Viața în Madeira: de ce m-aș muta pe o insulă? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Madeira: de ce m-aș muta pe o insulă?

Cum arată viața în Madeira și cât costă să trăiești pe o astfel de insulă. Una dintre cele mai frumoase destinații din Europa, Madeira este locul pe care mulți europeni îl aleg pentru a se retrage la soare și la ocean. Iar eu aș face lucrul acesta fără să mă gândesc de prea multe ori. De ce? Aflați în articolul de mai jos.
Share this article

Viața în Madeira este plină de soare, ocean și fructe exotice. Ai părut puțin mai creț, mai sărat și mai deschis la culoare după ce te trezești în valurile oceanului și stai în fiecare dimineață la soare. Dieta îți este schimbată și se învârte acum în jurul peștelui prins în fiecare zi și a fructelor pe care le culegi de pe insulă. Și mușchii de la picioare parcă sunt mai bine definiți după toate excursiile pe care le faci până la Pico do Arieiro.

Dacă viața în nord se învârte în mod cert în jurul noilor tehnologii, așa cum am văzut în articolul despre Suedia, aici accentul pare să cadă pe natură. Și nu ai cum să nu iubești sunetul valurilor care se lovesc de stâncile de pe țărm și nici gustul incredibil al bananelor care îți cresc în curte. Chiar dacă tot despre natură este vorba și în Islanda, aici ea este tratată altfel. Face parte din viața localnicilor, dar parcă ei își iau mai mult timp să se bucure de ea. E drept, îi ajută și vremea superbă în care nu ai nevoie aproape niciodată de umbrelă sau de cojoc. În Madeira timpul este altul decât în orice alt oraș european.

 

Fă-ți vacanță acolo și lasă-te cucerit de viața din Madeira

Recomandarea vine pentru că am făcut asta în toamna anului trecut și am fost cucerită. Surprizele cu care m-a întâmpinat Madeira au fost minunate. Imaginați-vă o insula în care ai ocean, dar ai și munte. În care vremea din sud nu este niciodată ca cea din nord. Merele de pe drumurile din România sunt înlocuite cu banane, avocado sau fructul pasiunii. Iar plimbările printre casele colorate tradiționale sunt ocaziile perfecte să te bucuri de pauzele de fructe pe care le poți mânca direct de pe gard (nu se supără nimeni, doar ești turist și oricum oamenii aici sunt foarte drăguți și prietenoși).

Ce poți să faci aici? Să stai. Și să te bucuri de ocean, de munte, de natură. Să visezi. Cum ar suna un astfel de program:

  • dimineața te trezești și te duci să înoți puțin în ocean sau poate vrei ceva mai palpitant: să faci surf sau să te duci să urci pe munte (să îți iei haine mai groase cu tine)
  • vii acasă și te apuci să lucrezi puțin stând pe terasă, tot cu fața la ocean – mai ai nevoie de altceva pentru inspirație?
  • la prânz îți gătești peștele prins de cu seară (și dacă nu ai avut prea mare succes, poți să dai o fugă dimineața până în Mercado dos Lavradores din Funchal), îl asezonezi așa cum fac madeirenii cu un sos de banane și fructul pasiunii și îl mănânci cu un vin bun alături
  • după masă poți să mai muncești puțin (sau să citești în zgomotul valurilor)
  • la apus înoți puțin în ocean și apoi îți iei barcă și te duci la pescuit
  • seara te bucuri de fructele proaspete culese de la tine din curte, de un film bun și de un vin făcut din strugurii de pe insulă – vinul de pe insulă este celebru în toată lumea, doar George Washington l-a ales pentru cerebrarea independenței Statelor Unite ale Americii

Eu așa îmi imaginez viața pe insula asta. Probabil că sunt puțin departe de adevăr. Însă pentru cei care se gândesc să plece pe o insulă și să încerce o viață în care să lucreze remote, cred că Madeira îți poate oferi liniștea pe care ți-o dorești. Și cum ar fi să ai o casă precum aceasta:

Dacă te-ai hotărât să pleci, vezi cât costă viață în Madeira

Madeira este o insulă ce ține de Portugalia, aflat la un zbor de mai puțin de două ore de Lisabona, așa că fondurile pe care le-au luat aceștia de la Uniunea European se văd cu prisosință – au drumuri minunate peste tot, din vârf de munte pe plajele cu nisip vulcanic. Iar dacă te gândești doar să o vizitezi, să știi că nu ai nevoie decât de buletin, de câțiva euro și (recomandarea mea) de un carnet de conducere.

Cel mai bine ar fi să îți închiriezi mașină pentru a te putea bucura de toate locurile de pe insulă. Eu am stat în Funchal (într-o zonă rezidențială, foarte aproape de centru) și în fiecare zi avea program pe o altă plajă de pe insulă. În plus, poți să te duci dimineața pe munte și după amiază pe plajă. Iar dacă vrei ceva mai bine organizat decât o plajă cu nisip vulcanic (adică negru) ori cu roci, atunci poți să te duci la piscinele naturale organizate exact pe malul oceanului. Cel mai bine ar fi să te uiți înainte la condițiile meteorologice pentru că vremea din sud (mai blândă) nu este niciodată ca cea din nord (unde coasta este mai dură și valurile oceanului sunt mai mari).

Asemenea insulei vecine, Porto Santo, aici se bea apa de la chiuvetă. Iar costul de trai este mult mai mic decât în majoritatea țărilor din Europa. Prețul pentru mâncare, băutură, divertisment și chiar zona imobiliară este sub media bătrânului continent. Ca să vă faceți o idee, costul pentru închirierea unui apartament în centrul capitalei Funchal este sub 500 de euro.

De altfel, oamenii din vestul Europei care s-au mutat aici consideră că traiul lor este mai ieftin cu 50% ca în țara de origine. Evident, că nu o să fie cazul nostru. Însă, raportat la România, în Madeira prețurile sunt similare, dacă nu chiar mai mici.

Pentru familiile cu copii, am o veste bună: există două școli internaționale în Funcha – Escola Internacional da Madeira pentru copii de până la 10 ani și The British School pentru copii de până la 15 ani. Iar cei mici se vor bucura de foarte multe activități organizate, îi poți trimite la cursuri de fotbal, tenis, echitație, înot, balet, muzică, judo. Și să nu uităm că marele Cristiano Ronaldo s-a născut aici (o să îi vezi repede muzeul din Funchal), așa că talentul pare să se dezvolte foarte frumos în vremea bune de pe insulă.

În plus, nu vei găsi un loc în care să mănânci un ton mai gustos decât aici – chiar și luat de la supermarket (sau din piața centrală din Funchal) și gătit acasă. Peștele evident că se află la loc de cinste aici, au tot felul de rețete locale care mai de care mai delicioase. Fructele sunt mereu proaspete și vor fi elementele centrale pentru orice mic dejun pe insulă. Și, evident, vorbind despre o insulă portugheză, dulciurile sunt absolut delicioase – toate foietajele lor sunt demențiale, așa că nu ai cum să nu le încerci pe toate. În plus, Cliff Bay Hotel a primit recent o stea Michelin.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora