Căutare

Share this article

Asocierea vinului cu preparate culinare nu este o știință SF, dar este un lucru extrem de important pentru un om care pune accent pe rafinamentul gustului. Nu trebuie să ai sânge albastru ca să îți permiți un pahar de vin la prânz sau la cină, un soi pe care să-l alegi în funcție de ce ai în farfurie, trebuie doar să iubești gustul, să-l pui în valoare și să te bucuri de senzația unei combinații perfecte pentru papilele tale.

Italienii, francezii, spaniolii, popoare recunoscute pentru vinurile pe care le produc, nu concep altfel viața. Mesele lor principale sunt întotdeauna acompaniate de un pahar de vin. Până și medicul recomandă un pahar de vin pe zi, iar atunci când îl asociem corect unui fel de mâncare, senzația poate fi absolut minunată.

Dar cum știm să alegem vinurile în funcție de mâncarea din farfurie?

Reguli simple pentru asocierea vinului cu preparatele culinare:

Pinot Noir, vinul ce merge perfect cu mâncăruri ce au aromele pământului

Rețetele culinare preparate cu ingrediente precum ciuperci și trufe, se combină perfect cu un vin roșu Pinot Noir sau Dolcetto, care este un vin cu o „greutate” ușoară sau nu foarte robust (adică nu are o cantitate foarte mare de alcool), dar cu o savoare profundă.


Citește și: Temperatura corectă de servire a vinului


Vinul Chardonay merge cu pește gras sau cu pește preparat cu un sos bogat

Vinurile albe, mătăsoase precum Chardonay-ul dă o savoare aparte unui pește gras precum somonul sau oricărui tip de fructe de mare preparat cu sos bogat.

Șampania se potrivește cu orice sărat

Majoritatea vinurilor spumante seci, precum șampania, au un touch slab de dulceață. Acest lucru le face să fie super revigorante atunci când sunt servite cu alimente sărate, inclusiv gustări sărate.

Cabernet Sauvignion este fabulos în combinația cu carne roșie, suculentă

Aromele unui Cabernet Sauvignon se potrivesc excelent cu fripturi de vită sau coaste de porc sau miel, mai ales dacă sunt asezonate cu multe ierburi. Aroma fermă din aceste vinuri, revigorează palatul după fiecare îmbucătură.

Un Sauvignon Blanc se va potrivi întotdeauna cu un tartar sau cu sosuri

Mâncărurile delicioase precum o porție de scoici asezonată cu salată de grapefruit și ceapă, nu vor înăbuși niciodată gustul unui Sauvignon Blanc.

Un Rose sec va înnobila oricând un fel de mâncare greu, pe bază de brânză

Unele brânzeturi se potrivesc mai bine cu un vin alb sec, altele cu un vin roșu.  Cu toate acestea, toate se potrivesc perfect cu un rose sec ce are aciditatea unui vin alb și caracterul fructat al unui vin roșu.

Foto: iStock

Pinot Griss, vinul perfect pentru mâncărurile ușoare cu pește

Mâncărurile ușoare cu fructe de mare sau pește slab, capătă și mai multă aromă atunci când sunt asociate cu un vin la fel de delicat precum Pinot Griss-ul.

Un Malbec nu va fi niciodată subestimat de un grătar dulce picant

Malbec, Shiraz sau Côtes-du-Rhône sunt atât de „mari” încât pot fi consumate cu orice carne la grătar asezonată din plin cu sosuri picante, sau sosuri asiatice sweet and spicy.

Muscatul iubește deserturile cu fructe

Un vin spumant demi-dulce precum Muscatul se folosește la scoaterea în evidență a fructelor din desert, în detrimentul zahărului.

Shiraz-ul face echipă bună cu alimentele foarte picante

Când o bucată de carne este foarte condimentată, precum burgerul picant cu chimen și pastă Harissa, caută un vin roșu cu o mulțime de note picante. Shiraz-ul este o alegere excelentă.

Un Riesling sec merge cu o mâncare dulce picantă asiatică sau indiană

Ușoara dulceață dintr-un Riesling ajută la „aclimatizarea” căldurii picante din felurile de mâncare asiatice sau indiene.

Șampania rose merge aproape cu orice cină

Vinurile spumante rose, precum șampania, au savoarea profundă și pot îmbunătăți aproape orice fel de mâncare principal. Când ești în pană de idei, alege această șampanie pentru cină.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO