fbpx

Căutare

Share this article

Despre Rudolph Valentino se spune că a fost primul sex simbol de la Hollywood. Actorul italian a făcut senzație în era filmelor mute cu look-ul sau exotic, ușor efeminat, dar plin de senzualitate. Viața lui Rudolph Valentino a fost însă scurtă: la numai 31 de ani acesta a murit în urma unei complicații de la apendicită, lansând mii de fane îndurerate. Legenda spune că moartea sa a provocat o adevărată isterie în rândul admiratoarelor, care au organizat proteste, au jelit public, iar unele chiar s-au sinucis. 80.000 de oameni au participat la funeraliile sale.

Vezi și: Viața lui Alain Delon: legenda filmului francez, sex simbol și style icon

Viața lui Rudolph Valentino, legenda filmului mut

Pe numele său real Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguella, italianul a ajuns cunoscut la Hollywood sub numele de scenă Rudolph Valentino.

Rudoplh Valentino s-a născut 1895 în Castellaneta, Italia, însă nu a petrecut prea mult timp în locurile natale. A încercat o carieră în domeniul militar, însă a fost respins. Ulterior a ajuns la Paris, însă nici acolo norocul nu i-a surâs. A ajuns să cerșească pe străzi înainte să își ia drumul către New York. În America a avut mai multe joburi (de la grădinar la spălător de vase), până când a devenit dansator într-un club de noapte, iar apoi a plecat într-un turneu național.

Plecarea să nu a fost întâmplătoare: tânărul dansator s-a trezit implicat într-un scandal uriaș. Prieten cu o femeie din înalta societate din acea perioadă, milionara Blanca de Saulles, acesta a depus mărturie în favoarea ei în procesul de divorț intentat soțului acesteia, acuzat de infidelitate. Soțul,  John de Saulles, jucător de fotbal american și influent om de afaceri, s-a folosit de conexiunile sale pentru a-l trimite pe Valentino în închisoare, unde a stat câteva zile. Procesul a fost extrem de mediatizat, iar după ieșirea din închisoare lui Valentino i-a fost greu să își mai găsească de lucru. La scurt timp după proces, Blanca și-a împușcat mortal soțul, într-o dispută pentru custodia fiului lor. Așa că, pentru a nu mai fi din nou implicat într-un astfel de scandal de mare amploare, Valentino a plecat în turneu cu trupa de dans.

Foto: Rudolph Valentino

Viața lui Rudolph Valentino: cum a ajuns “latino loverul” idolul femeilor

Cariera sa de dansator a luat final în 1917, când tânărul și-a propus un nou obiectiv: cucerirea  Hollywood-ului. La început, Valentino era distribuit numai în roluri mici, adesea de personaj negativ. În 1919, tânărul s-a căsătorit cu actriță Jean Acker, însă legenda spune că aceștia nu și-au fi “consumat”căsătoria: Acker l-ar fi încuiat pe Valentino în afara camerei lor de hotel în noaptea nunții, din cauză că ar fi aflat de infidelitățile acestuia.

Valentino a dat, în sfârșit, lovitura la Hollywood in 1921 cu filmul The Four Horsemen of the Apocalypse. Acesta a cucerit audiența feminină cu scena sa de tango de la începutul filmului. Producția a fost un mega succes de box office și l-a transformat pe chipeșul italian într-un star de cinema. The Four Horsemen of the Apocalypse este în topul filmelor mute cu cele mai mai încasări.

Viața lui Rudolph Valentino: “bărbăția” sa, adesea contestată de critici

Faima actorului a crescut rapid și se spune că unele femei au leșinat efectiv când l-au văzut în următorul lui film, The Sheik, în 1921. Au urmat “Blood and Sand” și “The Eagle”, la fel de bine primite de fane. Fimele acestea se remarcau prin costumele extravagante și machiajul în exces, toate scoțând în evidență look-ul exotic al lui Valentino și adesea sexualitatea sa ambiguă. Criticii săi, în special bărbați, îi puneau în discuție masculinitatea, spunând despre el ca este responsabil pentru “degenerarea Americii în efeminare”. Deși aceste comentarii îl înfuriau pe actor, ele nu i-au afectat în niciun fel popularitatea.

Foto: Rudolph Valentino

Viața lui Rudolph Valentino: două casnicii ratate

În 1922, actorul s-a căsătorit cu Natasha Rambova, designer de platou și creatoare de costume la Hollywood. Căsătoria lor a fost anulată însă pe motiv că nu finalizase divorțul de prima soție, dar s-au căsătorit, din nou, un an mai târziu. Totuși, căsnicia lor a fost una tumultoasă, spunându-se despre Rambova că i-a influențat în mod negativ cariera, ea fiind “de vină” pentru câteva filme fără succes ale lui Valentino. Într-un final, acesteia i-a fost interzisă prezența la filmările soțului ei și au divorțat în 1925.

Un an mai târziu, în 1926, Rudoplh Valentino a jucat în cel mai celebru film al său, The Son of The Sheik, fiind lăudat pentru prestația sa. Ultimul său rol l-a transformat într-o adevărată legendă a Hollywood-ului, un seducător veritabil.

Foto: Rudolph Valentino

Viața lui Rudoplh Valentino: moarte tragică la numai 31 de ani

În timpul turneului de promovare a filmului The Son of The Sheik, Valentino s-a îmbolnăvit. A fost dus la un spital din New York, unde a fost operat pe 15 august 1926 de apendicită acută și ulcer. La câteva zile după operație, actorul a făcut o infecție – peritonită, iar starea sa s-a agravat. În timpul internării, spitalul primea circa 2000 de telefoane pe zi de la fanele îngrijorate ale acestuia, care întrebau personalul de starea lui de sănătate. La numai o săptămână de la internare, Valentino a murit, lăsând mii de fane îndurărate și în pragul disperării. S-a creat o adevărată isterie în rândul admiratoarelor sale înfocate. Se spune că unele s-au sinucis la aflarea veștii că idolul lor nu mai e în viață. Circa 80.000 de fani au participat la înmormântarea acestuia.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO