Viata artistei Irina Loghin: de la copilăria trăită în sărăcie, la munca brută în creierii nopții pentru a pune ceva pe masă și până la marea scenă și dragostea împlinită - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viata artistei Irina Loghin: de la copilăria trăită în sărăcie, la munca brută în creierii nopții pentru a pune ceva pe masă și până la marea scenă și dragostea împlinită

Irina Loghin s-a născut pe data de 19 februarie 1939, în localitatea Gura Vitioarei, județul Prahova, într-o familie care s-a confruntat cu mari probleme financiare.
Share this article

Irina Loghin s-a născut pe data de 19 februarie 1939, în localitatea Gura Vitioarei, județul Prahova, într-o familie care s-a confruntat cu mari probleme financiare.

Copilăria interpretei a fost dură, atât ea, cât și cei șase frați ai săi fiind nevoiți să muncească din greu de la vârste fragede

Familiei sale i-a fost foarte greu să se descurce atunci când capul familiei a plecat pe front.

Irina Loghin

„Am fost învăţată cu munca, de mică. Nici acum nu m-aş da în lături de la nicio muncă. Torc cu plăcere, sap pămîntul… Şi astăzi, dacă îmi dai o sapă în mînă şi mă trimiţi pe un rînd să sap, nu se ţine nimeni de mine.

Citește și: Tradiții inedite de Crăciun în România

Mi-a plăcut munca, mi-a plăcut curăţenia mi se spunea «Topor de oase» la noi în sat… Cînd eram mică mergeam după lemne. Ne trezea mama cu noaptea în cap să ne ducem după lemne, în pădure, la ora trei-patru, noaptea, cînd era somnul cel mai dulce. Ne duceam destul de departe, pentru că mai aproape nu mai erau. Uneori eram nevoiţi să urcăm pînă-n vîrf şi veneam cu lemnele în spate.

Adevărate poveri. Pînă la ieşitul zorilor ne duceam de 2-3 ori… Altă soluţie nu aveam. Simţeam că mamei îi era milă de noi, dar asta era situaţia…” își amintește artista.

Irina Loghin

Irina Loghin este una dintre cele mai cunoscute și apreciate interprete de muzică populară din România și datorită timbrului său deosebit, a fost supranumită ,,regina muzicii populare”

A făcut parte, în calitate de solistă, din ansamblurile de muzică populară românească Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu.

Citește și: Sofia Vicoveanca, una dintre puținele artiste din România preocupate să ridice folclorul, nu să facă bani

A colaborat cu alți artiști celebri, cum ar fi: Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Gheorghe Zamfir, Romica Puceanu, Maria Ciobanu, Florin Piersic, Daniela Condurache, Angela Similea, Andra, Fuego.

Irina Loghin este căsătorită cu lon Cernea și are doi copii, Ciprian și Irinuca

Interpreta trăiește o poveste de dragoste de aproape jumătate de secol cu soțul ei, fostul sportiv Ion Cernea.

Irina Loghin si Ion Cernea

Irina Loghin și-a ținut viața persnală cât mai privată, acesta fiind motivul pentru care mulți nici nu știu cine este soțul interpretei. Adevărul este că artista este loială aceluiași bărbat, fostul sportiv Ion Cernea, de aproape jumătate de secol.

Ceea ce a fost mulți ani doar o relație de prietenie s-a transformat într-o căsnicie ce avea să reziste în timp. Irina Loghin și Ion Cernea au aniversat 47 de ani de căsnicie anul acesta, timp în care au crescut doi copii frumoși împreună, iar cariera interpretei a înflorit și a devenit ceea ce este azi.

Irina Loghin si familia sa

Ion Cernea este un fost campion la lupte greco-romane, ce îi era bun prieten regretatului Benone Sinulescu

Prin intermediul lui a cunoscut-o pe cea care avea să-i fie soție, dar relația lor a devenit romantică abia după 10 ani în care au fost prieteni.

Cei doi s-au cunoscut mai bine la petrecerile pe care fostul sportiv le organiza în garsoniera lui de lângă cinematograful Patria din Capitală. La acea vreme, Irina Loghin avea 24 de ani și se mutase de puțin timp în București. La un moment dat, artista a avut probleme de sănătate, iar fostul sportiv a impresionat-o cu atenția pe care i-a acordat-o. Acesta o vizita zilnic la spital și se interesa de ea când se afla în cantonamente.

Irina Loghin și Ion Cernea s-au cununat civil pe 6 martie 1975, când artista avea 34 de ani. La cununie, era însărcinată în 7 luni cu primul lor copil, Ciprian. După alți trei ani, a venit pe lume fiica lor, Irinuca.

Citește și: Drumul artistului Fuego care a câștigat un disc de aur către filantropie și televiziune

Sfaturile pe care Irina Loghin i le-a dat fiicei sale

Artista nu a uitat de perioada în care a fost și ea la rândul ei mamă, așa că este foarte implicată în creșterea nepoatei sale. Ba chiar i-a dat câteva sfaturi fiicei sale:

„I-am povestit Irinucăi, după ce i-am născut pe ei, și plângeau, ca orice copil, doctorițele de la spital îmi spuneau: ‘Intrați în baie și dați drumul la robinet încât să nu auziți cum plânge.

Aveți tăria asta. Este greu, dar dacă aveți tăria asta o să va fie mai ușor. Prima zi plânge tare, a două zi mergeți iar în baie și dați drumul la apă, va plânge mai puțin, a treia zi și mai puțin, iar a patra zi… deloc. Așa s-a întâmplat. I-am spus Irinucăi să aibă și ea tăria asta. Este cel mai frumos sentiment, cel de bunică. Doresc tuturor să aibă parte de așa bucurie în viață”, a mai completat artista.

Irina Loghin si fiica sa, Irinuca

A împlinit în februarie 84 de ani şi spune că se simte ca şi cum ar fi renăscut

Datorită celei mai mari minuni din viaţa ei, Ana, nepoţica ei. Postura de bunică a schimbat-o total pe marea noastră artistă Irina Loghin şi ne-a povestit într-un interviu sincer, de suflet, cu lacrimi în ochi şi cu zâmbetul pe buze cum este viaţa lângă fetiţa de 8 luni. S-a rugat la Dumnezeu întruna ca fiica ei să devină mamă şi iată că minunea s-a întâmplat anul trecut, în septembrie.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora