Căutare

Share this article

Temperatura corectă de servire a vinului este foarte importantă dacă vrem să ne bucurăm de aroma totală a acestuia. Trebuie reținut că fiecare tip de vin are o temperatură optimă de servire. Majoritatea oamenilor servește, în general, vinul roșu la temperatura camerei, iar pe cel alb direct de la frigider. Dar nu este chiar așa de simplu! Specialiștii au recomandări speciale pentru fiecare tip de vin în parte.

Care este, deci, temperatura corectă de servire a vinului?

Vinurile albe seci cu volum redus de alcool, vinurile rose și vinurile spumante se consumă la o temperatură de 5-10 grade Celsius. Această temperatura le ajută să își păstreze prospețimea și savoarea. Gândiți-vă la Pinot Grigio și la șampanie. În cazul vinurilor spumante, temperatura rece le ajută să își păstreze bulele fine, mai degrabă decât spumoase. Aceasta este temperature potrivită și pentru vinurile albe de desert. Gustul dulce este accentuat de o temperatură mai ridicată, așa că păstrarea lor la rece le păstrează echilibrul fără a pierde aromele lor vibrante.

Vinurile albe cu conținut ridicat de alcool și vinurile roșii fructate, cu conținut mai scăzut de alcool, se servesc la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. Gândiți-vă la aromele și complexitatea unui Chardonnay. Sau la gustul îmbietor cu aromă de fructe al unui Beaujolais.

Vinurile roșii cu conținut ridicat de alcool și vinurile de Porto ar trebui consumate la o temperatură între 15 și 18 grade Celsius – o temperatură ceva mai rece decât cea ambientală, dar mai caldă decât cea din pivnițe.

Niciun vin nu ar trebui servit la o temperatură mai mare de 20 de grade Celsius.

sursa foto: iStock

Care este temperatura corectă de depozitare a vinului?

Servirea vinului la temperatura corectă te va ajuta să te bucuri din plin de el. Dar pentru a ajunge la temperatura corectă de servire a vinului trebuie acordată o atenție mare și felului în care îl depozităm. Temperatura medie de depozitare a vinului pe termen lung ar trebui să fie între 10-15 grade Celsius. Însă dacă ai de gând să bei vinul în viitorul apropiat, atunci ar trebui să îl depozitezi astfel:

–         Vinul roșu: între 12 și 19 grade Celsius

–         Vinul alb: între 8 și 12 grade Celsius

–         Vinul spumant: între 5 și 8 grade Celsius

Trebuie evitate temperaturile de depozitare de peste 25 de grade Celsius.

De asemenea, pentru ca vinul să își păstreze calitățile, trebuie evitate șocurile termice: trecerea unui vin de la rece la cald îl poate strica.

E important ca în locul de depozitare să nu bată soarele direct pe vinuri. Și lumina fosforescentă le poate strica.

Vinurile trebuie depozitate pe orizontală, pentru o mai bună păstrare.

Iată mai jos temperatura corectă de servire a vinului, pentru câteva dintre cele mai populare tipuri de vin:

Șampanie, vinuri spumante, vinuri de desert

Vintage Port, Madeira19˚C
Bordeaux, Shiraz18˚C
Red Burgundy, Cabernet17˚C
Rioja, Pinot Noir16 ˚C
Chianti, Zinfandel15 ˚C
Beaujolais, Rosé12˚C
Viognier, Sauternes11˚C
Chardonnay9 ˚C
Riesling8 ˚C
7 ˚C

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO