Totul despre reţeaua Anonymous, hackerii care au sărit în apărarea Ucrainei şi atacă site-urile şi canalele tv ruseşti - LIFE.ro
Mergi la conținut

Totul despre reţeaua Anonymous, hackerii care au sărit în apărarea Ucrainei şi atacă site-urile şi canalele tv ruseşti

Cea mai nouă acţiune a celor de la Anonymous a pus din nou la pământ site-ul Serviciului de Informaţii, iar mesajul postat aici este un mesaj direct şi injurios la adresa lui Vladimir Putin.
Share this article

Hackerii nu au avut niciodată vreo imagine bună, din orice colţ al planetei ai privi. Lucrurile au început să se schimbe însă în ultimii ani, după apariţia deja celebrei reţele Anonymous, una care combină infracţiunile informatice cu activismul. Iar de când cu războiul din Ucraina, reţeaua Anonymous este din nou pe buzele tuturor cu acţiunile pe care le întreprinde împotriva Rusiei.

Ce este reţeaua Anonymous şi care este misiunea membrilor săi

În mod evident, gruparea nu are un sediu, un document constitutiv sau vreo formă clară de aderare. Cei mai mulţi dintre membrii ei nu se cunosc şi nu se văd vreodată faţă în faţă. Ba chiar oricine poate spune că face parte din reţeaua Anonymous şi poate acţiona sub acest nume, fără însă ca ceilalţi membri să considere că sunt implicaţi în vreun fel.

Pe de altă parte, cei care decid să acţioneze sub acest nume spus că au un ţel comun: să apere dreptul la liberă exprimare, dar şi transparenţa statelor şi corporaţiilor din întreaga lume. Fără să fie asta vreo surpriză, se opun şi oricărei forme de reglementare a internetului, despre a cărei menire susţin că este aceea de a fi un spaţiu complet liber şi luptă împotriva cenzurii şi controlului guvernamental.

Reţeaua Anonymous ar fi apărut în urmă cu 9-10 ani, ca o grupare descentralizată care acţionează însă coordonat pentru îndeplinirea obiectivului. Iniţial iniţiativele membrilor au fost mult mai apropiate de zona de divertisment/amuzament decât de activismul efectiv. În 2006, de exemplu, au blocat accesul membrilor la o reţea socială finlandeză, Hobbo Hotel şi au afişat mesajul „Închis din cauza eşecului şi a SIDA”.

Notorietatea a venit odată cu atacurile susţinute împotriva Bisericii Scientologice, când site-urile acesteia au fost sparte, faxurile consumau toată cerneala din imprimante, iar orice căutări pe Google ale cuvântului scientologie erau automat legate de termeni precum pericol sau cult. Totul a pornit după ce Biserica a încercat să elimine de pe internet un videoclip în care Tom Cruise vorbea despre credinţele sale religioase.

Au izbucnit proteste în mai multe locuri de pe glob, iar măştile Guy Fawkes, semnătura Anonymous, dar celebre din filmul V from Vendetta – care are în prim-plan un anti-erou anarhist ce luptă împotriva unui guvern fascist – au devenit imaginea favorită a susţinătorilor Anonymous. Aceasta a fost şi acţiunea care a adus pentru prima dată în faţa opiniei publice termenul de hacktivism.

Au urmat alte lovituri menite să crească popularitatea grupării şi, implicit, suportul unei părţi a publicului. Printre ţintele Anonymous s-au numărat: Biserica Baptistă Westboro, recunoscută pentru opoziţia sa extremă faţă de homosexualitate, Sony, FBI, Departamentul American de Justiţie, CIA, Pentagon, Scotland Yard, dar şi mai multe site-uri de pornografie infantilă, ai căror utilizatori şi-au văzut adresele făcute publice.

Alţii nu erau ţinte, dar au devenit după ce au încercat să se folosească de popularitatea tot mai mare a hackerilor reţelei. În 2011 preşedintele companiei de securitate cibernetică HBGary Federal anunţa că firma sa a reuşit să intre în reţeaua Anonymous şi va începe să facă dezvăluiri despre membrii acesteia. Dezvăluiri au fost, dar la 180 de grade decât cele plănuite.

Site-ul companiei de securitate cibernetică a fost spart, iar pe pagina principală au fost postate logo-ul Anonymous, precum şi un mesaj dur de avertisment. În scurt timp zecile de mii de email-uri extrase din sistemul companiei au fost făcute publice, iar printre informaţiile de acolo au fost descoperite şi cele care dovedeau implicarea firmei respective într-un proces de discreditare a site-ului WikiLeaks.

Visa, Mastercard şi PayPal au fost şi ele ţinta atacurilor cibernetice din partea membrilor reţelei după ce aceste companii au blocat donaţiile către acelaşi site WikiLeaks. De altfel, gruparea şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru fondatorul acestuia, Julian Assange.

Citeşte şi: Ce este un whistleblower şi care sunt motivaţiile care îi determină pe aceşti oameni să facă publice informaţii ce le pun vieţile în pericol – LIFE.ro

Au urmat atacuri tot mai de amploare ale membrilor grupării: site-urile Guvernelor din Egipt, Tunisia şi Iran, în timpul Primăverii Arabe, site-ul Ministerului Apărării din Siria, apoi operaţiunea împotriva Statului Islamic, pornită după atacul de la Charlie Hebdo. Operaţiunea ISIS a dus la publicarea datelor personale a mai multor suspecţi care ar fi făcut parte din organizaţia teroristă şi mii de atacuri cibernetice au avut loc asupra site-urilor afiliate, a celor de recrutare, precum şi asupra a peste 5.000 de conturi de pe reţelele de socializare, care au fost preluate şi închise.

Anonymous şi războiul cibernetic îndreptat asupra Rusiei

La scurt timp după ce trupele armate ruseşti au intrat pe teritoriul Ucrainei, hackerii de la Anonymous au început şi ei invazia în site-urile din Rusia. Una dintre primele ţinte a fost site-ul FSB, principalul serviciu de informaţii al Federaţiei Ruse şi urmaşul de drept al temutului KGB. Baza de date a Ministerului Apărării a fost şi ea spartă şi postată online, împreună cu datele de contact ale oficialilor de rang înalt.

Au spart apoi sistemele mai multor canale tv şi au întrerupt programele televiziunilor de stat din Rusia ca să difuzeze imagini cu războiul din Ucraina. Serviciile de streaming au avut şi ele aceeaşi soartă, iar telespectatorii au primit în program şi muzică ucraineană.

Mai multe site-uri ale Gazprom au fost şi ele dezactivate de hackerii Anonymous, la fel cel al agenţiei de ştiri Russia Today, dar şi ale mai multor agenţii guvernamentale ruse şi belaruse, printre care site-ul oficial al Kremlinului. Aceiaşi hackeri au anunţat că au sustras documente şi email-uri din platforma producătorului belorus de armament Tetraedr, că au preluat controlul asupra camerelor de supraveghere din cele 2 ţări şi au publicat peste 300.000 de fişiere extrase din Roskomnadzor, agenţia federală responsabilă cu monitorizarea cenzurării presei de aici.

Citeşte şi: Alexandr Lukașenko, „ultimul dictator al Europei”. Și povestea de viață a unui copil născut lider și dispus să păstreze puterea cu orice cost – LIFE.ro

Un mesaj recent postat pe Twitter explică şi toate aceste acţiuni ale celor de la Anonymous:

“Sunteţi prinşi în spatele unei cortine de fier a propagandei, cu guvernul vostru care încearcă să vă împiedice să faceţi parte din conversaţia internaţională, de teamă pentru ce aţi putea afla.

Regimul lui Vladimir Putin a comis crime de război în recenta sa invazie a Ucrainei, care a provocat o criză masivă a refugiaţilor şi nenumărate morţi. Este o situaţie teribilă în care aţi fost puşi, dar singura voastră opţiune de a preveni colapsul economic iminent şi potenţialul război mondial este să luaţi măsuri pentru a rezista războiului şi regimului lui Vladimir Putin.

Putin a adus populaţia rusă la sacrificiu. În acest moment, cel mai paşnic mod prin care s-ar putea pune capăt acestui conflict ar fi ca poporul Rusiei să se ridice împotriva lui Putin şi să-l înlăture de la putere.”

Cea mai nouă acţiune a celor de la Anonymous a pus din nou la pământ site-ul Serviciului de Informaţii, iar mesajul postat aici este un mesaj direct şi injurios la adresa lui Vladimir Putin.

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora