Tradiții inedite de Crăciun în România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Tradiții inedite de Crăciun în România

Ai auzit de “Pitarartul”, “Butea ” sau “Oleleul”, de Crăciun? Dacă nu ai copilărit în satul românesc, sunt șanse mari să nu fi auzit. Niciodată nu este prea târziu însă. Alături de mersul cu Steaua, de mersul cu Capra sau de ” Viflaim”, acestea sunt tradiții românești cât se poate de interesante care au la baza ritualuri de cinstirea a soarelui și a rodniciei pământului.
Share this article

Ai auzit de “Pitarartul”, “Butea ” sau “Oleleul”, de Crăciun? Dacă nu ai copilărit în satul românesc, sunt șanse mari să nu fi auzit. Niciodată nu este prea târziu însă. Alături de mersul cu Steaua, de mersul cu Capra sau de ” Viflaim”, acestea sunt tradiții românești cât se poate de interesante care au la bază ritualuri de cinstirea a soarelui și a rodniciei pământului.

Mai toate au loc de Crăciun sau în preajma Crăciunului, o sărbătoare cu o importantă aparte în tradițiile românești

Dacă vrei un Craciun inedit, o soluție excelentă este sa începi să descoperi sate românești cu tradiții foarte bine păstrate. Din fericire, acestea există atât în Transilvania, cât și în Banat, Dobrogea sau Muntenia iar agroturismul îti permite să te bucuri din plin de ele.

Citește și: Cum se sărbătorește anul nou în lume. Cele mai ciudate tradiții de revelion

Cele mai multe tradiții se învârt în jurul colindatului

Cele mai importante tradiții sunt legate de fenomenul colindatului, prezent în toate regiunile țării. Acesta înglobează numeroase forme de folclor, atât muzical, cât și literar sau coregrafic și diferă foarte mult de la regiune la regiune și de la sat la sat.

Colindatul are atat o semnificatie precrestina, semanand cu vechiurile ritualuri din preajma solstitiului de iarna, cat si o semnificatie puternic crestina, data de cantecele religioase si de aducerea in atentie a lui Isus Hristos.

Care sunt cele mai neobișnuite tradiții pe care le vei descoperi?

Desi colindatul este elementul central al traditiilor de Craciun, exista o multime de alte traditii care nu au legatura cu acesta. Iata care sunt cele mai neobisnuite dintre ele.

Citește și: Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun în lumea largă

Pregătirea Craciunitei

Este o paine speciala asezata pe o gramajoara de otava. In Tinutul Padurenilor, se credea ca in noaptea de Ajun va veni calul lui Craciun sa manance din aceasta paine. Daca acest lucru se intampla, anul urmator va veni bogat si norocos.

Diverse superstiții

Oamenii din Hunedoara nu pun mana pe topor sau pe cutit in Ajunul Craciunului, de teama accidentelor. De asemenea, nimeni nu da bani cu imprumut in perioada sarbatorilor. Tot in Hunedoara ( Tara Hategului ) se credea ca mortii se arata la miezul noptii si mananca din merindele pregatite.

Găsirea ursitului

Seara de Ajun si ziua Craciunului sunt si un motiv de credinte magico-erotice. Se crede ca prin punerea unor obiecte sub pernele fetelor, acestea isi vor afla viitorul mire.

Pitaraii din Valea Jiului

Obiceiul Pitarailor este unul dintre cele mai bine pastrate din tara si se regaseste in comunitatea momarlanilor din Valea Jiului. Pitarii sunt copii si tineri care se imbraca in straie populare, impodobesc steaguri cu clopotei, naframe, ciucuri si coronite de flori si pornesc la colindat. Grupul mare de Pitarai merge din casa in casa si asteapta daruri, dupa care incing un dans traditional.

Pitaraii din Valea Jiului

Călușarii

Traditia calusarilor este ceva mai bine cunoscuta. Aceasta este prezenta tot in zona Hunedoarei, unde jocul caluseresc se desfasoara doar in prima si a doua zi de Craciun. Calusarii transilvaneni sunt diferiti de cei oltenesti, care se joaca de Rusalii.

Călușarii

Îngroparea Crăciunului

O alta traditie neobisnuita si destul de bine pastrata este Ingroparea Craciunului, care este, practic o trecere de la Craciunul Vechi la unul nou care are sa renasca in urmatorul an.

Îngroparea Crăciunului

Citește și: Top destinații de vizitat în România în perioada Crăciunului, unde poţi vedea cele mai frumoase peisaje şi tradiţii

Nu toate traditiile ajung sa supravietuiasca, multe dintre cele prezentate putand fi gasite doar in anumite localitati din tara. Totusi, exista traditii care vor dainui pentru multa vreme, cum ar fi mesele bogate de Craciun, impodobirea bradului sau colindele. Poti sa te bucuri de toate, insa daca vrei sa descoperi mai multe lucruri despre radacinile poporului nostru, este bine sa cauti si vechile traditii care te vor surprinde.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora