Căutare

Share this article

Cunoscut pentru rolurile sale incredibile și, mai ales, pentru personajul „The Tramp”, Charlie Chaplin a fost o figură emblematică a filmului mut și unul dintre primele superstaruri pe care le-a creat industria cinematografică. Actorul de origine britanică a reușit, prin pălăria sa rotundă și mustața sa celebră să aducă magie pe marele ecran, lăsând o moștenire artistică impresionantă.

Născut în Londra anului 1889, Charles Spencer Chaplin a fost crescut într-o familie care a cunoscut atât frumusețea artei, cât și negura unei vieți chinuite de boli și adicții. Alcoolic, tatăl său și-a abandonat familia imediat după nașterea lui Charlie, lăsându-l pe acesta și pe fratele său mai mare, Sydney, în grija mamei, Hannah, o cântăreață cunoscută sub numele de scenă Lily Harley.

Pentru câțiva ani, Hannah a câștigat suficient pentru a avea grijă de Charlie și Sydney. Însă, în timpul unui spectacol, aceasta are o criză inexplicabilă, iar micuțul Charlie, la doar cinci ani, este trimis pe scenă pentru a o înlocui. Știa deja să cânte și avea o prezență artistică uluitoare, obișnuit deja cu viața de scenă de la mama sa. Din acel moment Hannah nu își mai revine, începe să se confrunte cu tulburări psihologice foarte grave, pierde toți banii și, în cele din urmă, ajunge să fie internată într-un azil. Iar cei mici sunt nevoiți să aibă grijă singuri unul de altul, trăind în așezăminte pentru săraci.

De la copilul nevoit să se întrețină singur de la cinci ani, la superstarul industriei cinematografice 

Înarmat cu iubirea pentru scenă și nevoit să-și găsească singur un drum în viață, Charlie Chaplin este determinat să-și facă un nume în lumea artistică.  Așa că, în 1897, folosindu-se de contactele mamei sale, ajunge să lucreze în trupa de dansatori de clog (o formă de step), Eight Lancashire Lads. Însă nu este deloc o perioadă fericită pentru el, fiind nevoit să facă tot felul de alte job-uri pe lângă, pentru a supraviețui.

Charlie Chaplin în „Sherlock Holmes”

În cele din urmă, primește un rol de paj în producția „Sherlock Holmes” cu ajutorul căruia ajunge în 1908 să înființeze, împreună cu Fred Karno, o trupă de pantomimă. Chaplin joacă rolul unui alcoolic în scketch-ul comic „A Night in an English Music Hall” care se bucură de succes și care îl ajută să fie remarcat de producătorul american Mack Sennett, cu care semnează un contract de 150 de dolari pe săptămână și ajunge în Statele Unite ale Americii. Și în 1914, Charlie Chaplin își face debutul în cinematografie, cu rolul din filmul „Make a Living”.

Charlie Chaplin
Charlie Chaplin în stânga, în primul său film, „Making a Living”, alături de regizorul Henry Lehrman (1914)

Pentru a se diferenția de toți ceilalți actori, Chaplin se decide să creeze personajul „The Little Tramp” pe care îl vedem pentru prima dată în pelicula „Kid Auto Races at Venice”. Iar anul următor actorul a jucat în 35 de filme, printre care „Tillie’s Punctured Romance”, prima comedie de lung metraj. Și tot în 1915, Chaplin reușește să-și crească salariul la 1250 de dolari pe săptămână și să-l angajeze pe fratele său Sydney să-i fie manager.

Până la vârsta de 26 de ani, Chaplin devine un superstar și câștigă nu mai puțin de 670,000 de dolari pe an. Devine un bărbat bogat, dar și determinat să aibă succes. Așa că, în 1919, face împreună cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford și D.W. Griffith compania United Artists. Și începe să regizeze și să producă.

Controversele din viața lui Charlie Chaplin: de la comunism la acuzațiile de hărțuire sexuală

Actorul a avut o viață tumultoasă atât pe ecran, cât mai ales în afara lui. A fost recunoscut datorită rolurilor sale minunate, dar și a aventurilor pe care le avea cu actrițele cu care lucra. În 1918 se căsătorește cu Mildred Harris, atunci când aceasta avea doar 16 ani. După doar doi ani, cei doi se despart, iar actorul se căsătorește în 1924, cu o altă actriță de aceeași vârstă, Lita Grey, pe care o alesese să joace în filmul „The Gold Rush”. Cei doi se despart în 1927 după ce au doi copii – Charles Jr. și Sydney.

În 1936, Chaplin se căsătorește din nou, de data aceasta cu Paulette Goddard, o cântăreață de cor de care se desparte în 1942. Relația acestora este urmată de un scandal foarte mare în care este implicat actorul, atunci când actrița Joan Barry îl dă în judecată pentru a-și recunoaște copilul. În cele din urmă, testul de paternitate demonstrează că nu el era tatăl fetiței, însă, în urma procesului acesta trebuie să plătească daune copilului. În 1943, Chaplin se căsătorește din nou, de data aceasta cu Oona O’Neill, fata de 18 ani a dramaturgului Eugene O’Neill. Iar cei doi au, poate în mod surprinzător, o căsnicie fericită și opt copii împreună.

Oona O’Neill, soția lui Charlie Chaplin, în 1943

Controversele din jurul vieții sale personale au fost dezbătute și în cartea „The Charlie Chaplin Archives” în care se vorbește despre eforturile pe care le-a făcut actorul pentru a preveni un scandal monstru și în care a plătit unui doctor suma de 25,000 de dolari pentru a falsifica certificatul de naștere al unuia dintre copiii săi. Tot de aici aflăm și cum s-a discutat deportarea lui în Senatul american din cauza numeroaselor violări ale legii, a acuzațiilor de viol și a relațiilor pe care le-a avut cu minore. În plus, actorul a fost acuzat că este asociat cu grupări pronaziste.

În tot acest timp, scandalurile în care este implicat ajung să țină prima pagină în Marea Britanie. Însă acest lucru nu îl împiedică pe Chaplin să își arate susținerea pentru sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Simpatizant al regimului comunist, acesta devine în 1947 un dușman al poporului. Un superstar decăzut din toate drepturile devine țina tuturor criticilor și un eșec al box-office-ului.

Și în tot acest climat nefavorabil, în 1952, Chaplin vrea să participe la premierea din Londra a filmului „Limelight”. Însă, ajuns în regat își dă seama că nu are permisiunea de a intra și că este nevoit să reaplice pentru asta. Iar, în acest sens, să răspundă la toate acuzațiile care i se aduceau. Lucru pe care actorul nu îl face și se mută în Elveția, țară în care a și murit pe 25 decembrie 1977, în casa sa din Corsier-sur-Vevey, Vaud. Actorul i-a avut alături pe Oona și cei opt copii ai lor.

Charlie Chaplin
Charlie Chaplin alături de Oona O’Neill și șase dintre copiii lor în 1961

Însă, moartea sa nu avea să fie și sfârșitul poveștii. Corpul actorului a fost furat și îngropat în apropiere de lacul Geneva de către doi bărbați care au cerut 400,000 de dolari pentru a-l înapoia. În cele din urmă, cei doi, au fost prinși după 11 săptămâni, iar corpul lui Charlie Chaplin a fost recuperat.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO