Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun în lumea largă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Înainte de a vorbi de tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun în lumea largă, probabil cel mai potrivit ar fi să ne uităm la noi, românii. Cu siguranță, oricărui străin i se va părea cel puțin ciudat, dacă nu aproape scârbos faptul că mâncăm piele de porc pârlită sau intestine de porc umplute cu urechi și alte cartilagii. Însă noi ne-am obișnuit cu ele și parcă nu e Crăciun fără tobă, lebăr, caltaboș sau șorici pe masă, nu?

Propun să ne uităm acum și în alte grădini că poate mai găsim tradiții și mâncăruri ciudate ce împodobesc masa de Crăciun.

Citește și: Crăciunul în România și tradiții mai puțin cunoscute

Stridiile în Franța

La Paris se spune că se mănâncă cele mai gustoase stridii, dar nu trebuie să petreci Crăciunul în cel mai romantic oraș din Europa pentru a te bucura de aceste gustări. Puteți găsi stridii la piețele de pește, la vânzătorii de pește locali sau supermarketurile mai luxoase.

Este sezonul lor între octombrie și martie, motiv pentru care acum este probabil cel mai bun gust pe care îl vor avea vreodată!

În plus, stridiile pot fi consumate crude… ceea ce înseamnă că economisește mult timp la pregătirea alimentelor. Luați o frapieră uriașă cu gheață în care să puneți șampanie pentru a o servi alături de stridiile de lux.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun: Shashlik în Rusia

Șașlikul se face cel mai adesea cu carne de miel, dar nimeni nu ar chema poliția dacă ai merge după carne de porc sau de vită când faci aceste kebab-uri rusești. Asigurați-vă că ați marinat carnea ore în șir într-o infuzie cu ierburi, înainte de a o pune pe grătar.

S-ar putea să credeți că este ciudat că preparatul de Crăciun al Rusiei include un grătar. Temperatura medie în decembrie scade sub minus șase grade Celsius în Petersburg, așa că e binevenit un foc de grătar.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Pui prăjit în Japonia

Găleată de petrecere a KFC = cina de Crăciun în Japonia! De ce nu? Este plăcut pentru mulțime, gustos și grozav pentru a mânca împreună.

Tradiția a început după o campanie de marketing din anii 1970 care a popularizat KFC printre mâncărurile preferate de Crăciun – inclusiv o căciulă de Moș Crăciun purtată de colonelul Sanders! Cu siguranță vrem să-l încercăm pe acesta, dar nu trebuie să fie doar de Crăciun… într-adevăr, puiul prăjit va fi destul de popular în primele ore de după Revelion.

80% din populație consideră că extravaganța festivă japoneza KFC este cea mai bună mâncare de Crăciun – acesta este cel mai mare scor dintre toate.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun: BBQ Surf & Turf în Australia

Este vară în Australia pe 25 decembrie, cu alte cuvinte, vremea grătarului. Cu Oceanul Pacific și o industrie agricolă de top, Australia produce unele dintre cele mai gustoase alimente pe bază de fructe de mare și carne.

Friptură de ton, creveți glazurați uriași, kebab de miel la grătar, plus toate garniturile pentru grătar. Ar putea fi mai bine? Da, și bineînțeles că este minunat de însorit și cald, cu marea albastră în depărtare în timp ce stai la masa de Crăciun.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Rață și pachețele de primăvară în China

În China, verdictul s-ar putea să fie încă despre cea mai bună masă de Crăciun – dar toată lumea a decis că ar trebui să fie o sărbătoare, oricare ar fi aceasta. Alimente cum ar fi friptura de rață, pachețelele de primăvară și găluște jiaozi suculente, toate îmbracă mesele festive ale familiilor chineze.

Rața Peking este foarte populară în majoritatea regiunilor chineze, servită cu castraveți proaspeți, hoisin și piele crocantă. Ți-ai schimba mâncarea festivă obișnuită cu acest clasic estic?

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun: Julbord în Suedia

Când vine vorba de julbord suedez, gândiți-vă la asta: Pește din belșug, inclusiv hering murat, specialitatea națională. Plus platouri separate pentru mezeluri și brânză, mâncare caldă și efterrätt… un desert delicios.

Un julbord vă lasă loc de experimentat. Secolele de ierni reci au făcut din alimentele murate și conservate o delicatesă în Suedia, în loc să fie doar o necesitate tradițională. Așa că asigurați-vă că aveți câteva elemente murate pe lista de idei pentru cina de Crăciun… ridichi, castraveți, somon, anghilă…

Asigurați-vă că serviți și mâncare fierbinte, altfel julbordul va lăsa oaspeții să se simtă… plictisiți. Și nu într-un mod bun!

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Purceluș de lapte în Africa de Sud

Bine, deci este destul de puțin probabil să ai un loc special pentru a găti un porc de lapte acasă… dar nu știi niciodată! În Africa de Sud, este vara de Crăciun – așa că curcanul, sosul și cartofii nu vor merge niciodată.

O delicatesă națională, lechona este purcelul de lapte, prăjit, servit cu orez galben condimentat și salată sau legume la grătar.

Această delicatesă cu siguranță este pe placul mulțimii. Realitatea este că nu veți reuși niciodată să-l terminați singur așa că trebuie savurat atât cu familia, cât și cu prietenii și vecinii.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun: Melci în Republica Cehă

Era tradiția cehă să faci o plimbare festivă cu familia în Ajunul Crăciunului, înainte de a te răsfăța cu boluri cu melci infuzați cu usturoi și unt – sau escargot, așa cum sunt cunoscuți în Franța. Dar melcii s-au demodat în epoca comunistă, când melcii erau considerați prea eleganți de către clasă mijlocie.

În realitate, v-ar surprinde cât de ieftin și ușor este de preparat acest fel de mâncare! Melcii reprezintă unul dintre cele mai unice gusturi din lume și această mâncare de Crăciun va rămâne cu siguranță mult timp în amintirile invitaților tăi.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Varza de Bruxelles în Marea Britanie

În Marea Britanie, nu totul este despre curcan și sos. Varza de Bruxelles este o necesitate de Crăciun, chiar dacă nimănui nu pare să-i placă…

Pentru a fi corect, majoritatea oamenilor par să fie de acord că atunci „când e gătită bine”, varza de Bruxelles are un loc de cinste pe masa festivă. Caramelizată cu bacon și unt?

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun: Crapul în Europa de Est

Ai întrebat vreodată „este crapul proaspăt?”

Există șanse mari să fie dacă gustați de Crăciun crap într-o casă dintr-o familie slovacă. Tradiția este să cumpărați un crap viu și să-l păstrați în cadă pentru câteva zile, înainte de a-l găti pentru o masă festivă cu pește.

În afară de un mod drăguț de a lega o conexiune cu noul tău animal de companie, ținerea crapului în cadă este (vag) înrădăcinată în știință. Ajută la eliminarea tractului digestiv al crapului în câteva zile, făcând peștele mai gustos și mai puțin probabil să conțină fecale. Peștele se prepară de obicei pane, prăjit, dar și la grătar cu lămâie și ierburi.

Tradiții și mâncăruri ciudate de Crăciun

Foto: Depositphotos.com, Pinterest. com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora