Viața în Franța: cât costă la vie en rose cu vedere la Tour Eiffel - LIFE.ro
Mergi la conținut

Plimbări pe malul Senei, o cafea în Monmartre, un picnic lângă Tour Eiffel cu brânzeturi frațuzești  însoțite de un pahar de vin roșu, o excursie pe Coasta de Azur, vacante la schi în stațiunile cochete din Alpi sau Pirinei – viața în Franța sună fermecător. Dar care este prețul pe care trebuie să îi plătești ca să trăiești ca un francez adevărat? Destul de mare, mai ales dacă visul tău este să locuiești în Paris, de exemplu. La vie en rose cu vedere la Tour Eiffel se întreține cu bani mulți! Zona rurală, dar și celelalte orașe, sunt totuși mai accesibile.

Nu e de mirare că viața în Franța este costisitoare: anul trecut Parisul a urcat pe primul loc în top cele mai scumpe orașe din Europa, la egalitate cu Zurich.

Magda, o româncă ce trăiește într-un orășel superb la granița cu Elveția, Ferney Voltaire, spune că Franța nu este o țară scumpă, raportat la salariile de acolo. Magda  a ajuns în Franța în studenție, cu o bursă Erasmus, și a trăit primii ani în Lyon. A studiat în Comunicare și Realații Publice, iar acum are un job în acest domeniu.

“Ce îmi place în Franța este că aici toată lumea are o viață socială. În baruri, la cafenele, în restaurante, găsești atât tineri, cât și persoane de peste 60-70 de ani. Asta mă bucură și îmi dă speranțe. Am o colega de serviciu de 60 de ani care în pauza de lucru merge la sală, iar o alta de peste 50 de ani ia cursuri de înot. Dimineața îmi iau mic dejunul franțuzesc cu croissant și cafea la brasseria din colț, unde sunt persoane de toate vârstele”, spune Magda.

Viața în Franța: Parisul, o atracție irezistibilă pentru expați

Parisul îi atrage extrem de tare pe expații din întreaga lume, în ciuda costurilor mari. “De vină” este imaginea sa romantică, dar și faptul că multe companii internaționale au sediul aici, fiind un loc bun de a găsi un job bine plătit.

Sursa : istock

După Paris, Lyon, cel de-al treilea oraș ca mărime din Franța, atrage un număr destul de mare de expați. Este un oraș în care îți poți găsi joburi bune în domeniul bancar, farmaceutic, software, dar și în alte industrii.

Marsilia este la fel de apreciată de expați, mai ales că are și ieșire la mare, ceea ce este un bonus. În comparație cu Paris, Marsilia este mult mai rezonabilă în ceea ce privește costul vieții.

Citește și Ioan T. Morar s-a mutat de 4 ani în sudul Franţei: „Îmi doresc tot ce am. Sunt fericit!”

Viața în Franța: cât costă chiria și utilitățile

Chiriile în Franța sunt printre cele mai mari din Europa, mai ales în orașe ca Paris și Lyon. Pentru un apartament mai spațios într-o zonă bună, poți da lejer jumătate din salariu pentru chiria pe o lună. Pentru costuri mai mici, sunt de preferat apartamentele în suburbiile Parisului.

Ca idee, pentru un apartament cu două camere în Paris chiria este de 1200 de euro pe lună. Pentru trei sau mai multe camere, prețul e mai mult decât dublu. Lyon e mult mai ieftin, cu prețuri la chirie jonglând între 600 și 800 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 1100 de euro pe lună pentru trei camere.

În Marsilia două camere se închiriază cu 550 de euro, iar trei cu 950.

În Paris, pentru un apartament de circa 85 mp utilitățile sunt cam 160 de euro pe lună, iar în Marsilia în jur de 85. Internetul costa 20-30 de euro pe lună.

Magda spune că în orășelul ei chiriile sunt la fel ca în orașele mari, din cauza vecinătății cu Elveția. Ea plătește pentru trei camere 900 de euro.

Viața în Franța: cât costă transportul public

Expatii care trăiesc în Paris sau în alte orașe franceze nu au nevoie de mașină personală –  atât de bine este pus la punct transportul public. O călătorie cu metroul sau autobuzul în Paris costa în jur de 1.90 euro, iar un abonament lunar în jur de 75 de euro. În zonele rurale transportul nu e așa de bine dezvoltat, așa că e nevoie de mașina personală.

O cursă cu taxiul pornește de la 5 euro în Paris sau Marsilia, la care se adaugă circa 1.30 euro pe km. În orice altă zonă tariful de pornire este de aproximativ 2.50 euro.

Viața în Franța: cât costă mâncarea

Cheltuielile pe mâncare variază de locul de unde îți faci cumpărăturile. Magazinele care vând specialități franțuzești sunt mai scumpe decât supermarketurile, dar oricum ai nevoie de un buget lunar de 220-290 de euro pentru coșul de alimente.

Citește și Ce să mănânci în Franța: „am mâncat brânză cu brânză cu brânză”

Magda spune că cel mai mare șoc când a ajuns în Franța a fost legat de viața socială. „Eu eram obișnuită să ies în oraș, dar în Franța, de când au interzis fumatul în baruri, oamenii au început să dea petreceri în apartamente. Ieșitul la restaurant sau în pub a rămas pentru ocazii mai speciale”.

În ceea ce privește mâncarea, Magda spune că își ia zilnic pachețel de acasă la serviciu, așa cum o fac și colegele ei. „Nu prea există moda de a comanda de mâncare la birou, pentru că e scump. Colegele care stau mai aproape merg acasă la prânz ca să mănânce”.

„Tot legat de job, aici se poartă moda schimbatului de pantofi. Adică ajungi la job în încălțări comode, iar acolo te schimbi în pantofi office. Aici nu am simțit presiunea că trebuie să te îmbraci de la un anumit brand, că te scanează colegii. Lumea e mai relaxată”, mai spune Magda.

Viața în Franța: sistemul educațional

Franța stă excelent la capitolul învățătămnt de stat. Copiii între 6 și 16 ani sunt obligați să meargă la școală, iar statul le acoperă aproape toate cheltuielile. Sistemul lor este unul destul de riguros. Există și școli internaționale, particulare, unde costurile sunt diferite, dar pornesc de la circa 2200 de euro pe an.

Universitățile sunt și ele de stat, iar taxele destul de rezonabile.

„Ce am observat în anii de studenție e că în Franța studenții își iau rolul foarte în serios. În România, de exemplu, dacă profesorul venea și povestea jumătate de oră despre meciul de aseară, poate mulți se bucurau, ca scăpău de lecție. Dar aici profesorul este imediat taxat de studenți dacă se îndepărtează de subiect. Își valorează foarte mult timpul, știu pentru ce sunt acolo și sunt foarte stricți”, spune Magda.

Viața în Franța: asigurarea de sănătate

Vestea bună e ca în Franța, datorită unor schimbări recente de lege, toată lumea poate beneficia de asigurare medicală, inclusiv expații, dacă locuiesc în țară de mai mult de trei luni. Trebuie să te înregistrezi la o agenție de asigurări și la un medic, urmând ca circa 70 la sută din costurile medicale să fie acoperite de stat. Cheltuielile legate de sarcină, cancer sau diabet sunt acoperite sută la sută de stat.

Viața în Franța: creșele

Majoritatea creșelor din Franța sunt de stat, însă cererile sunt extrem de mari, așa că locurile se ocupă rapid. Însă, de la doi ani, copilul poate merge la grădiniță, unde sunt suficiente locuri și sunt și gratuite.

Părinții primesc ajutoare de la stat: cei cu doi copii primesc lunar 120 de euro, iar cei cu trei 275, adăugându-se încă 155 de euro la fiecare copil în plus.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora