fbpx

Căutare

Share this article

Zilele trecute, prima doamnă a Americii, Jill Biden a venit la București, în drumul ei spre Ucraina. A vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu, s-a întâlnit cu Carmen Johannis și a vizitat o școală din București unde învață copiii refugiaților ucraineni. Am privit-o cu admirație și am constatat că posedă un anume stil și clasă care probabil se învață de-a lungul timpului și numai în cercurile potrivite.

Departe de a fi avut o viață răsfățată, a știut să extragă lucrurile și lecțiile importante, iar acum, în poziția de first lady se descurcă de minune.

Citește și: Cine este Jill Biden, profesoara de limba engleză care l-a salvat pe Joe Biden după moartea soției și a fiicei de doar un an

De-a lungul anilor, rolul de prima doamnă a fost ocupat de o serie de personalități. Unele dintre aceste femei au rămas în plan secund, în timp ce altele și-au folosit poziția pentru a deveni voci ale poporului în probleme importante. Câteva prime doamne chiar au jucat un rol semnificativ în administrația prezidențială, lucrând alături de președinte pentru a ajuta la implementarea politicilor. Drept urmare, rolul primei doamne a evoluat de-a lungul anilor. Fiecare primă doamnă aleasă pentru această listă și-a folosit poziția și influența pentru a institui schimbări la nivelul națiunii americane.

Privind-o pe Jill Biden, am avut curiozitatea să aflu care au fost cele mai influente prime doamne ale Americii de-a lungul timpului și iată ce am descoperit:

Dolley Madison

Născută Dolley Payne Todd, Dolley Madison era cu 17 ani mai tânără decât soțul ei, James Madison. A fost una dintre cele mai iubite prime doamne. După ce a fost gazda lui Thomas Jefferson la Casa Albă după moartea soției sale, a devenit prima doamnă când soțul ei a câștigat alegerile prezidențiale. A fost activă în crearea de evenimente sociale săptămânale, precum și responsabilă pentru entertainmentul demnitarilor și al societății. În timpul Războiului din 1812, când britanicii se îndreptau asupra Washingtonului, Dolley Madison a înțeles semnificația comorilor naționale adăpostite la Casa Albă și a refuzat să plece fără să strângă cât de mult putea. Prin eforturile ei, au fost salvate multe obiecte care, cel mai probabil, ar fi fost distruse atunci când britanicii au capturat și ars Casa Albă.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Cele mai influente prime doamne ale Americii: Sarah Polk

Sara Childress Polk era deosebit de bine educată, frecventând una dintre puținele instituții de învățământ superior disponibile femeilor la acea vreme. În calitate de primă doamnă, și-a folosit educația pentru a-și ajuta soțul, pe James K. Polk. Ea era cea care crea discursuri și scria corespondență soțului ei. Mai mult, și-a luat în serios îndatoririle de primă doamnă, consultând-o pe Dolley Madison pentru sfaturi. Ea a distrat oficialii ambelor partide și a fost foarte respectată în tot Washingtonul.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Abigail Fillmore

Născută Abigail Powers, Abigail Fillmore a fost una dintre profesoarele lui Millard Fillmore la New Hope Academy, chiar dacă ea era cu doar doi ani mai mare decât el. Ea a împărtășit dragostea de a învăța cu soțul ei, pe care a transformat-o în crearea bibliotecii Casei Albe. Ea a ajutat la selectarea cărților pe măsură ce biblioteca era în curs de proiectare. Ca o notă secundară, motivul pentru care nu a existat nicio bibliotecă la Casa Albă până în acest moment a fost că Congresul se temea să nu-l facă pe președinte prea puternic. Ei au cedat în 1850, când Fillmore a preluat mandatul și și-a însuşit 2000 de dolari pentru crearea bibliotecii.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Cele mai influente prime doamne ale Americii: Edith Wilson

Edith Wilson a fost de fapt a doua soție a lui Woodrow Wilson în timp ce se afla la putere. Prima sa soție, Ellen Louise Axton, a murit în 1914. Wilson s-a căsătorit apoi cu Edith Bolling Galt, pe 18 decembrie 1915. În 1919, președintele Wilson a suferit un accident vascular cerebral. Edith Wilson a preluat practic controlul președinției. Ea a luat decizii zilnice cu privire la elementele care ar trebui sau nu ar trebui să fie duse soțului ei pentru contribuție. Dacă nu era important în ochii ei, atunci nu îi transmitea președintelui, stil pentru care a fost foarte criticată. Încă nu se știe pe deplin câtă putere a deținut cu adevărat Edith Wilson.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt este considerată de mulți cea mai inspirată și influentă primă doamnă a Americii. S-a căsătorit cu Franklin Roosevelt în 1905 și a fost una dintre primele care și-a folosit rolul de primă doamnă pentru a promova cauzele pe care le-a considerat semnificative. Ea a luptat pentru propunerile New Deal, drepturile civile și drepturile femeilor. Ea credea că educația și șansele egale ar trebui să fie garantate pentru toți. După ce soțul ei a murit, Eleanor Roosevelt a fost în consiliul de administrație al Asociației Naționale pentru Avansarea Oamenilor de culoare (NAACP). Ea a fost lider în formarea Națiunilor Unite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. A contribuit la redactarea „Declarației Universale a Drepturilor Omului” și a fost primul președinte al Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Cele mai influente prime doamne ale Americii: Jacqueline Kennedy

Jackie Kennedy s-a născut Jacqueline Lee Bouvier, în 1929. A urmat cursurile Universității Vassar și apoi George Washington, absolvind cu o diplomă în literatura franceză. Jackie Kennedy s-a căsătorit cu John F. Kennedy în 1953. Jackie și-a petrecut mult timp ca primă doamnă lucrând la restaurarea și reamenajarea Casei Albe. Odată terminată, ea a dus America într-un tur televizat al Casei Albe. Era venerată ca primă doamnă pentru echilibrul și demnitatea ei.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Betty Ford

Betty Ford s-a născut Elizabeth Anne Bloomer. S-a căsătorit cu Gerald Ford în 1948. Betty Ford a fost dispusă ca primă doamnă să discute deschis despre experiențele ei cu tratamentul psihiatric. Ea a fost, de asemenea, un avocat major al amendamentului privind egalitatea de drepturi și al legalizării avortului. A trecut printr-o mastectomie și a vorbit despre conștientizarea cancerului de sân. Candoarea și deschiderea ei cu privire la viața ei privată au fost practic fără precedent pentru o personalitate publică atât de înaltă.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Cele mai influente prime doamne ale Americii: Rosalynn Carter

Rosalynn Carter s-a născut Eleanor Rosalynn Smith, în 1927. S-a căsătorit cu Jimmy Carter în 1946. Pe tot parcursul mandatului său ca președinte, Rosalynn Carter a fost unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi. Spre deosebire de primele doamne anterioare, ea a participat de fapt la multe ședințe de cabinet. Ea a fost un avocat al problemelor de sănătate mintală și a devenit președintele de onoare al Comisiei președintelui pentru sănătate mintală.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Hillary Clinton

Hillary Rodham s-a născut în 1947 și s-a căsătorit cu Bill Clinton în 1975. Hillary Clinton a fost o primă doamnă extrem de puternică. Ea a fost implicată în conducerea politicilor, în special în domeniul asistenței medicale. Ea a fost numită șeful Grupului de lucru pentru reforma națională a sănătății. Mai mult, ea a vorbit despre problemele femeilor și ale copiilor. A adoptat o legislație importantă, cum ar fi Legea privind adopția și familiile în siguranță. După al doilea mandat al președintelui Clinton, Hillary Clinton a devenit senatorul junior de la New York. Ea a condus, de asemenea, o campanie puternică pentru nominalizarea prezidențială democrată la alegerile din 2008 și a fost aleasă pentru a fi secretar de stat al lui Barack Obama. În 2016, Hillary Clinton a devenit prima femeie candidată la președinție a unui partid important. ​

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Cele mai influente prime doamne ale Americii: Michelle Obama

În 1992, Michelle LaVaughn Robinson, născută în 1964, s-a căsătorit cu Barack Obama, primul afro-american care a devenit președinte al Statelor Unite. Împreună au servit la Casa Albă între 2008–2016. Obama a fost avocat, femeie de afaceri și filantrop, care lucrează în prezent în principal în sfera publică. În calitate de primă doamnă, ea s-a concentrat pe „Hai să ne mișcăm!” program pentru a ajuta la reducerea obezității în copilărie, un program care a dus la adoptarea Legii pentru copii sănătoși și fără foame, care a permis Departamentului Agriculturii din SUA să stabilească noi standarde nutriționale pentru toate alimentele din școli. A doua ei inițiativă, „Reach Higher Initiative”, continuă să ofere studenților îndrumarea și resursele necesare pentru a continua studiile postliceale și carierele profesionale.

Cele mai influente prime doamne ale Americii

Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO