fbpx

Căutare

Share this article

De zeci de ani, Cruella de Vil este cunoscută drept unul dintre cele mai rele personaje ale Disney. „Crud” (en: cruel) și „diavol”(en: devil) sunt literalmente două adjective ce compun  numele ei. Ea se află pe lista Institutului American de Film cu cei mai mari 100 de eroi și ticăloși – care vine chiar înainte de Freddy Krueger și Joker. Imnul ei personal, ccoloana sonoră a versiunii animate a „101 dalmațieni”, se referă la ea ca fiind acea femeie care „dacă nu te sperie, nu se va întâmpla nimic rău”. Iar caracteristica ei definitorie este că iubește blana de dalmațieni atât de mult încât este mai mult decât dispusă să răpească o mulțime de cățeluși în speranța că îi va jupui.

Cruella, noul film de acțiune live Disney, dorește să reconsiderăm tot ceea ce credeam că știm despre personaj, ducându-ne către originile lui. Filmul, care are weekendul acesta premiera în cinematografe, o are în rol principal pe Emma Stone ce interpretează infama răpitoare de căței, înainte de evenimentele din 101 dalmați. Regizat de Craig Gillespie (I, Tonya), Cruella se află în Londra din anii 1970, unde personajul principal, cunoscut atunci ca Estella, lucrează ca designer pentru un fashion icon, baroneasa von Hellman (Emma Thompson). Relația lor devine rapid dezordonată și o stimulează pe Estella să se cufunde în latura ei răutăcioasă, culminând cu o luptă intensă de putere între stăpână și protejată.

Deși este pentru prima dată când vedem ascensiunea lui Cruella de Vil în lumea modei, originile ei pot fi urmărite în mai multe locuri. Există romanul pentru copii al lui Dodie Smith din 1956 pe care se bazează 101 dalmațieni, precum și femeile din viața reală din care s-au inspirat echipa creativă din spatele filmului din 1961 atunci când a dezvoltat personajul. Iată tot ce trebuie să știți despre originile personajului Cruella de Vil.

Cruela de Vil în literatură

Când Dodie Smith a introdus-o pentru prima dată pe Cruella de Vil în romanul ei „101 dalmați”, ea a atras atenția imediat asupra ținutei ticăloasei. Protagoniștii umani ai cărții, domnul și doamna Dearly, sunt la o plimbare și pe lângă ei trece o mașină, iar Cruella își face apariția. „Purta o rochie strâmtă din satin smarald, mai multe frânghii de rubine și o mantie de vison alb absolut simplă, care ajungea până la tocurile înalte ale pantofilor roșii rubin”, a scris Smith. Doamna Dearly remarcă faptul că o știa pe Cruella de la școală – când ar fi fost „exmatriculată pentru că a băut cerneală”. (Familia Dearly nu este prezentată în adaptările cinematografice ale cărții – oamenii din aceste filme sunt în schimb Roger și Anita.)

cruella
Doddie Smith, autoarea cărții 101 dalmațieni. Foto: Time

În romanul lui Smith, Cruella de Vil este căsătorită cu un blănar și îi spune doamnei Dearly că și-a păstrat numele de familie – suficient de neobișnuit în acele vremuri pentru a necesita explicații – pentru că era singurul membru supraviețuitor al familiei sale.

Smith oferă mai multe detalii cu privire la geneza denumirii Hell Hall (unde puii sunt ținuți captivi), inclusiv faptul că a fost numit inițial Hill Hall, apoi un strămoș al lui Cruella a cumpărat proprietatea și lucrurile întunecate au coborât acolo. Sătenii au fost înspăimântați de proprietar – care ar fi putut fi bunicul lui Cruella – în special după o noapte furtunoasă în care „fulgerul venea nu din cer, ci din de Vil”.

În afară de aceste anecdote, Smith nu aprofundează prea mult în istoria antagonistului ei. Deși unele personaje diferă, intriga centrală a The One Hundred and One Dalmatians este aceeași cu adaptările sale de film: după ce câinii Dearlys au pui, Cruella face mai multe cereri pentru a îi cumpăra, dar familia nu vrea să-i vândă. Așa că ia lucrurile în propriile mâini și angajează niște hoți ca să fure puii. Câinii adulți pornesc într-o misiune de a-i găsi și descoperă alți pui furați. În timp ce discută cu hoții ce să facă cu puii, Cruella face o exclamație care surprinde succint cruzimea ei: „Îți otrăvești, îneacă-i, lovește-i în cap. Ai cloroform în ladă? ”.

În 1967, Smith a publicat o continuare a cărții 101 dalmați, în care, într-o dimineață puii acum adulți descoperă că toate creaturile vii au cedat unui somn misterios. Continuarea, The Starlight Barking, nu este legată de continuările cinematografice 102 dalmațieni (2000) sau 101 dalmațieni II: Patch’s London Adventure (2003). În carte, este de competența câinilor să decidă ce să facă atunci când se pare că toată lumea din jurul lor nu poate fi trezită. Cruella de Vil nu apare prea mult în The Starlight Barking – câinii îi fac o vizită pentru a o vedea, dar constată că și ea doarme și nu mai este obsedată de haine de blană (în schimb, este fascinată de hainele de ploaie din plastic). Cartea nu a fost cu siguranță la fel de populară ca predecesoarea ei – poate pentru că îi lipsea acel personaj ticălos de talia lui Cruella.

cruella
Cruella de Vill. Foto: Pinterest

Călătoria personajului Cruella de Vil pe marele ecran

Walt Disney a dobândit drepturile de filmare pentru The One Hundred and One Dalmatians la scurt timp după publicarea cărții. În 1961, a sosit filmul de animație și a fost primul Disney Animation Studios care nu a fost desenat manual (a fost folosit un proces Xerox pentru desene). Filmul a avut un succes comercial și critic – a avut cele mai mari încasări din anul în care a apărut și, începând din 2019, a câștigat peste 102 milioane de dolari, potrivit Insider.

În filmul de animație, calitățile ticăloase ale lui Cruella de Vil au fost exagerate în comparație cu cele din carte și a fost important pentru creatori ca ea să semene mai mult cu un personaj negativ din zilele noastre, dat fiind că filmul a fost primul Disney Animation Studios care a prezentat un decor contemporan. Marc Davis, animatorul din spatele personajelor Disney emblematice, cum ar fi Sleeping Beauty’s Maleficent, a vorbit Cruella  ca fiind personajul similar unei femei pe care a cunoscut-o în viața reală. „O femeie pe care o știam, care era un monstru: era înaltă și slabă și vorbea tot timpul. Ceea ce am vrut cu adevărat să fac este să creez personajul astfel încât să se miște ca cineva de care nu ți-ar plăcea”.

cruella
Tallulah Bankhead, femeia despre care se crede că ar fi inspirat parțial crearea primul personaj animat, Cruella de Vil. Foto: Time.

Filmul a fost atât de popular încât a urmat o versiune live-action, trei decenii mai târziu, cu Glenn Close în rolul Cruella. Moda a fost o parte mult mai atent potențată în film, Cruella conducând propria companie de modă, House of DeVil. Probabil, acest lucru a servit ca inspirație pentru Cruella, în care Emma Stone joacă rolul unui designer în devenire.

În filmul din 1996, Glenn Close a purtat niște ținute pline de farmec, atât de elaborate încât nu se putea așeza pe scaun, potrivit Vanity Fair. În canonul răufăcătorilor Disney, personajul Cruella interpretat de Close a ajuns la inima unor fani care o admirau deja ca pe un simbol feminist, cu cariera de succes, care a luat decizia de a nu avea copii sau soț. Într-un interviu din 1996, actrița a spus că i-a plăcut să joace rolul unei asemenea ticăloase nemiloase: „Cred că Cruella nu are practic caracteristici umane. Cu excepția faptului că are simțul umorului, deși este rea. Este un personaj MARE. Este veselă în răutatea ei și există ceva foarte atrăgător în acest sens ”.

Citește și: Viața lui Glenn Close: femeia care a supraviețuit unui cult și a devenit actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să câștige niciodată
cruella
Cruella de Vill interpretată de grenn Close

Ultima versiune a personajului Cruella de Vil

Filmul Cruella își începe acțiunea pe scena modei din Londra anilor 1970, cu Emma Stone în rolul tinerei de Vil, un aspirant la design care are o slujbă foarte râvnită, lucrând pentru baroneasa von Hellman, interpretată de Ema Thompson. În 2019, Stone a vorbit cu Entertainment Tonight despre cum s-a inspirat pentru personajul ei atât din spectacolul lui Close din 1996, cât și din versiunea animată din 1961. „Cred că ea este în mod evident CAPRA”, a spus Stone, referindu-se la Close. „Dar, de asemenea, am iubit foarte mult timp desenele animate”.

Pentru Cruella, Disney l-a adus pe designerul de costume britanic, Jenny Beavan, premiat cu Oscar, pentru a crea stilul personajului. Beavan a vorbit recent cu Vogue despre colaborarea cu Stone: „Culorile pentru Cruella erau clare: alb-negru cu ceva gri, plus roșu pentru momentele de semnătură”, a spus Beavan.

cruella
Cruella de Vil interpretată de emma Stone

În timp ce moda rămâne unul dintre interesele centrale ale lui Cruela de Vil în ceea ce privește adaptările, obsesia ei pentru blană pare să fi dispărut în filmul din 2021. Din cele peste 40 de costume ale lui Stone în filmul Cruella, niciunul nu are blană. „În timp ce dalmațienii și alți câini sunt prezenți în film, Cruella nu are aceleași motivații ca omoloaga ei animată”, a scris Disney în notele de producție. „În acest film, personajul Cruella nu aduce nici o atingere animalelor.”

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO