fbpx

Căutare

Share this article

Perioada postului nu este provocatoare doar prin prisma restricţiilor pe care le presupune, ci şi prin pregătirea alimentelor astfel încât gustul să nu aibă de suferit. Aşa că am căutat să facem o listă cu reţete de post uşor de gătit în casă şi, în acelaşi timp, foarte gustoase.

Ardei umpluţi

O variantă preferată mai ales de cei mai puţin încântaţi de carne, ardeii umpluţi cu orez şi ciuperci sunt o alternativă delicioasă pentru perioada postului.

Ingrediente:

  • 10 ardei
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mic
  • 500g ciuperci
  • 250g orez
  • 25ml ulei
  • sare, piper
  • mărar, pătrunjel
  • frunze de ţelină
  • o bucată de rădăcină de ţelină
  • suc de roşii

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în uleiul încins, fără să se ardă. Se adaugă morcovul ras, ţelina tăiată mărunt şi ciupercile tocate şi se lasă să se înmoaie şi să scadă apa lăsată de ciuperci. Orezul se spală bine şi se adaugă acum peste legume, împreună cu 50ml de apă. Se lasă pe foc până scade apa şi se comdimentează cu apă şi piper.

Între timp se spală şi se curăţă ardeii de seminţe, după ce se decupează capacele. Verdeaţa se toacă, se amestecă cu ardeiul şi legumele, iar apoi se adaugă totul în ardei. Odată umpluţi aceştia se aşează într-o cratiţă, se pun capacele şi se presară printre ei frunzele de ţelină. Se toarnă sucul de roşii şi se completează cu apă cât să fie ardeii în lichid. Se pune capacul şi se dau la cuptorul bine încins pentru aproximativ 40 de minute.

Salată de cartofi

Cartofii sunt printre preferaţii celor mai mulţi dintre ei, aşa că nu puteau din lipsi din topul nostru cu reţete de post uşor de gătit.

Ingrediente:

  • 400g cartofi pentru salată
  • 1-2 cepe verzi
  • măsline negre, după gust
  • mărar
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri oţet de mere
  • 1 vârf de linguriţă de muştar
  • un praf de zahăr

Cartofii se spală bine şi se fierb în coajă până când furculiţa pătrunde uşor în ei. Se lasă să se răcească, apoi se decojesc şi se taie după preferinţe, cuburi sau felii. Se presară cu sare şi piper, apoi se amestecă cu ceapa tocată, măslinele şi mărarul. Separat se amestecă bine uleiul, oţetul, muştarul, zahărul şi sare după gust, după care se toarnă dressing-ul peste salata de cartofi şi se lasă 15-20 de minute pentru ca acesta să pătrundă bine în legume.

Guacamole

Postul se ţine bine cu reţete uşoare, dar gustoase, iar guacamole se încadrează perfect în această categorie.

Ingrediente:

  • 1 avocado copt bine
  • 1 ceapă mică
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 1 căţel mic de usturoi
  • 1 roşie mică
  • ½ de ardei gras verde
  • sare, piper

Pulpa de avocado se sfărâmă cu furculiţa, apoi se amestecă cu ceapa tocată, roşia şi ardeiul tăiate cubuleţe, usturoiul pisat, zeama de lămâie, sare şi piper după gust. Dacă vă place mâncare picantă puteţi adăuga şi câteva feliuţe de ardei iute. Se mănâncă cu pâine prăjită, tacos, grisine sau orice altceva vă stârneşte imaginaţia şi pofta.

Hummus

Rămânem tot în zona reţetelor simple, delicioase şi hrănitoare, aşa că un hummus libanez e musai de făcut în perioada aceasta.

Ingrediente:

  • 250g năut uscat
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 2 linguri tahini
  • sare
  • un sfert de linguriţă bicarbonat de sodiu
  • zeama de la o lămâie

Năutul se lasă peste noapte la înmuiat, apoi se pune la fiert împreună cu bicarbonatul de sodiu până când boabele se pot sfărâma uşor. Se scurge, se lasă la răcit şi se pune apoi într-un vas împreună cu uleiul de măsline, usturoiul, pasta de tahini, sare şi zeama de lămâie. Se mărunţeşte cu ajutorul unui mixer vertical şi se foloseşte din apa în care a fiert năutul pentru a-i da consistenţa dorită.

Musaca cu cartofi şi ciuperci

Chiar dacă e post asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de gustul bun al unei musacale făcută în casă.

Ingrediente:

  • 500g cartofi
  • 500g ciuperci
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov
  • 250g roşii în suc propriu
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200ml suc de roşii
  • pătrunjel
  • sare, piper

Cartofii se spală şi se pun la fiert în coajă. În acest timp ceapa şi morcovul se toacă mărunt şi se călesc în uleiul încins. Ciupercile tocate şi ele se adaugă peste ceapă şi morcov şi se lasă pe foc până scade zeama. Se adaugă roşiile, verdeaţa, sare şi piper după gust şi se lasă să se îngroaşe puţin sosul.

Cartofii se decojesc, se taie felii şi se aşează într-un vas termorezistent, alternativ cu amestecul de legume, ultimul strat fiind tot de cartofi. Se toarnă sucul de roşii peste şi se dă pentru 30 de minute la cuptorul încins la 190 de grade.

Vinete umplute cu couscous

O altă reţetă inspirată din bucătăria arabă a intrat în topul nostru şi merită încercată fie că e post sau nu.

Ingrediente:

  • 2 vinete lunguieţe
  • 1 ceapă mare
  • 100g ciuperci
  • 100ml bulion
  • 100g couscous
  • pătrunjel
  • sare, piper

Vinetele se spală şi se taie în două, pe lungime. Se scoate pulpa şi se presară cu sare ce a rămas. Ceapa se căleşte împreună cu ciupercile tocate şi pulpa de vinete rămasă, apoi se adaugă bulionul, sare şi piper după gust. Couscousul se amestecă cu apă fierbinte şi se lasă 5 minute, să se înmoaie. Se amestecă apoi cu legumele şi pătrunjelul verde.

Vinetele scobite se spală din nou, se usucă cu şerveţele uscate, se umplu cu amestecul de mai sus şi se dau la cuptorul încins la 180 de grade până se rumenesc, aproximativ 30 de minute.

Tocăniţă cu dovlecei şi roşii

Chiar dacă ne bate iarna la uşă, o tocăniţă cu aromă de vară merge grozav şi se potriveşte perfect cu restricţiile alimentare.

Ingrediente:

  • 1kg dovlecei
  • 1 ceapă mare
  • 250g roşii în suc propriu
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare, piper
  • mărar

Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în uleiul încins. Se pun apoi dovleceii tăiaţi cubuleţe şi se acoperă cu capac, să se înăbuşe în suc propriu. Când se înmoaie se adaugă şi roşiile şi se potrivesc de gust cu sare şi piper. La final se adaugă usturoiul pisat şi mărarul proaspăt tocat.

Gălbiori cu usturoi

Ciupercile sunt o alternativă bună în perioada postului pentru asimilarea de proteine, aşa că încheie lista cu reţete de post uşor de gătit cu una care le pune la loc de cinste.

Ingrediente:

  • ½ kg gălbiori proaspeţi
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 căţei de usturoi
  • sare, piper
  • pătrunjel

Ceapa se căleşte în uleiul încins, apoi se adaugă ciupercile spălate şi scurse de apă. Se potrivesc de sare şi piper şi se lasă pe foc până se gătesc, aproximativ 15-20 de minute. La final se adaugă usturoiul pisat şi pătrunjelul proaspăt tocat.

Citeşte şi: 10 reţete dietetice rapide, bune de făcut în mai puţin de 30 de minute – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO