Viața actorului Cillian Murphy, avocatul ajuns actor din întâmplare, ce azi e marele câștigător la Oscar - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața actorului Cillian Murphy, avocatul ajuns actor din întâmplare, ce azi e marele câștigător la Oscar

Cillian Murphy s-a născut pe 25 mai 1976, în Douglas, Munster, Irlanda. Acesta este un actor irlandez cunoscut atât pentru rolurile sale în filme, cât și pentru cele din teatru.
Share this article

Cillian Murphy s-a născut pe 25 mai 1976, în Douglas, Munster, Irlanda. Acesta este un actor irlandez cunoscut atât pentru rolurile sale în filme, cât și pentru cele din teatru.

În tinerețe, a făcut parte dintr-o trupă rock, dar, după ce a refuzat un contract cu o casă de discuri, și-a început cariera în teatru și în scurtmetraje la sfârșitul anilor ’90.

La un moment dat în viața sa, Cillian Murphy a avut intenția de a urma o carieră în drept

A decis să urmeze facultatea de drept cu speranța că va obține o educație superioară și va construi o carieră profesională de succes în acest domeniu.

Cillian Murphy

Cu toate acestea, nu a trecut mult timp până când a realizat că nu se potrivea deloc cu lumea juridică. Nu era deloc interesat de prelegeri și de studiile specifice și, în cele din urmă, nu a aplicat cunoștințele dobândite în acest domeniu.

Citește și: Cele mai bune filme de Oscar: de la Titanic, Ben Hur și până la Stăpânul Inelelor, filme ce ne-au ținut cu sufletul la gură în fața ecranelor

Viața profesională a lui Cillian Murphy

Primele sale roluri importante au fost în filme precum „28 Days Later” (2002), „Cold Mountain” (2003), „Intermission” (2003), „Red Eye” (2005) și „Breakfast on Pluto” (2005), pentru care a fost nominalizat la Premiile Globul de Aur la categoria Cel Mai Bun Actor Dintr-o Comedie sau Musical și a câștigat premiul IFTA la categoria Cel Mai Bun Actor.

De asemenea, Cillian Murphy a portretizat rolul Dr. Jonathan Crane/ Scarecrow în trilogia aclamată „The Dark Knight” (2005–2012). În anii 2000, a apărut în filme precum „The Wind That Shakes the Barley” (2006), „Sunshine” (2007), „The Edge of Love” (2008), „Inception” (2010) și „Peacock” (2010).

În 2011, a obținut premiul IFTA pentru Cel Mai Bun Actor și premiul DDA pentru filmul „Misterman”

De asemenea, s-a alăturat Centrului de Cercetare Familială UNESCO de la Universitatea Națională din Irlanda Galway.

Începând cu anii 2010, a jucat în „In Time” (2011), „Retreat” (2011) și „Red Lights” (2012)

Din 2013, Murphy l-a interpretat pe Thomas Shelby, protagonistul serialului BBC „Peaky Blinders”, pentru care a câștigat două premii IFTA în 2017 și 2018. În ultimii ani, a apărut în filme precum „Transcendence” (2014), „In the Heart of the Sea” (2015), „Anthropoid” (2016), „Dunkirk” (2017) și „Oppenheimer” (2023).

Citește și: 10 regizori care au câștigat cele mai multe premii Oscar

Cine este soția lui Cillian Murphy

Cillian Murphy este căsătorit cu artista irlandeză Yvonne McGuinness de aproape două decenii. Cei doi au o viață de familie extrem de privată, evitând expunerea publică, iar momentele lor în lumina reflectoarelor sunt rare. Cuplul a fost fotografiat o singură dată, în vara anului 2014.

Cillian Murphy and Yvonne McGuinness

Originară din Kilkenny, Irlanda, Yvonne McGuinness este de asemenea de origine irlandeză, la fel ca și soțul ei

Ea a urmat studii la Cork Institute of Technology înainte de a-și finaliza masteratul la prestigiosul Royal College of Art din Londra.

Descendentă a unei familii cu implicare în politica irlandeză, unchiul ei, Jim McGuinness, este membru al Fianna Fáil, un partid politic conservator și creștin-democrat din Irlanda și Irlanda de Nord.

Citește și: Regizori celebri: viața lui Alfred Hitchcock, geniul cinematografiei, mereu pus pe glume, figurant în filmele sale, cavaler al reginei, ocolit de Oscar

Cillian Murphy a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal

La cea de-a 77-a ediție a premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului și Televiziunii (BAFTA), lungmetrajul „Oppenheimer”, regizat de Christopher Nolan, a fost distins cu trofeul pentru cel mai bun film.

De asemenea, Cillian Murphy, protagonistul filmului, a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.

„Oppenheimer” este o dramă istorică ce prezintă viața lui J. Robert Oppenheimer, fizicianul de geniu responsabil pentru crearea bombei atomice, și consecințele devastatoare ale acestei invenții în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora