ce s-au scurs în bazinul de înot, încă de la vârsta de 9 ani” – LIFE.ro

Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavoastră la Tokyo şi să luaţi aurul pe care eu n-am fost în stare să-l iau. Credeam că mă aşteptaţi cu cecul ăla de 5 milioane. Dar nu e o problemă, mai avem timp să mi-l daţi şi să facem o sală nouă pentru copiii aceia.

Mai mult, sportiva l-a lăsat cu mâna întinsă pe Novak atunci când acesta a vrut să o felicite, iar momentul a fost postat chiar pe pagina de Facebook a Ministrului Sportului.

Scuzele întârziate ale ministrului au calmat spiritele

În timp ce oamenii s-au împărţit în 2 tabere şi judecau care a greşit şi de ce în acest război al declaraţiilor, ministrul a făcut şi primul pas spre reconciliere. Într-o intervenţie la televiziunea publică a precizat că mesajul său iniţial a fost înţeles greşit, că pentru el Ana Maria Popescu este o campioană de aur şi că îşi doreşte să fie aproape de toţi sportivii români.

Dacă nici eu nu înţeleg sacrificiul unei sportive care participă la 5 Jocuri Olimpice, chiar nimeni nu înţelege. Şi eu voi participa la a 5-a ediţie a Jocurilor Paralimpice, ştiu cum este să munceşti. S-a înţeles greşit. A reacţionat în felul ei, nicio problemă. Ea este o sportivă. Eu sunt ministru, datoria mea e să reprezint sportul românesc în orice condiţii, chiar dacă sunt înjurat, atacat.

Eduard Novak are, la rândul lui, 3 medalii paralimpice în palmares: una de aur şi 2 de argint, obţinute la Jocurile Paralimpice din 2008 şi 2012, la ciclism.

Eduard Novak, foto: edupedu.ro

La câteva ore după această nouă declaraţie, Ana Maria Popescu a reacţionat şi ea, cu un mesaj postat pe Facebook.

Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze faţă de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenţi.

Citeşte şi: Andrei Panait, copilul minune care la șapte ani zboară pe circuit. Povestea campionului național la karting electric și a celui mai mic pilot al anului – LIFE.ro

Am urmărit articolele/părerile/comentariile din ultimele zile şi le mulţumesc celor care au înţeles că mesajul meu nu a fost un atac la persoană, ci mai degrabă strigătul unui om care a reuşit indiferent de condiţii, dar care îşi doreşte ca cei mici să nu mai fie nevoiţi să parcurgă aceleaşi etape… lipsuri materiale, competiţii ratate din lipsă de fonduri, echipamente obosite de vreme şi alte obstacole care îi împiedică încă din faţă să-şi atingă adevăratul potenţial.

Ana Maria Popescu, foto: gsp.ro

Mesajul meu rămâne acelaşi. Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial! dacă nu ne vom îngriji cum se cuvine de propria bucăţică, nu vom reuşi să fim mai buni! Dacă vom fi interesaţi de capra vecinului, doar vom privi cu jind la cei care ajung în vârf!

Cu scuze sau fără scuze, cu acuzaţii sau explicaţii, problema insuficientei finanţări în sportul românesc rămâne. O spune Ana Maria Popescu, o spun mai tinerii sportivi care fac performanţă pentru că sacrifică ei şi părinţii lor o mulţime de lucruri, este vizibil pentru oricine vrea să vadă diferenţele dintre noi şi ţările care fac performanţă în sport.

Citeşte şi: Elena Pagu, 92 de ani, multiplă campioană mondială la alergare: „momentul în care o să mă las de alergat nu cred că pot să-l numesc. Alergatul este un mod de viaţă acum, nu este un hobby” – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora