Top reţete tradiţionale româneşti de Crăciun pe placul tuturor - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Când vine vorba de sărbători, românii ştiu un lucru: fără masă plină zilele importante nu au niciun farmec. Aşa se face că fie te duci în vizită, fie că stai la tine acasă, 2 zile sunt suficiente ca să ajungi să te mişti ca un urs abia ieşit din hibernare. Şi sunt câteva mâncăruri cu care e complicat să dai greş, oricât de mofturoşi ţi-ar fi invitaţii. Iată câteva reţete tradiţionale româneşti de Crăciun pe placul tuturor!

Sarmale în foi de varză

Eu n-am pomenit Crăciun, nuntă sau botez fără sarmale pe masă. Îţi plac, nu-ţi plac, tot înveţi la un moment dat să le accepţi pentru că sunt parte din identitatea culinară a poporului nostru. Şi trebuie să recunosc că sunt gospodine care chiar fac nişte sarmale de n-ai cum să le rezişti, atât de gustoase sunt.

Reţetele, la bază, sunt aceleaşi, dar fiecare are micul lui secret. Poate că pune mai multă grăsime, poate anumite condimente, poate alege varza mai mult sau mai puţin murată, le face mai mari sau mai mici, întotdeauna sarmalele vor avea o aromă specială în funcţie de persoana care le face.

Ingrediente:

  • 500g pulpă de porc
  • 500g pulpă de vită
  • 150g slănină afumată
  • 3 cepe mari
  • 150g orez
  • 1 morcov
  • condimente după gust: sare, piper, cimbru, boia dulce, coriandru, chimen, frunze de dafin
  • suc de roşii
  • ulei
  • varză murată

Ceapa tocată şi morcovul ras fin se călesc în uleiul bine încins, apoi se scot şi se lasă la răcit. Carnea tocată se amestecă cu orezul spălat, legumele călite şi răcite, condimentele şi 2 linguri de suc de roşii. Se trece apoi la împachetat sarmalele în foile de varză murată, mai mici sau mai mari, după cum vă place.

Pe fundul cratiţei se aşează un strat generos de varză murată tocată, apoi se aşează şi sarmalele, în straturi. Printre ele se pun din când în când bucăţi de slănină afumată şi 2 frunze de dafin şi se acoperă totul cu un nou strat de varză tocată. Se completează cu apă şi suc de roşii şi se dă la cuptor vreme de 3-4 ore, până când sunt fierte bine.

Salată de boeuf

Salata de boeuf nu e nici ea o invenţie românească, dar este tradiţie să se afle pe mesele noastre de sărbătoare. Şi în funcţie de zona de unde vii sau de obiceiurile moştenite în familie, este un „război” în fiecare an pe tema unui ingredient anume – mazărea – despre care unii spun că nu are ce căuta într-o salată de boeuf tradiţională, în timp ce alţii nu concep această gustare fără ea. Eu las mai jos reţeta cu care am crescut şi după cum se va vedea din lista de ingrediente, fac parte din categoria „fără măzăre.”

Ingrediente:

  • 500g carne de vită
  • 1kg cartofi
  • 250g morcovi
  • 200g castraveţi muraţi
  • 200-250g maioneză de casă – muştar, 2 gălbenuşuri, 200ml ulei, sare, zeamă de lămâie
  • sare, piper

Carnea, cartofii şi morcovii se fierb şi se lasă la răcit. Se toacă apoi în bucăţi de câţiva milimetri şi se presară cu sare şi piper. Castraveţii muraţi se toacă şi ei la fel, apoi se scurg bine de zeamă.

Maioneza se face dintr-un gălbenuş crud, unul fiert, o lingură de muştar, sarea care se amestecă bine cu mixerul. Se adaugă treptat uleiul până se ajunge la cantitatea necesară, apoi se adaugă zeama de lămâie.

Carnea şi legumele deja tăiate se amestecă cu maioneza, care se pune treptat pentru a nu încărca salata inutil. Puteţi păstra o parte din maioneză şi pentru ornat. Eu sar mereu peste etapa asta pentru că devine prea grea salata după aceea şi nici nu-s vreo talentată la decorat.

Friptura de porc

Ce poţi să recomanzi când vine vorba de o friptură de porc pentru masa de Crăciun? Sunt atât de multe reţete minunate, care mai de care mai delicioase, multe dintre ele şi mai complicate. Eu am ales să vă recomand una pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

Ingrediente:

  • 1 bucată de pulpă de porc
  • o jumătate de căpăţână de usturoi
  • sare, piper, cimbru, boia dulce, o crenguţă de rozmarin
  • 20ml vin
  • 1 lingură ulei
  • apă

Carnea se spală, se şterge şi se împănează generos cu bucăţi de usturoi. Se condimentează apoi după gust şi se pune peste ea rozmarinul. Se unge cu ulei, se adaugă puţină apă în tavă şi se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu. Se lasă în cuptorul încins la 190 de grade vreme de 45 de minute. Se verifică apoi dacă e gătită bine şi dacă este făcută, se toarnă vinul şi se mai dă la cuptor descoperită, pentru încă 10-15 minute, până se rumeneşte.

Citeşte şi: Cele mai frumoase târguri de Crăciun de vizitat în 2021 – LIFE.ro

Piftie

Unii preferă să facă piftia pentru masa de Revelion, alţii nu concep să nu o aibă pe masa de Crăciun. În unele zone din Oltenia, de exemplu, piftia rece se aşează lângă sarmalele fierbinţi şi se mănâncă împreună.

Ingrediente:

  • 4 picioare de porc
  • 2 urechi de porc
  • 2 cozi de porc
  • 500g rasol de porc
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 ceapă
  • boabe de piper
  • sare

Picioarele, urechile şi cozile se pârlesc dacă e cazul, se spală bine, apoi se pun la fiert împreună cu rasolul, usturoiul, ceapa, sarea şi boabele de piper. Se fierb la foc mic, cu capac, până când carnea se desprinde de pe oase. Dacă apa scade prea mult în timpul fierberii, se completează cu apă fierbinte.

Se lasă să se răcească, se scoate carnea, la fel şi usturoiul care se pisează. Apoi se strecoară zeama de câteva ori. Usturoiul se amestecă cu puţină zeamă, apoi aceasta se adaugă în restul de zeamă, tot strecurată, ca să fie cât mai limpede.

Carnea tăiată se pune în vasele pentru piftie, se toarnă zeama peste ea şi se lasă la rece sau în frigider.

Cozonac

Ce-ar fi Crăciunul fără aroma de cozonac în toată casa? Şi, desigur, şi în acest caz – câte bordeie, tot atâtea „obiceie” sunt. Unii preferă mai multă cocă, alţii îl vor cu mac, unii îl vor plin cu nucă sau poate însiropat. E greu să mulţumeşti pe toată lumea, dar cu un cozonac pufos nu poţi da greş niciodată.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 50g drojdie proaspătă
  • 250g zahăr
  • 4 pliculeţe zahăr vanilat
  • 500ml lapte
  • 100ml ulei
  • 5 gălbenuşuri
  • sare
  • 5 albuşuri
  • 5 linguri zahăr pudră
  • 3 linguri cacao
  • 400g nucă

Făina se cerne şi se face o groapă în mijlocul ei. Laptele se încălzeşte uşor şi dizolvă zahărul şi zahărul vanilat în el. Drojdia se dizolvă în puţin din laptele deja încălzit, se toarnă în gropiţa din făină şi se acoperă tot cu făina din vas. Se lasă deoparte pentru 10 minute sau cât e nevoie pentru ca drojdia să se activeze.

Gălbenuşurile aflate la temperatura camerei se freacă cu puţină sare şi se pun peste făină. Se toarnă apoi şi restul de lapte şi începem să omogenizăm compoziţia. Frământăm şi turnăm ulei, puţin câte puţin, având grijă să îl încorporăm pe tot înainte să mai turnăm altul. Frământaţi bine, 15, 20, 30 de minute, cât vă ţin puterile, apoi acoperiţi vasul şi lăsaţi aluatul la dospit.

Între timp bateţi bine albuşurile spumă, turnaţi apoi treptat zahărul şi bateţi din nou, până când spuma este foarte fermă. Amestecaţi apoi cu nuca măcinată şi cacao.

După ce a crescut aluatul, acesta se împarte în 4 bucăţi cât mai egale şi se modelează sub formă de bile. Se mai lasă 10 minute la odihnit. Fiecare bucată se întinde cu făcăleţul, în formă de dreptunghi, apoi se pune peste ea o parte din umplutură şi se rulează. Se împletesc câte 2 bucăţi şi se aşează în formele de copt, peste hârtia de copt, unde se mai lasă la crescut aproximativ o oră, chiar două. Cozonacii se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte şi se dau la cuptorul încins la 180 de grade vreme de 20 de minute. Când încep să se rumenească se acoperă cu hârtie de copt, se reduce temperatura la 170 de grade şi se mai lasă 20-25 de minute la copt.

Citeşte şi: Cele mai bune cărţi de citit în perioada Crăciunului – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO