Top cele mai bune filme românești de pe Netflix - LIFE.ro
Mergi la conținut

Top cele mai bune filme românești de pe Netflix

Share this article

De ceva vreme, Netflix are o secțiune specială dedicată celor mai bune filme românești. De fapt, dacă stăm bine și analizăm, nu sunt neapărat cele mai bune, ci și cele mai comerciale, cu încasări mai mari decât media.

Am zappat ceva timp pe Netflix în încercarea de a face un top cu cele mai bune filme românești de pe Netflix. Te avertizez că sunt alese pe sprânceană, asta și pentru că am un ochi critic atunci când vine vorba de filmele autohtone.

Top filme românești de pe Netflix:

Pororoca (2017)

Regia: Constantin Popescu

Distribuția: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare

Filmul a luat trei premii Gopo și unul la TIFF și, într-adevăr, la momentul lansării a avut tendința de a-i zgudui pe mulți. Nici nu știu dacă ar trebui să vă îndemn să-l vedeți, mai ales dacă sunteți părinți. Este un film care m-a marcat și care încă mă face să mă uit peste umăr atunci când sunt cu copiii mei în parc.

Este povestea unui tată a cărei fiică dispare de sub ochii lui de la locul de joacă. Urmează o adevărată dramă trăită de fiecare personaj în parte și neelucidată complet nici până la final.

Filme românești pe Netflix: Moromeții 2 (2018)

Regia: Stere Gulea

Distribuția: Iosif Pastina, Horațiu Mălăele

Cine nu a văzut primul film Moromeții, în regia aceluiași Stere Gulea, nu poate spune că are idee de cinematografia românească. Cine l-a văzut și pe al doilea, a făcut-o din nostalgie, însă probabil că nu a fost dezamăgit. Horațiu Mălăele este cel puțin la fel de bun precum a fost Victor Rebengiuc în rolul lui Ilie Moromete. Dar, ca și în carte, acțiunea nu mai e la fel de intensă ca prima dată. Este povestea familiei Moromete care încearcă cu greu să se adapteze vremurilor de după al doilea Război Mondial.

Poziția copilului (2013)

Regia: Călin Peter Netzer

Distribuția: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache

Este unul dintre foarte puținele filme românești nominalizate la premiile Oscar la categoria cel mai bun film străin și filmul care pare că a adunat toate statuetele Gopo din anul respectiv.

Poziția copilului vorbește cu emoție, dar și cu umor, despre relația dintre o mamă dominatoare și fiul ei adult. Poziția copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le au părinții asupra personalității copiilor. În același timp, filmul este o radiografie a „high-class-ului” românesc contemporan, vorbind despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societăților și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Filme românești pe Netflix: Nunta mută (2008)

Regia: Horațiu Mălăele

Distribuția: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu Botez

Nunta Mută este bazat pe o întâmplare adevărată, petrecută într-un sat românesc, în anul 1953, al cărei punct central e o nuntă cu urmări tragice. La acest eveniment participă câteva zeci de oameni, când primarul satului, împreună cu comandantul regimentului de tancuri, anunță moartea lui Stalin și declară doliu internațional de șapte zile. Socrul mic nu este de acord cu oprirea nunții, pentru că el nu vrea ca toate mâncărurile să i se strice, nu vrea să se întoarcă din drum și nici să-și trimită invitații acasă. Lui îi vine ideea de a „căptuși” această nuntă și de a o muta în interiorul casei, pe care o „zidește” bine de tot cu scânduri la geamuri ca să nu se producă prea mult zgomot. Pe măsura ce invitații beau și se simt bine, ei uită de jurământul de tăcere pe care l-au făcut, moment în care „nunta mută” devine o „nuntă gălăgioasă”, o adevărată petrecere în toata regula. La apogeul petrecerii, turela unui tanc sovietic intră în casă, toți bărbații sunt deportați, iar mireasa își revede soțul abia peste 13 ani, când este eliberat și dorește să se întoarcă acasă, să moară în pace.

Aferim (2015)

Regia: Radu Jude

Distribuția: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin

Se pare că aproape tot ce regizează Radu Jude în ultima vreme strânge premii și laude peste tot. Și tot el are reputația că de multe ori alege să facă filme cu oameni obișnuiți, în detrimentul actorilor.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, Aferim este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoțit de fiul său, caută un rob fugar.

Filme românești pe Netflix: Câini (2016)

Regia: Bogdan Mirică

Distribuția: Dragoș Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov

Bogdan Mirică pare că a fost revelația anului 2016. A avut o mulțime de nominalizări la Cannes și la cele mai importante festivaluri europene de film și a și adunat, de asemenea, o mulțime de premii.

Acțiunea filmului este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)

Regia: Cristian Mungiu

Distribuția: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Este probabil cel mai bun film românesc de după Revoluție, sau cel puțin asta arată premiile obținute, printre care și Palme d’Or la Cannes și nominalizarea la Oscar.

Subiectul este subru și foarte dureros, mai ales pentru generația părinților noștri care au trăit epoca decrețeilor. Pentru tinerii de azi e o curiozitate șocantă.

Otilia și Găbiță împart aceeași cameră dintr-un cămin studențesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

Filme românești pe Netflix: Complet Necunoscuți (2021)

Regia: Octavian Strunilă

Distribuția: Anca Dumitru, Andreea Grămoșteanu, Ada Galeș

Dacă ar fi să aleg personal cel mai bun film românesc văzut în ultima perioadă, acesta este fără discuție Complet Necunoscuți. Pentru că e atât de bun încât nu pare românesc, iar descrierea personajelor și limbajul sunt atât de românești încât, din nou, par străine. De mult nu am mai râs atât de mult, de mult nu m-am mai uitat la un film românesc în care să înțeleg toate replicile și cred că e pentru prima oară când nu mi se pare că scenele sunt prea lungi. Știți celebra ciorbă mâncată în bucătăria românească, în timp ce camera ne arată toată rosturile din faianță? Atunci știți despre ce vorbesc.

Ei bine, Complet Necunoscuți e altceva.

Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord ca la tot ce primesc în aceeași seară – apeluri, SMS -uri, mesaje whatsapp, emailuri – să răspundă pe speaker sau să citească cu voce tare. De aici… totul o ia razna.

Citește și: Octavian Strunilă și povestea sa: de la puștiul ce a abandonat ASE-ul pentru a merge pe furiș la Teatru, la succesul telenovelelor și până la regizorul de teatru independent și producătorul celui mai reecranizat film din lume

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora