fbpx

Căutare

Share this article

Chiar dacă mulți dintre noi nu acceptăm această sărbătoare, pe motiv că e „o prostie comercială adoptată de la Americani”, generația tânără a îndrăgit-o și niciodată nu e prea mult să facem un top cu cele mai bune filme horror pentru o petrecere de Halloween. De fapt, nu trebuie neapărat să fie Halloween, dacă nu-ți place ideea, pentru că am ales zece filme clasice, importante pentru genul din care fac parte.

Citește și: Cum este sărbătorit Halloween-ul în lume şi cine îl contestă

Iar dacă totuși te-ai gândit la o petrecere de Halloween, pe lângă decorațiunile și gustările tematice, poți avea pregătită și o listă cu filme horror. Poate i se face cuiva somn și vrea să moțăie 😀…

Atenție că doar primele două sunt recomandate – cam mult spus recomandate – și copiilor. Celelalte pot fi vizionate după ora de culcare a celor mici.

Iată așadar, un top 10 cele mai bune filme horror ale tuturor timpurilor, potrivite pentru o petrecere de Halloween:

The Monsters Squad (1987)

Regizor: Fred Dekker

Având în vedere nostalgia mereu prezentă a anilor ‘90, îți recomandăm The Monster Squad. Acesta este un clasic al genului, potrivit tuturor din familie, care aduce în față un grup de proscriși pre-adolescenți împotriva unei amenințări la adresa lumii noastre, concepută de monștrii universali clasici: Dracula, Omul Lup, Frankenstein, Mumia și Creatura din laguna neagră. Este un film vioi, fermecător, cu o premisă care este imediat ușor de înțeles pentru oricine vizionează și își amintește vechile filme cu monștri din anii 1930 și 1940, aducându-le în kitsch-ul glorios de la sfârșitul anilor 1980.

Cele mai bune filme horror pentru Halloween: The Night Before Christmas (1993)

Regizor: Henry Selick

Știi că îți place, este Coșmarul dinainte de Crăciun – unul dintre puținele filme care este la fel de potrivit pentru sezonul petrecerilor de sărbători din octombrie, cât și pentru cele din decembrie, deși întotdeauna am simțit că are mai mult o atmosferă de Halloween decât una de Crăciun. Acest film este o idee bună pentru o petrecere de Halloween potrivită tuturor vârstelor, deoarece nu este prea înfricoșător, dar nici dezamăgitor pentru telespectatorii mai tineri, iar majoritatea adulților de o anumită vârstă au amintiri frumoase despre filmul lui Henry Selick. Coșmarul dinainte de Crăciun este un clasic îndrăgit care continuă să îmbătrânească ca vinul fin.

Night of the Living Dead (1968)

Regizor: George Romero

„Noaptea morților vii” este unul dintre acele filme despre care toată lumea a auzit, dar relativ puțini oameni sub 40 de ani și-au luat timp să-l vizioneze. Este genul de film la care oamenii preferă să arunce o privire, dar funcționează și ca zgomot de fundal atunci când dorești un film care proiectează o atmosferă înfricoșătoare, dar care nu îți va distrage atenția de la conversație, în timpul petrecerii. Ajută și faptul că cei care nu au văzut niciodată filmul, vor înțelege narațiunea: au apărut zombi, iar unii oameni sunt prinși într-o fermă – astfel încât intriga poate fi înțeleasă dintr-o privire, chiar și cu sunetul oprit. Zombi lenți din clasicul horror profund influent al lui Romero vor oferi petrecerii tale de Halloween o atmosferă simplă, fără efort. Aceasta este o alegere bună de folosit atunci când nimeni nu acordă cu adevărat o atenție deosebită la ceea ce este la televizor.

Cele mai bune filme horror pentru Halloween: Scream (1996)

Regizor: Wes Craven

Oaspeții la petrecerea de Halloween care erau adolescenți la mijlocul anilor 1990 („Generația MTV”), când a apărut Scream lui Wes Craven, au probabil amintiri plăcute atât despre slashers, cât și o apreciere pentru cum Scream a acordat respect filmelor vechi și în același timp a reînviat genul pentru o nouă generație. Scream este un altul dintre acele filme care ar putea fi cunoscute mai mult după reputație astăzi decât prin conținutul său real – oamenii au o idee despre cine este ucigașul Ghostface și probabil o recunosc pe Sidney Prescott. Și asta este perfect – asta este tot ce ai nevoie pentru a vedea un film în timpul unei petreceri de Halloween.

Trick ‘r Treat (2007)

Regizor: Michael Dougherty

Acesta este probabil unul dintre cele mai bune filme de Halloween, sunt de părere amatorii genului.

În esență, o antologie liberă de povești interconectate, care se desfășoară toate în același timp, Trick ‘r Treat celebrează festivitățile de Halloween dintr-un orășel mic prin ochii unei colecții macabre de personaje, de la un director de școală la ucigași în serie, la vârcolaci sau un grup de copii care se întorc pentru răzbunare. Supravegherea fiecărui eveniment este în sarcina micului și încântătorului „Sam”, întruparea cu cap de dovleac a sărbătorii în sine, care pedepsește încălcările legilor sacre ale Halloween-ului. Este cu adevărat o încântare pentru cei care anticipează apropierea zilei de 31 octombrie în fiecare an și este o altă provocare pentru orice petrecere de Halloween.

Cele mai bune filme horror pentru Halloween: Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)

Regizor: Tom McLoughlin

Este pentru prima dată în serie când Jason, purtătorul de mască de hochei, a înviat cu adevărat din morți, revenind ca un nebun strigoi complet echipat cu o forță superioară și o durabilitate indestructibilă și profită la maximum de oportunitatea de a fi lăsat să fugă. Numărul de cadavre este cu totul revoltător, iar uciderile sunt bine ritmate – se pare că în foarte puține minute câte cineva moare într-un mod nebun. Aceasta este o intrare delirant de distractivă pentru petrecerile de Halloween ai căror oaspeți sunt mai zbuciumați și unde cererea de sânge trebuie să fie satisfăcută. Personal nu e chiar genul meu.

Haxan: Witchcraft Through the Ages (1922)

Regizor: Benjamin Christensen

Nu știu unde vei găsi acest film, dar dacă reușești, chiar merită să-l vezi, numai doar și pentru a vedea cum se făceau filmele horror la începutul cinematografiei.

Acest documentar de film mut din 1922 este unul dintre cele mai ciudate și mai deranjante filme pe care nici măcar invitații mai snobi de la o petrecere de Halloween probabil că nu l-au văzut. Se pretinde a fi o istorie a vânătorii de vrăjitoare și o condamnare a atitudinilor „înapoiate”, motivate religios, dintr-o epocă anterioară. Imaginile oscilează sălbatic între comic și cu adevărat tulburător, în special în modul în care filmul îl prezintă pe demon ca un diavol cu obrajii umflați, cu aspect deranjat, cu o limbă lungă care iese din gură. Acesta este un film care vă va arunca în vânt preconcepțiile despre filmul mut al acestei epoci, atât în ceea ce privește reprezentarea sa extrem de „modernă” și cinică a vrăjitoriei, cât și reprezentările sale surprinzător de intense ale violenței și sexualității. Dacă prietenii tăi sunt pasionați de film, probabil că îi vei uimi.

Citește și: La ce ne uităm de Halloween: filme, seriale, documentare spooky, scary, Ratched

Cele mai bune filme horror pentru Halloween: Evil Dead 2 (1987)

Regizor: Sam Raimi

Evil Dead original ar fi și el, de asemenea, o alegere bună, dar continuarea pare mai degrabă materialul perfect pentru petrecerea de Halloween – mai puțin brutal și serios, și cu mai mult simț al umorului condus de sânge pentru a echilibra balanța. Bruce Campbell se transformă într-o performanță comică pentru veacuri, mai mult sau mai puțin ca un one-man show pentru prima jumătate a filmului, în timp ce se luptă împotriva răului nenumit care amenință să-i înghită sufletul dacă nu poate supraviețui nopții. Este una dintre cele mai memorabile performanțe fizice din toate timpurile, deoarece tipul este complet dispus să joace pe bufonul și să-și sacrifice corpul în fiecare apariție, în timp ce se îneacă în cantități mari de sânge fals. Aceasta este, evident, o selecție pentru o petrecere care va găsi sângerarea exagerată amuzantă, mai degrabă decât deranjantă, ceea ce înseamnă că vei râde mai degrabă decât să fii dezgustat.

Night of the Demons (1988)

Regizor: Kevin S. Tenney

Din punct de vedere tematic, există puține filme mai potrivite pentru o petrecere de Halloween decât Noaptea demonilor – acest film este literalmente DESPRE o petrecere de Halloween în care lucrurile merg teribil de prost. Credeți sau nu, demonii sunt implicați. Un clasic al ideii  „o grămadă de copii merg unde nu ar trebui și toți ajung morți” – adică o gașcă de adolescenți intră într-un vechi conac bântuit pentru a avea o petrecere sexy de Halloween și stârnesc răul la care te aștepți, nemaiștiind apoi pe unde să fugă. Este genul apreciat de mulți, având în vedere fetele frumoase din distribuție, dar și carnagiul provocat și machiajele „monstruoase” ale anilor ’80.

Cele mai bune filme horror pentru Halloween: The Return of the Living Dead (1985)

Regizor: Dan O’Bannon

Unul dintre cele mai grozave filme cu zombi din toate timpurile, „Întoarcerea morților vii” este un clasic peren care cere să fie luat în considerare pentru selecția din noaptea pentru petrecerea ta de Halloween – probabil după ce toată lumea a băut destul de mult și copiii s-au culcat de mult. Acest film a avut o influență profundă asupra genului în anii ’80, stabilind pentru prima dată ideea că zombii tânjeau în mod special după creierele umane. Este, de asemenea, o explozie în ceea ce privește personajele sale și efectele practice remarcabile. Chiar mai mult decât în ​​Night of the Demons, valoarea referințelor și a modei din cultura pop a anilor 1980 este la apogeul său aici, însă caracterul acestor aspecte este echilibrat de comedie și efecte cu adevărat hilare. Coloana sonoră este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune piese rock ale acelei perioade și da, există nuditate. Multă nuditate.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO