Viaţa în Armenia: cum se trăiește în una dintre cele mai ospitaliere țări din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa în Armenia: cum se trăiește în una dintre cele mai ospitaliere țări din lume

Viața în Armenia este mai ieftină decât crezi: cum se trăiește în una dintre cele mai ospitaliere țări din lume
Share this article

Viața în Armenia se simte ca și cum ai fi în sânul unei mari familii, împărtășind împreună cu ceilalți aceeași identitate și istorie zbuciumată. 

Viața în Armenia este mai ieftină decât crezi 

Pentru un român obișnuit, doar prețurile din Republica Armenia fac din această țară un paradis. Pentru a menține sau chiar depăși stilul de viață de care se bucură un român mediu, în zonele cele mai de lux ale Erevanului ar însemna să nu cheltuiești mai mult de 3000 lei pe lună. 

Dacă trăiești un pic mai cumpătat, cheltuielile lunare, chiar și în zonele scumpe, pot fi ușor încadrate la 1500 lei. 

Un trai ieftin în afara capitalei poate costa mai puțin de 250 lei pe lună. Acest lucru înseamnă că există câte ceva pentru toată lumea. Chiria pentru un apartament foarte spațios și reamenajat cu un dormitor în centrul capitalei Erevan costă aproximativ 1000 lei. 

O masă bună la un restaurant sau bistro va varia, desigur, dar o cină bună cu vită de calitate , cu o bere mare și bacșiș ajunge la mai puțin de 15 lei. Sandvișurile costă, de obicei, aproximativ 2,50 lei, iar toate sucurile naturale, berile autohtone, vinurile, coniacurile și băuturile răcoritoare sunt, de asemenea, extrem de ieftine. Menajerele pentru cei care au nevoie de una nu costă mai mult de 200 lei pe lună pentru cel puțin o curățenie săptămânală în Erevan, incluzând și spălatul rufelor și gătitul. În suburbii, prețul serviciilor coboară semnificativ, iar în orașele mici și în mediul rural, scăderea este drastică.  De exemplu, în localitatea forestieră de vacanță Dilijan, închirierea unei case ar putea costa 50 lei pe lună, iar o menajeră ar costa aproximativ tot cam atât. 

Fructele și legumele de sezon, rareori depășesc 50 de bani pe kilogram, astfel încât, pentru cei care nu mănâncă în oraș, costul alimentelor este foarte mic. 

Citește și: Viața în Estonia, cea mai digitalizată ţară din Europa

Dar vine la pachet cu dezavantaje 

Armenia are o poziție centrală pe harta lumii și totuși deplasarea este foarte complicată. Țara nu are ieșire la mare și este muntoasă. Zborurile directe sunt restricționate la câteva orașe europene, Rusia și peninsula arabă. Cele mai multe zboruri au plecare în miez de noapte. 

De asemenea, accesul din Armenia către alte ţări este limitat: Turcia și Azerbaidjanul sunt închise; situația din Iran pare cel puțin nesigură, mai ales în această perioadă; iar a merge în Georgia, deși este posibil și nu prea departe, este un drum greu de făcut cu mașina, mai ales din cauza unor porțiuni lungi stâncoase și neasfaltate. 

Tocmai accesul greu face ca importului de marfă necesar pentru locuitori să devin din ce în ce mai complicat. Singurul supermarket care vinde lapte de soia și Cheerios rămâne tot timpul fără ele. Dacă dorești tortilla, sos hoisin sau salatini: mult noroc. Da, există un Zara și un Mango, dar magazinele de îmbrăcăminte au doar câteva colecții în fiecare an. Tarifele de import sunt ridicate, astfel încât un cărucior/un pătuț/un scaun de mașină costă dublu față de cât costă în SUA. 

Viaţa în Armenia: o mare comunitate primitoare 

Oamenii de aici se comportă ca și cum ar fi o mare familie, împărtășind aceeași identitate și o istorie zbuciumată. Se poate spune că au nevoie unii de alții pentru a supraviețui. Poate că acesta este motivul pentru care Armenia este un loc atât de sigur, lipsit de infracțiuni minore, escrocherii și violență stradală, care în majoritatea celorlalte țări provoacă o senzație de frică. 

În afară de capitala Erevan, există doar câteva alte zone urbane. Erevan este o metropolă mică, cu puțin peste 1 milion de locuitori. Există transport public ieftin în toată țara, iar în capitală locuitorii au acces la metrou, troleibuze, autobuze, microbuze și trenuri. 

Complexul istoric de artă în cascadă din Erevan, Armenia 

Cum atrage Armenia turiștii 

Ruinele templului Zvartnos din Erevan, Armenia 

Armenia este un tărâm al misticismului care îți va captiva imaginația, evocând secolele trecute și trezindu-ți în același timp simțurile în prezent. 

Este o țară bogată în patrimoniu cultural și tradiții. În timp ce unele tradiții datează de mii de ani, la fel ca și poporul său, acestea au evoluat pentru a se potrivi cu epoca modernă și sunt celebrate și astăzi. Cultura Armeniei cuprinde multe elemente care se bazează pe geografia, limba, credința, literatura, arhitectura, dansul și muzica poporului. 

Mânăstirea Tatev din Armenia 

Citește și: Viața în Kosovo. Care sunt condițiile de trai în această țară măcinată de sărăcie și cu ce tensiuni se confruntă cetățenii ei

Viața în Armenia: Ce le trebuie românilor ca să viziteze Armenia 

Cetățenii români se pot bucura de viața în Armenia fără viză. După sosire, se pot prezenta la ghișeul de imigrare din Armenia. Acolo trebuie să prezinte un document de călătorie, cum ar fi pașaportul original sau actul de identitate românesc . După ce obții ștampila de intrare, puteți rămâne în Armenia pe durata de timp precizată de autorități. 

Cerințe de viză turistică pentru cetățenii români în Armenia 

Pentru a vizita Armenia ai nevoie de 3 documente ce-ți garantează viza turistică: 

1. Pașaport 

Pașaport sau document de călătorie original din România cu o valabilitate rămasă de cel puțin 6 luni la data călătoriei și care să aibă cel puțin 2 pagini de viză fără niciun fel de marcaj. 

2. Itinerariu de călătorie (rezervare de călătorie spre și dinspre România pe numele tău, nu un bilet) Ambasada recomandă să nu cumperi bilete de hotel și de avion până când nu este aprobată viza. Așadar, nu risca banii, timpul și efortul tău cumpărând bilete efective. 

3. Dovada fondurilor 

Dovada de a avea suficienți bani pentru a sta și pentru a părăsi Armenia. 

Citește și: Viaţa în Gibraltar, unul dintre cele mai mici şi disputate teritorii din lume

Istoria Armeniei nu a fost deloc pașnică 

Armenia a fost prezentată lumii ca parte a Imperiului Roman în anul 114 DH, iar în anul 301 DH a devenit prima țară creștină, adoptând creștinismul ca religie oficială de stat. 

Istoria Armeniei nu a fost deloc pașnică, însă, în mijlocul secolelor de război, ocupație și genocid, oamenii au reușit să păstreze o cultură bogată și un puternic simț al religiei. 

Conflictul cu Azerdbadijan 

Armenia și Azerbaidjan sunt două țări vecine și foste republici ale Uniunii Sovietice din regiunea Caucazului. Cele două țări se luptă pentru teritoriul disputat Nagorno-Karabah încă din anii 1980. Ambele au fost angajate în conflicte armate periodice care au dus adesea la război.  
 
În 2020, un acord de încetare a focului convenit de ambele țări părea să pună capăt ostilităților. Cu toate acestea, în luna septembrie a acestui an a avut loc o reluare a violențelor între Armenia și Azerbaidjan, care a reprezentat cea mai sângeroasă rundă de conflict înregistrată după anul 2020.  
 
Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan, 77 dintre soldații săi au pierit în conflictul recent. Conform premierului armean Nikol Pashinyan, 135 de soldați din Armenia au murit. Un acord de încetare a focului, încheiat la 14 septembrie 2022, a oprit temporar valul de victime.  

Cu toate acestea, ţara este protejata de Rusia şi, de curând chiar de americani. 

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a vizitat capitala armeană, Erevan, împreună cu o delegație a Congresului, la doar câteva zile de când s-au desfășurat bombardamentele care au ucis peste 200 de soldați.  

În timpul vizitei, președintele Pelosi a avut întrevederi cu prim-ministrul Nikol Pashinyan și cu președintele Adunării Naționale, Alen Simonyan. 

Ea a adus un omagiu victimelor genocidului armean la Memorialul Titsernakaberd și a ținut un discurs la Centrul Cafesjian pentru Arte. 

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora