Sindromul Asperger. 7 vedete care suferă de această tulburare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sindromul Asperger. 7 vedete care suferă de această tulburare

Sindromul Asperger poate rămâne nerecunoscut până când un copil sau un adult începe să întâmpine dificultăți la școală, la serviciu sau în alte medii sociale.
Share this article

Sindromul Asperger a devenit un subiect foarte discutat în ultimele zile, după ce miliardarul tehnologiei, Elon Musk a anunțat că și el suferă de această tulburare din spectrul autismului.

Fiind gazdă a show-ului Saturday Night Live, el a spus cu zâmbetul pe buze că este unul dintre cei care se confruntă cu Sindromul Asperger. „De fapt, acum intru în istorie ca prima persoană cu Sindrom Asperger care găzduiește SNL (Saturday Night Live) sau măcar prima care recunoaște”, a spus Musk în monologul de deschidere a emisiunii. A fost, de fapt, prima dată când Elon Musk a vorbit public despre faptul că se confruntă cu această formă ușoară de autism.

Citește și: Viața lui Elon Musk – drumul de la tocilarul clasei, bătut de colegi, la omul care a revoluționat lumea în care trăim

Ce este Sindromul Asperger?

Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare cu funcționare ridicată care face parte din spectrul autismului. Simptomele, cum ar fi dificultatea de interacțiune socială, comportamentele repetitive și probleme de contact vizual, variază foarte mult în rândul persoanelor afectate. Sindromul Asperger poate rămâne nerecunoscut până când un copil sau un adult începe să întâmpine dificultăți la școală, la serviciu sau în alte medii sociale. Dar această tulburare oferă adesea și experiențe unice. Unii dintre cei mai inspirați și influenți oameni pe care îi cunoaștem și îi iubim au Asperger.

7 vedete cu Sindromul Asperger

Susan Boyle

Susan Boyle a șocat întreaga lume când a participat la audițiile de la Britain’s Got Talent din 2009, interpretând perfect piesa „I Dreamed a Dream” din spectacolul Les Misérables, de pe Broadway. De atunci, artista a vândut milioane de albume, a făcut turnee în întreaga lume și devenind unul dintre cei mai de succes artiști, ale cărei piese emoționează până la lacrimi audiența.

Boyle, în vârstă de 47 de ani, nu și-a dat seama că are sindromul Asperger, deși indicii – probleme cu contactul vizual, anxietate și avea tendința să se retragă brusc și emoțional din situații incomode – erau peste tot. Totul a căpătat sens când doctorul lui Boyle i-a spus că are Sindromul Asperger.

Boyle nu s-a lăsat ghidată de acest diagnostic: „Asperger’s nu mă definește”, a spus ea pentru The Guardian. „Este o afecțiune cu care trebuie să trăiesc și să cooperez, dar mă simt mai relaxată față de mine. Oamenii vor înțelege mai bine cine sunt și de ce fac lucrurile pe care le fac”.

sindromul asperger
Susan Boyle. Foto: Shutterstock

Courtney Love

Cariera lui Courtney Love de cântăreață și actriță, precum și căsătoria ei cu solistul de la Nirvana, Kurt Cobain, i-au adus un loc în elita de la Hollywood. Cântăreața a dezvăluit că a fost diagnosticată cu o formă ușoară de autism la vârsta de 9 ani în biografia sa Courtney Love: The Real Story.

sindromul asperger
Courtney Love. Foto: Shutterstock

Dan Harmon

Harmon este un artist multi-talentat ale cărui abilități creative fac din el un bun scriitor, producător și actor. În timp ce producea serialul de televiziune de succes, „Community” pentru NBC, Harmon a făcut o descoperire uimitoare. Totul s-a întâmplat în timpul cercetării și dezvoltării personajelor sale. „Am început să caut aceste simptome [ale Sindromului Asperger], doar pentru a ști care sunt acestea”, a spus Harmon pentru revista Wired. „Și cu cât căutam mai mult, cu atât începeau să-mi pară mai familiare”. După mai multe cercetări asupra acestei tulburări, Harmon s-a autodiagnosticat ca având Asperger.

sindromul asperger
Dan Harmon, Foto: Shutterstock

Dan Aykroyd

Actorul american Dan Aykroyd este cunoscut mai ales pentru stagiul său de comediant la Saturday Night Live (1975-1979) și filme precum The Blues Brothers și Ghostbusters. Potrivit The Guardian, un psihiatru a diagnosticat starul Saturday Night Live cu Sindromul Asperger după ce l-a consultat cu privire la ticurile sale și alte simptome ale tulburării obsesiv-compulsive. „Aspergerul meu foarte blând m-a ajutat din punct de vedere creativ”, a spus Akroyd pentru The Guardian. „Uneori aud o voce și mă gândesc că ar putea fi un personaj pe care aș putea să-l fac”.  Akroyd a mai spus că obsesia sa pentru fantome și aplicarea legii l-au ajutat în rolul său din Ghostbusters.

sindromul asperger
Dan Aykroyd. Foto: Shutterstock

Daryl Hannah

Hannah și-a făcut debutul pe ecran în filmul de groază supranatural „The Fury” al lui Brian de Palma din 1978. Actrița americană, care a fost diagnosticată cu Asperger la începutul carierei sale, este cunoscută mai ales pentru rolurile sale din Blade Runner, Splash și Roxanne. Potrivit lui Hannah, din cauza Sindromului Asperger i-a fost dificil să facă față unor cerințe sociale formulate de vedetele de la Hollywood. „Nu am participat niciodată la talk-show-uri, nu am fost niciodată la premiere”, spune Hannah. A învățat să se adapteze. „Am mici trucuri care mă ajută să fac față”, a spus ea pentru Women’s Weekly. „Atâta timp cât îmi amintesc să le pun în aplicare, atunci sunt în regulă.”

sindromul asperger
Daryl Hannah. Foto: Shutterstock

Sir Anthony Hopkins

Actorul galez, care a câștigat un premiu Oscar pentru rolul principal al personajului Hannibal Lecter în „Silence of the Lambs”, spune că are o formă ușoară a Sindromului Asperger. În plus, el a mai mărturisit că această tulburare i-a fost de mare folos pentru a interpreta rolurile sale actoricești.

sindromul asperger
Sir Anthony Hopkins. Foto: Shutterstock

Andy Warhol

Este sau nu? Pasiunea influentului artist pop Andy Warhol pentru repetiție este o caracteristică memorabilă a stilului său. Modelul său de repetiție a definit o întreagă eră a artei și este posibil ca afinitatea lui Warhol pentru repetiție să fie un simptom al lui Sindromului Asperger. „Este fascinant cât de multe lucruri pe care le-a făcut sunt tipice autismului”, a declarat dr. Judith Gould, consultant clinic principal la Lorna Wing Center for Autism din Londra, pentru The Guardian. Dr. Gould consideră că multe dintre trăsăturile artistice și comportamentale ale lui Warhol – stingher din punct de vedere social, obsedat de bunurile de consum și stilul său artistic repetitiv, pentru a numi doar câteva – sugerează că Warhol se află în spectrul acesta.

sindromul asperger
Andy Warhol. Foto: Shutterstock

Ce alte personalități au suferit de Sindromul Asperger?

De-a lungul istoriei au fost multe personalități suspecte de Sindromul Asperger, însă e prea târziu pentru a mai pune un diagnostic. Printre acestea se numără: Abraham Lincoln, Albert Einstein, Alexander Graham Bell, Boby Fisher (campion mondial la șah), Carl Jung (psihoanalist elvețian), Franz Kafka (scriitor ceh), Friedrich Nietzsche, George Washington, Marilyn Monroe, Henry Ford (fondatorul companiei de mașini), Isaac Newton, Ludwig van Beethoven, Mark Twain, Michelangelo, Nikola Tesla, Richard Strauss (compozitor), Thomas Edison (inventator), Vincent Van Gogh (pictor), Alfred Hitchcock.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora