A divorțat după o căsnicie de 20 de ani și a fondat prima academie post-despărțire din România. Gabriela Saulea: Primesc tot mai des acum întrebarea „Cum este mai bine?” Să fii separat, single sau într-o relație? Iar răspunsul meu este „nu contează”, important este să fii bine cu tine - LIFE.ro
Mergi la conținut

Gabriela Saulea a terminat medicina, a lucrat într-o corporație și a fondat Divorce Journey, adică Academia Post-Divorț, prima de acest fel din România. Gabriela vine în sprijinul celor care trec prin experiența divorțului, pornind de la experiența propriului divorț.

Divorțul poate reprezenta, de cele mai multe ori, o experiență dramatică pe care majoritatea oamenilor nu știu să o gestioneze emoțional. Înscrierea la această „școală” te ajută să faci față perioadei de după, să înveți din ea și să-ți continui viața relațională la un nivel superior.

Divorce Journey este singurul program de revenire după divorț din România, practic prima școală de educație, susținere și dezvoltare personală pentru persoanele care au trecut printr-un divorț. Educația cuprinde informații despre psihologia cuplurilor, parenting după divorț, comunicarea cu copiii și limbajele folosite de parteneri. Alte subiecte vizează creșterea respectului de sine, a iubirii și a stimei de sine în cazul persoanelor care au suferit pierderi ale acestora odată cu divorțul.

Cine este Gabriela când nu este Gabriela Saulea?

Într-adevăr, lumea mă cunoaște prin intermediul acestui program „Divorce Journey”, prin care ajut persoanele care au trecut printr-un divorț, așa cum am început și eu în urmă cu 10 ani. Toată activitatea mea publică se învârte în jurul acestui subiect: divorț, revenirea după divorț, relația după divorț și cam asta știe lumea despre mine. Cine sunt eu în spatele acestei imagini? Sunt o femeie care, așa cum am spus, a trecut printr-un divorț în urmă cu 10 ani, în această perioadă de când am statutul de single, m-am axat pe mine foarte mult, am făcut foarte multe cursuri de dezvoltare personală, în așa fel încât să îmi fie mai ușor să trec prin viață. Și am ajuns în punctul în care, de la corporatista care credea că totul se învârte în jurul banului, cine ești, ce deții, ce poziție ai într-o corporație, am ajuns în punctul în care mă bucur de lucruri mărunte, în mod autentic. Mă bucur de pisica mea, mă bucur de o ieșire la munte sau la mare într-un weekend, mă bucur de lucruri simple care pot să îți încarce viața cu bine și bucurie. Mai mult decât atât, în ultima perioadă mi se întâmplă lucruri frumoase și în viața romantică, m-am logodit de curând și mă bucur de această a doua logodnă din viața mea. Și am văzut că și mulți dintre clienții mei sunt acum în pragul nunților.

Citește și: Dragoste, trădare, iertare: povestea de viață tulburătoare a actriței Nouria Nouri. Cum a fugit la 5 ani din calea rușilor, a trecut peste divorțul de Daniel Iordăchioae și acum și-a găsit sufletul pereche

Gabriela Saulea shooting
Gabriela Saulea shooting

Gabriela Saulea: „Bunica mea era tristă, multe persoane din anturajul nostru păreau femei care treceau prin viață fără prea multă bucurie și cred că în mintea mea a încolțit această dorință de a aduce bucurie”

Pe copilul Gabriela cum l-ai descrie?

Sunt din Suceava, din generația ceaușeilor și am crescut cu cheia la gât. Deși sunt singură la părinți, mărturisesc că mi-ar fi plăcut să fie mai multă conexiune emoțională cu părinții mei, mi-ar fi plăcut să fiu mai mult băgată în seamă și atunci pentru că nu s-a întâmplat lucrul acesta, am devenit un copil singuratic, eram o fetiță mai degrabă tristă, izolată, interiorizată și nu îmi aduc aminte de momente fericite din copilăria mea, dar nici de momente foarte negre, deci practic a fost o copilărie normală, petrecută într-un orășel mic din țară. Ce îmi aduc aminte, însă și ce a marcat poate copilăria mea, este că în jurul meu erau foarte multe femei triste. Bunica mea era tristă, multe persoane din anturajul nostru păreau femei care treceau prin viață fără prea multă bucurie și cred că în mintea mea a încolțit această dorință de a aduce bucurie, iar acum prin tot ceea ce fac, și programul „Divorce Journey” și programele pe care le contruiesc acum merg în direcția aceea, de a ajuta femeia să fie fericită, iar acest lucru pleacă din copilăria mea care a fost înconjurată de femei triste.

Tristețe în copilărie văzută la alte femei, dar cum ți-a fost viața până să devii adult?

A fost o viață obișnuită, aș spune, cu părinți care au avut și ei problemele lor, cum erau multe alte familii, se mai certau, se mai împăcau. Între părinții mei am văzut o relație funcțională, să spunem. Sunt împreună și acum, după 50 și ceva de ani. Ceea ce consider eu important, este că părinții mei și-au dorit ca eu să am parte de educație, m-au îndrumat către medicină, fiind cuminte, singura fetiță. Ca să primesc toată admirația lor, am pus osul la treabă și am intrat la medicină. În timpul acesta am fost un copil care știa că trebuie să își respecte părinții, trebuie să respecte ce spun vecinii, trebuie să fie un exemplu în societate.

Gabriela Saulea: „La vremea la care eu m-am căsătorit era oarecum indicat să te căsătorești cât ești încă în facultate”

Apropo de familie și pasul care duce într-acolo. Noi, fetele ne visăm prințese la un moment dat. Atunci când erai mică, visai la ziua nunții tale?

Când eram mică, pentru că nu prea aveam cu ce să ne distrăm la vremea respectivă, singurul loc în care puteai să te rupi așa puțin de cotidian, era biblioteca. Și atunci citeam foarte multe cărți, romane de dragoste și fiecare carte era un motiv de visare. Îmi aduc aminte că mi-au plăcut foarte mult „Pe aripile vântului”, „Mândrie și prejudecată”, practic romane în care eroina trecea prin tot felul de încercări, prin tot felul de provocări, dar ajungea să fie cu bărbatul pe care îl iubea, să fie împreună. La vremea la care eu m-am căsătorit era oarecum indicat să te căsătorești cât ești încă în facultate și atunci cumva căsătoria a venit firesc, în acest interval. În anul IV de facultate m-am căsătorit, iar ziua nuntii a fost un eveniment cu vreo 200 de persoane, în care toți ochii erau ațintiți asupra mea, zi în care aveam și foarte multă responsabilitate, nu puteam să fiu eu naturală, bucurându-mă de moment. A fost o nuntă frumoasă, însă nu pot spune că a fost o experiență pe care aș vrea să o retrăiesc în acea formă.

Gabriela Saulea Divorce Journey
Gabriela Saulea Divorce Journey

Cum defineai pe atunci iubirea?

Iubirea, în definiția mea era ca în cărți. Te întâlneai cu cineva, automat trebuia să fie o serie de provocări, trebuia să existe lupte, certuri, împăcări, nu era lineară, fără fluturi, fără emoții, iar dacă nu erau aceste momente, le creai. Iubirea era cu năbădăi, diferită de iubirea matură pe care o simt acum. În același timp, îmi doream să țină toată viața. Și a fost o oarecare dezamăgire când mi-am dat seama că nu are cum să țină. Dar cu siguranță sunt foarte multe personae care definesc iubirea ca fiind ceva ce nu te lasă să fii fericit, îți dă mereu palpitații.

Gabriela Saulea: „Am trecut de la medic la corporatistă, ca acum să fiu coach și consilier după divorț. Pentru mine a fost oarecum șocant felul în care am reacționat la primul meu divorț”

Cum arată iubirea matură de acum?

Categoric s-a schimbat definiția mea pentru iubire. Ce s-a schimbat față de prima „îndrăgosteală”? Liniștea și pacea. Liniștea sufletească, pacea și echilibrul. Nu am știut să apreciez acest echilibru într-o relație, mulți ani. Am căutat mereu situații în care să fiu provocată, în care să dovedesc, în care să mă chinui, în  care să fiu în competiție. Acum înțeleg că avem nevoie să facem lucrurile astea pentru a vindeca anumite lucruri din trecut. Odată ce aceste lucruri se așează, sunt vindecate, iubirea capătă o altă nuanță, capătă o nuanță de bine. Nu mai aștepți ca relația să îți aducă fericire, ci fericirea este în tine atunci când intri în relație.

Cum a luat naștere proiectul tău, Divorce Journey”?

Am făcut acest program, „Divorce Journey”, cumva ca inspirație din trăirea mea. Am trecut de la medic la corporatistă, ca acum să fiu coach și consilier după divorț. Pentru mine a fost oarecum șocant felul în care am reacționat la primul meu divorț. După 20 de ani de căsnicie, în ultimii ani lucrurile mergeau foarte bine și la un moment dat am decis că e mai bine pentru amândoi să ne separăm si să mergem fiecare pe drumul nostru. A fost un divorț relativ simplu, fără emoții intense, fără situații șocante. Însă ce s-a întâmplat după divorț a fost neașteptat de greu. Aveam 40 de ani, lucram într-o corporație și ajunsesem în vârful ierarhiei, eram stabilă financiar, copilul era mare, avea 16 ani, era adolescent și ar fi trebuit să fie foarte simplu. Însă, emoțiile și trăirile pe care le-am avut după separare au fost atât de intense și atât de dureroase încât mi-a luat multă vreme să îmi revin. Am trecut și printr-o depresie severă după divorț, am stat vreo 2 ani de zile fără să înțeleg ce trebuie să fac și acela a fost momentul în care am realizat că cineva lipsește, cineva ar fi trebuit să existe să mă poată ajuta. Ce m-a ajutat într-un final a fost un program de coaching american. Eu lucram într-o corporație americană. Am urmat acest program și în 3 luni de zile mi-am revenit, după 2 ani de zile de chinuri. În acel moment m-am hotărât să import acest program, să îl adaptez țării noastre și să îl implementez. Așa a apărut „Divorce Journey”. Nu a fost ușor, dar iată-ne după 7 ani cu rezultate foarte bune în rândul persoanelor care ajung în această situație.

Gabriela și fiica ei
Gabriela și fiica ei

Citește și: A luat un taxi să o ducă la hotel şi s-a trezit la reanimare. A stat peste 3 săptămâni în 3 spitale din Taşkent. Cine este Anca Şerban şi cum este să fii femeie singură în periplu prin lume

Gabriela Saulea: „Primesc tot mai des acum întrebarea „Cum este mai bine?” Să fii separat, single sau într-o relație? Iar răspunsul meu este „nu contează”, important este să fii bine cu tine”

Ce a răpit din Gabriela de dinainte ruptura de primul soț?

Mi-a răpit încrederea în oameni. M-a făcut să regândesc credințele mele, valorile pe care le credeam atunci cele mai importante, familia, statutul, partea financiară. Însă pe măsură ce am început să le reașez și am început să le gândesc cu mintea de după de divorț, mi-am dat seama că nu s-a rupt nimic. Primesc tot mai des acum întrebarea „Cum este mai bine?” Să fii separat, single sau într-o relație? Iar răspunsul meu este „nu contează”, important este să fii bine cu tine.

În cât timp se reface un om după divorț și ce diferă de la om la om?

Ai nevoie de timp, clar. Este ca atunci când îți rupi piciorul, spre exemplu. Nu faci nimic și aștepți ca timpul să îți sudeze acel os. De aceea recomand să intervii și tu. Printr-un proces terapeutic, printr-un proces care să te ajute. Ce face ca unele persoane să își revină mai devreme și altele mai târziu? Odată sunt cele care merg la terapeut, care fac ceva în direcția asta, clar își vor reveni mai repede, contează și timpul relației din care ai ieșit, dacă sunt copii minori, dacă sunt copii la facultate sau nu ai copii, e altceva, dacă a fost o relație toxică și tot așa. În linii mari, îți trebuie măcar un an.

Se spune că fiecare om vine în viața noastră pentru a ne învăța câte ceva. Unii ne iau ceva, alții ne lasă ceva. Cum a fost la tine?

A fost fantastic după divorț. Practic oamenii sunt ambasadorii lecțiilor pe care trebuie să le primim. Deci da, în clipa în care ești conștient că orice interacțiune, orice persoană ți-a fost trimisă, este exact ceea ce ai nevoie pentru a înțelege ceva despre tine.

Gabriela Saulea: „Aș spune tuturor femeilor că noi avem o putere colosală de care nu suntem conștiente”

Ce ai spune unei tinere aflate în derivă după un divorț?

Aș spune tuturor femeilor că noi avem o putere colosală de care nu suntem conștiente. Dar deși putem, încă suntem oprite de educația pe care noi, ca femei am primit-o generații de-a rândul. Le-aș recomanda să pună o pauză și să stea puțin cu ele, să încerce să afle ce își doresc ele cu adevărat de la viață, să își permită acest timp, să vădă cine sunt. Odată ce vor descoperi acest lucru, vor avea apoi o putere colosală, le vor veni în cale doar persoanele de care au nevoie, vor atrage astfel de persoane.

Sesiune de divorce coaching
Sesiune de divorce coaching

Ce înseamnă proiectul Divorce Journey”?

Programul presupune o perioada de 3 luni, în care persoana care a trecut printr-un divorț în care înțelege care îi sunt valorile, puterile, primește uneltele prin care să reușească să se desprindă de momentul divorțului. Se întâmplă lucruri magice pentru că durerea este atât de mare încât este mult mai dispus să își aloce timp lui. Peroanele își dau seama că divorțul s-a întâmplat ca să îi ajute, să le arate că este timpul să facă schimbări.

Ce feedback ai după implementarea acestui program?

Ca și feedback, față de acum 7 ani, oamenii vin mult mai deschiși acum. Faptul că oamenii își revin și că pot deveni oameni întregi, vindecați, care se pot bucura de viață mult mai mult față de înainte de divorț.

Iubirea pentru animale
Iubirea pentru animale

Gabriela Saulea: „Pentru a avea chiar tot ce vrei și mai ales dragoste, trebuie să înveți să pui energie și în acest capitol. Viața personală are nevoie de investiție în mod egal ca și viața profesională”

O lumânare poate aprinde mii de lumânări și un singur om poate schimba lumea. Tu împrăștii lumina, simți că ai schimbat vieți?

Da, simt că am schimbat vieți și este poate cea mai mare satisfacție a muncii mele. Câteodată este greu, de fapt, de multe ori este greu, mai ales la început când este un grup nou, cu mulți oameni aflați în suferință maximă, care au nevoie de energia și suportul meu 100% și care după câteva luni de zile văd că au lumina în ochi și văd că se pregătesc pentru o viață frumoasă, care îmi scriu după o perioadă și mă invită la nuntă, lucrurile astea mă fac să merg mai departe, pentru că au fost și multe momente în care mi-am zis că trebuie să mă opresc.

Cine te-a inspirat pe tine?

Primii mei pași în dezvoltarea personală mi-au fost inspirați de Cristi Onetiu.

Îmi amintesc că eram în primii ani după divorțul meu și mă simțeam ca și cum aș fi trăit într-o viață necunoscută, cu o identitate pe care nu mi-o cunoșteam și gestionând o libertate proaspăt obținută, cu care de asemenea, nu știam ce să fac.
Mă consideram ajunsă la apogeul carierei, a vârstei, a finanțelor și totuși nimic nu era de ajuns.
Lipsea ceva esențial și acea lipsă mă făcea nefericită, singuratică, retrasă.
În căutările mele de atunci am găsit un eveniment la care era speaker Cristi Onețiu, un om de afaceri care ajunsese în Forbes 500 pe la 30 de ani!!
Când a povestit că în ciuda succesului și el s-a simțit nefericit, și el căutase acel ceva, pe care l-a și găsit, am rezonat imediat cu povestea lui!
Așa că atunci când a oferit oportunitatea câtorva participanți să lucreze direct cu el, efectiv am alergat după el să fiu printre înscriși.
Prima iubre și primul mentor rămân pe viață.

Concluzia, după o scurtă discuție cu Cristi și cu Florina Onetiu a fost că mentorii sunt cele mai importante resurse din viața unui om, atunci când vrea să crească și să-i crescă și pe alții la rândul lor.

Gabriela Saulea și Cristi Onetiu
Gabriela Saulea și Cristi Onetiu

Ce misiune ai acum?

Programul meu evoluează odată cu mine și dacă eu am trecut la alt nivel în care mă ocup de relațiile de după divorț, de relațiile sănătoase, atunci și programele mele cumva mă urmează. Mă pregătesc de un program nou care se adresează femeii moderne, se numește Phoenix By Gabriela Saulea. Am pus numele meu acolo pentru că practic mă simt prima clientă, am trecut prin toate etapele pe care le voi implementa în acest program. Și ce face practic acest program? Ajută femeia modernă, care a reușit în carieră, care a reușit în viața profesională, care are tot ce vrea, mai puțin dragoste. Ce vreau să îi arăt acestei femei, care am fost și eu la rândul meu cândva? Că pentru a avea chiar tot ce vrei și mai ales dragoste, trebuie să înveți să pui energie și în acest capitol. Viața personală are nevoie de investiție în mod egal ca și viața profesională. Practic acest program va aduce fericire, va duce femeia să fie fericită, așa cum aș fi vrut să fie femeile din copilăria mea.

Apropo de fericire, ce te face pe tine fericită?

Pe mine mă face fericită acum faptul că pot să fiu echilibrată și pot să fiu fericită din lucruri simple. Așteptările mele sunt lineare și echilibrate. Mă supăr când lucrurile nu merg când trebuie, însă fără să fac o dramă. Această liniște, împlinire și echilibru înseamnă fericirea mea actuală.

Care sunt hobby-urile tale, Gabriela?

Hobby-ul meu de vreo 10 ani încoace este dezvoltarea mea personală. Este ceea ce mă pasionează în orice moment. Relațiile, să studiez despre relații , să le văd puse în practică. Îmi place mult să fac lucruri noi, să merg în locuri în care nu am mai fost, să fac sporturi pe care nu le-am mai făcut, să urc pe munți pe care nu am mai urcat, tot ce e nou, cu toată încrederea.

Ce revelație ai avut în viața asta despre tine?

Cred că revelația cea mare a fost când am început acest program și am fost invitată în diverse programe de televiziune, pentru că era ceva nou și atrăgea atenția și mi-am dat seama cât de mult îmi place. După ce m-am pregătit ca medic, am lucrat 20 de ani într-o corporație, într-un birou, și apoi am ajuns să vorbesc într-un platou de televiziune, cu foarte mult drag și foarte multă ușurință. Faptul că am devenit o persoană publică out of nowhere a fost practic o revelație. Am început să scriu pentru a-mi promova programul și așa am descoperit că pot și știu să scriu. Mi-am dat seama că în viața asta, dacă îți dorești, poți face orice.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora