Viața în Toscana: O incursiune în farmecul rural al Italiei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fiind o destinație perenă populară atât pentru călători, cât și pentru expați, viața în Toscana cu siguranță nu are nevoie de prezentare. Dealurile bucolice ale acestei regiuni rurale din Italia și peisajele perfecte sunt lucruri de vis și afișe de călătorie. Ca un loc de evadare luxos, la fel este și casa unora dintre cele mai faimoase lucrări de artă și bijuterii arhitecturale din lume.

Toscana este, pur și simplu, cea mai bogată regiune culturală a Italiei și, pentru mulți străini, locul ideal pentru a trăi.

Toscana este a cincea ca mărime dintre cele 20 de regiuni ale Italiei, situată puțin la nord de centrul peninsulei, cu o întindere lungă de coastă mediteraneană. Aceasta cuprinde aproape 23 de mii de kilometri pătrați și are o populație de 3,7 milioane de locuitori. Se învecinează cu Lazio, Umbria, Le Marche, Emilia Romagna și Liguria. Regiunea este împărțită în zece provincii: Massa Carrara, Lucca, Pisa, Livorno, Grosseto, Pistoia, Prato, Firenze, Arezzo și Siena.

Citește și Cum poţi să-ţi cumperi o casă în Italia

Acest peisaj rural superb dungat cu viță de vie, orașe perfect întreținute, cu clădiri grandioase și ritm de viață relaxat, este ademenitor pentru cei care își doresc acel stil de viață „sub soarele toscanei”. Majoritatea regiunii, aproximativ 67%, este formată din dealuri bucolice, dar Toscana are și munți sălbatici, păduri viguroase, văi ale râurilor, canioane asemănătoare lunii și câmpii de coastă. Are o întindere sănătoasă de 400 de kilometri pe malul mării mediteraneene. Dacă visul tău este un oraș pe litoral, vei dori să te uiți la Viareggio, Livorno, Massa sau Carrara, care sunt pline de viață pe tot parcursul anului.

Florența, inima Toscanei și orașul care ne-a dat Renașterea, este pe bună dreptate atracția principală și cel mai scump oraș. Dealurile dintre Florența și Siena sunt unele dintre cele mai scumpe proprietăți din țară, populate de magnați financiari și vedete de cinema. Dar asta nu înseamnă că trebuie să excluzi încă visul toscan. Fie că ești în căutarea unui refugiu rustic, a unui stil de viață în centrul orașului sau a unui oraș de deal ordonat, există încă o mulțime de locuri la îndemână, fără a sacrifica stilul sau facilitățile culturale.

Viața în Toscana

Viața în Toscana

Cu orașe de artă, oferte culturale și activități în aer liber, nu este greu de înțeles de ce Toscana este populară ca destinație pentru vârsta pensionării. Trasee de mers pe jos, trasee pentru biciclete, înot și o mulțime de terenuri de golf grozave… există multe de făcut pentru a rămâne activ. Adăugă o gamă bogată de artă în muzee, biserici, clădiri publice și galerii private, plus teatre de operă și locuri de muzică, ca să nu mai vorbim de orașe istorice și situri din patrimoniul UNESCO de explorat și astfel nu este posibil să te plictisești, indiferent unde te stabilești în Toscana.

Deoarece această zonă este una dintre cele mai populare pentru expați, vei găsi, de asemenea, o prezență vorbitoare de engleză în aproape fiecare oraș.

Zona centrală a regiunii găzduiește unele dintre cele mai mari prețuri imobiliare din Italia. Dacă ești în căutarea unui preț accesibil în Toscana, privește spre periferia regiunii și orașe precum Pistoia, Lucca, Volterra, Manciano, Pitigliano și San Sepolcro. Regiunea deține sute de orașe mici fermecătoare. Unele sunt destul de populare, cum ar fi Montalcino, orașele Chianti și Pienza, în timp ce altele au rămas mai departe de radar, dar au atracție istorică și peisaje minunate. Există totuși expați chiar și în cele mai mici cătune, deoarece Toscana a fost mult timp un loc preferat pentru străini. Partea cu cele mai mici prețuri din Toscana se găsește în colțurile extreme ale regiunii – Lunigiana în nord-vest; flancul estic unde Toscana se întâlnește cu Emilia Romagna; marginea de sud în jurul regiunii Lazio.

Florența este capitala artei incontestabilă a Italiei (dacă nu a lumii), dar Renașterea nu s-a oprit la porțile orașului. Alte orașe din Toscana oferă, de asemenea, arhitectură și lucrări de artă glorioase.

Mai jos sunt patru exemple de zone din Toscana care oferă aceeași dorință și stil de viață toscan la prețuri mai rezonabile.

Pistoia

Viața în Toscana

Pistoia, un oraș elegant renascentist, cu o catedrală și o biserică baptistă împodobite de artă, o piață relaxată, cafenele și palate uimitoare, este adesea numită o Florență în miniatură, subestimată. Este la mai puțin de o oră de oraș, dar costul bunurilor imobiliare – atât de cumpărare, cât și de închiriere – este la jumătate față de sora mai mare și mai cunoscută a acestui sătuc.

Lucca

Viața în Toscana

Lucca este un oraș strălucitor și plin de viață, cu turnuri înalte, palate impunătoare, biserici orbitoare și o piață eliptică neobișnuită construită de-a lungul conturului amfiteatrului roman antic. Orașul este complet cuprins între vechile sale ziduri de protecție, cu o parcare fabuloasă deasupra lor, astfel încât să te poți plimba peste tot în jurul orașului.

Arezzo

Viața în Toscana

Arezzo este un alt loc fermecător. Clădirile medievale și renascentiste dau orașului un aer aristocratic, iar piețele sale sunt perfect proporționale pentru a fi spații de adunare pentru evenimente, cum ar fi celebra piață lunară de antichități. Are o piață săptămânală excelentă, cu biserici pline de artă de la Piero della Francesca și un sentiment viu al vieții care îl face plăcut. Dacă ți se pare familiar, asta se datorează faptului că Roberto Benigni, un cetățean născut aici, și-a filmat filmul câștigător al Oscarului, Life Is Beautiful, în Arezzo.

Volterra

Viața în Toscana

Volterra este un minunat oraș medieval de deal care emană atmosfera toscană și se mândrește cu un castel masiv, mai multe muzee și monumente antice printre aleile sale înguste și bine întreținute. Vei găsi piețe la soare și o zonă rurală matlasată de viță de vie, plantații de măslini și câmpuri cultivate, dar orașul, în ciuda apropierii și a comparațiilor cu mai cunoscutul San Gimignano, nu atrage numărul mare de autobuze turistice, ceea ce înseamnă o veste bună când ne uităm la prețuri. Există mult mai multe orașe mici care merită explorate și care oferă aceeași dorință și stil de viață toscan la prețuri mai rezonabile.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora