fbpx

Căutare

Share this article

După debutul internațional în rolul unui macho în filmul „Jamon, Jamon”, viața lui Javier Bardem începea să-și schimbe cursul. Câțiva ani mai târziu a devenit primul spaniol câștigător al unui premiu Oscar.

Sigur pe dotările sale și cu multe de arătat publicului spectator, Javier Bardem ar fi putut fără probleme să-și rezume cariera doar la astfel de roluri, însă el a ales diversitatea. A fost un poet cubanez gay, un amorez columbian, dar și un tetraplegic sau un criminal psihopat, acest ultim rol fiind cel care i-a adus marele premiu al Academiei de film.

Viața și arta lui Javier Bardem

Actoria a fost de când lumea în sângele familiei Bardem. Născut pe data de 1 martie 1969 în Insulele Canare, Javier, cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei Bardem, a fost crescut la Madrid de către mama sa, Pilar, care s-a despărțit de tatăl lui, Carlos, pe vremea când el era încă bebeluș. Pilar a fost una dintre cele mai talentate actrițe ale generației sale, în timp ce bunicii lui Javier au fost și ei actori. Unchiul lui, Juan Antonio Bardem a fost regizor de film.

La început, Javier a rezistat tentației de a merge pe urmele familiei sale, chiar dacă a apărut în filmul El Picaro la vârsta de cinci ani și a jucat în câteva seriale de televiziune până în adolescență.

Javier Bardem în primul său film, la vârsta de 5 ani

Înainte de a lua actoria în serios așa cum o făceau fratele lui, Carlos și sora sa, Monica, el s-a pregătit să devină artist, mai exact pictor.

Sportiv talentat, Javier Bardem a devenit chiar membru al echipei naționale de rugby a Spaniei. Dar nu rugby-ul, deși a jucat de la 9 la 24 de ani, a contribuit la crearea profilului său de luptător roman, ci genetica. Cu toate acestea, a avut nasul spart după ce, la un club de noapte, un străin l-a întrebat cum îl cheamă și apoi l-a pocnit fără avertisment.

În tinerețe Javier Bardem a acceptat tot felul de slujbe ciudate pentru a-și plăti facultatea de artă, inclusiv acela de stripper pentru o zi sau acela de agent de pază și protecție pe platourile de filmare.

Javier avea 20 de ani când a intrat în vorbă cu regizorul Bigas Luna și a primit o ofertă pentru a juca în filmul Las Edades De Lulu. Încurajat de mama sa, s-a înscris la școala de actorie.

Javier Bardem în tinerețe

Debutul cinematografic în viața lui Javier Bardem

Filmul Jamon, Jamon lansat în 1992 în care Bardem a jucat alături de adolescenta Penelope Cruz, ce avea atunci numai 17 ani, a fost primul succes internațional al frumosului și tânărului actor spaniol.

În timp ce se afla în Spania natală și-a construit rapid o reputație bazată pe câteva zeci de filme realizate cu regizori apreciați, cum ar fi Pedro Almodovar și Milos Foreman.

Javier Bardem în filmul Jamon, Jamon

În anul 2000, Javier Bardem acceptă primul rol în limba engleză, în filmul Before Night Falls, unde îl interpretează pe Reinaldo Arenas, un poet cubanez gay, persecutat. Acest rol a făcut senzație la Hollywood și peste noapte, Bardem a ajuns senzația cinematografiei fiind primul actor spaniol nominalizat la Premiile Oscar.

În 2002, John Malkovich îl distribuie în filmul său de debut, The Dancer Upstairs și îl descrie la vremea respectivă ca fiind „cel mai bun tânăr actor din Europa și poate din întreaga lume”. „Are tăria și puterea unui taur, dar care ascunde o fragilitate foarte masculină. Talentul său depășește orice radar”, mai spunea Malkovich.

Javier își cimentează reputația cu filmul Mar Adento din 2005, în care joacă rolul unui bărbat tetraplegic care provoacă sistemul legal spaniol pentru a primi dreptul la moarte. Pelicula a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin și a stârnit o întreagă dezbatere despre eutanasie în Spania, iar Bardem a fost desemnat cel mai bun actor la Festivalul de film de la Veneția.

În ciuda fizicului său impozant, Javier Bardem are reputația unui gigant blând. Disprețul său față de violență l-a făcut să se gândească de două ori înainte de a accepta rolul unui criminal psihopat în sângerosul western No Country For Old Man (2007) alături de Tommy Lee Jones. Jucând rolul sângerosului criminal, Anton Chigurh, la a 80-a ediție a premiilor Oscar, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, lucru ce l-a desemnat primul actor spaniol care a câștigat acest trofeu.

Javier Bardem în No Country For Old Man

Două săptămâni mai târziu după terminarea filmărilor, acest star versatil, cum îl caracterizează mulți, a acceptat provocarea să joace în adaptarea cărții lui Gabriel Garcia Marquez, „Love In The Time Of Cholera”, jucând caracterul exact opus lui Chigurh și anume dând viață columbianului îndrăgostit, Florentino Ariza. De asemenea, în același an a acceptat să joace rolul principal și în filmul lui Woody Allen, Vicky Cristina Barcelona, unde a făcut din nou echipă cu Penelope Cruz cu care avea deja o relație ascunsă încă din 2007.

Javier Bardem în Love in the Time of Cholera

Doi ani și jumătate mai târziu, cei doi și-au oficializat iubirea în cadrul unei ceremonii secrete ce a avut loc în Bahamas alături de familie și câțiva prieteni. După două luni, cuplul a anunțat că urmează să aibă un copil.

Foto: Shutterstock

În ciuda succesului de la Hollywood, Javier Bardem nu are încă nici un plan de a părăsi Madridul, orașul în care locuiește cu Penelope și cei doi copii ai lor, mai ales că aici el are și câteva restaurante de care se ocupă.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO