Vinuri recomandate pentru masa de Paște. Sau ce vin se potrivește mâncărurilor tradiționale de Paște - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vinuri recomandate pentru masa de Paște. Sau ce vin se potrivește mâncărurilor tradiționale de Paște

Ce vinuri alegem pentru masa de Paște? Și cum le combinăm cu mielul, drobul și pasca?
Share this article

Ce vinuri alegem pentru masa de Paște? Și cum le combinăm cu mielul, drobul și pasca?

Există obiceiul ca de Paște și de Crăciun să fie masa încărcată cu tot felul de bucate alese. Gospodinele se întrec în alegerea  și prepararea celui mai sofisticat meniu, în timp ce domnii doresc să înnobileze aceste bucate cu vinuri care de care mai bune. Unii se pricep, alții mai puțin, însă experții sunt aici pentru a oferi câteva reguli după care să ne ghidăm atunci când alegem licorile potrivite.

Nu, nu noi suntem experții, ci somelierii de la beicevrei.ro 😀. Am aruncat un ochi în grădina lor și am aflat că nu orice vin roșu merge cu mielul, la fel cum nu orice vin alb se potrivește cu peștele. Și ca să fie treaba treabă și la final să ne putem relaxa cu gândul că am avut o masă de Paște perfectă, iată ce vinuri sunt recomandate pentru masa de paște, în funcție de alimentele consumate:

Vinuri pentru aperitivele de Paște

Nu știu la voi cum e, dar la noi în familie masa de Paște începe ca un brunch și se întinde mult după ora prânzului. E ora la care ne strângem toți, de pe unde suntem și ajungem la părinți, la masă. Pentru că e prea târziu pentru micul dejun și prea devreme pentru prânz începem cu un aperitiv până se rumenește bine mielul din cuptor.

Iar la aperitiv avem ouă roșii, drob, legume de primăvară, brânză grasă de oaie și poate una, două salate mai sofisticate.

Oul nu prea se are bine cu vinul, sunt ca doi frați din mame diferite, de aceea, la noi în familie, cel puțin, se începe cu o pălincă, așa pentru poftă de mâncare. Sunt mulți care țin morțiș să bea vin și atunci, iată ce spun experții. Pentru că este vorba de niște antreuri și pentru că e încă devreme, se recomandă un vin ușor. Cele mai potrivite sunt vinurile albe seci, șampania sau vinurile albe demiseci și vinurile roze. Găsești oferte la vinuri pe alcooldiscount.ro. 

Și poți bea același tip de vin și mai departe, în cazul în care nu îți place mielul și alegi la masa de Paște preparate din carne de pui sau pește.

Ce vinuri alegi pentru miel?

Toată lumea știe că mielul e frate bun cu vinul roșu. Dar nu orice vin roșu. Fiind o carne grasă, e nevoie de un vin roșu puțin mai aromat, dar sec. Un Merlot lejer sau un cupaj de Merlot şi Cabernet, păstrat în lemn de stejar american, cu arome fine de vanile, se asezonează bine cu gustările pe bază de carne de miel şi berbec, cum ar fi drobul.

Preparatele din miel merg foarte bine asociate cu vinuri roşii catifelate, cu arome fructuoase cum sunt Băbeasca Neagră (un vin uşor, cu arome de fructe roşii şi negre, cu o aciditate ridicată), Feteasca Neagră (cu arome de fructe rosii şi negre), Novac (arome intense picante, de afine, ciocolată şi piper negru, aciditate fină) sau Negru de Drăgăşani (arome de cireşe, vişine, mure).

Citește și:

Cât mâncăm de Paște? Cât ne ține conștiința, nu burta

Sunt mulți care folosesc vinul roșu și pentru marinarea cărnii înainte de a deveni friptură. Probabil știi deja, dar prefer să mă repet pentru că orice chef din lume îți va spune să folosești un vin bun atunci când pregătești friptura, nu unul de duzină. Alege același tip de vin pe care îl vei pune pe masă și în felul acesta scapi și de teama băutorilor, aceea de a amesteca vinurile.

Ce vinuri alegem pentru desert?

Nici o masă de Paște nu este completă fără cozonac sau pască. Asta ca să nu mai vorbim de alte bunătăți, toate în funcție de abilitățile și talentul gospodinei care le pregătește. În general, la desert sunt preferate vinurile aromate: Grasă de Cotnari (soi semiaromat, bogat în arome, corpolent), Tamâioasă Românească (soi aromat, bogat în arome mango, pere, busuioc, iasomie) sau Busuioacă de Bohotin (vin cu aciditate medie, arome de frăguţe de pădure, căpşuni). Dacă la desert avem tort, acesta se va asocia cu un vin spumant (brut/extrabrut) sau cu un vin pelinat. Masa se poate încheia cu succes cu o cafea sau o băutură alcoolică pentru că ambele vor ajuta la digestie.

Și la final cred că merge o cafea.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora